Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

faith, nie, nie balancer
Natur Solo, AgroVital, IlCampione mają dawkowanie od 100/150/200g na 100kg
Chociaż z ciekawości zajrzałam przed chwilą do Natur Solo i dawkowanie jest teraz 250-400g/100kg, z tego co pamiętam jeszcze z rok temu było chyba od 150g…
Dziewierz, to dawkowanie najczesciej sie ma do tego ile witamin i minerałów tam jest. Ja od il campione dostałam informacje na maila z zupełnie innym dawkowaniem niż na stronie, bo jak dobrze zrozumiałam to najnizsze odnosi sie do skarmiania z owsem. A ja nie podaje owsa więc zalecenia po prostu były inne, tj. wyższe, na poziomie tego co oferują inni producenci.

Z mojej oberwacji pasze podstawowe zazwyczaj wahaja sie w 300g do 1kg na 100kg żywej masy przy skarmianiu pełnoporcjowym. Balancery od 100g do powiedzmy 300g. Poniżej tego to zwykle witaminy. Wiec dawkowanie ktore podałaś dla mnie brzmi normalnie. Natomiast to ile konń potrzebuje faktycznie i jak bedzie wygladal to juz indywidualna kwestia.
Agrovital przejrzałam różne muesli - 200-600g, 300-800g, 200-800g na 100kg.
Il campione muesli podstawowe 250-800g na 100kg, 210p 250-1000g na 100kg...

Mowie o paszach podstawowych, do karmienia pelnoporcjowego.
Z tym,że Natur Solo to balancer zawsze był i nadal jest.
Ma wysoki poziom białka i choćby selenu, więc nie można dawać tej paszy zbyt dużo.
faith,
AgroVital alergia: 100-600
IlCampione alergiczne sportowe: 150-600
Te dawałam/daję. Prawie zawsze dolne widełki
Mój Zodi ma jakiś tam dolew zimnioka po babce, 175cm, 700kg , 21 lat, RAO (praktycznie bezobjawowe). Dobrze wykorzystuje paszę, wygląda jak pączek, wyniki dobre
Nie przepracowuje się.

Ale serio widełki 400-800g do 100-600g cie aż tak szokuja czy o co chodzi? Widocznie sukces ma mniejsze nasycenie składnikami mineralnymi, tak jak donkeboy wspomniała.
Wciaz nie widze w tym nic dziwnego, roznie konie wykorzystują pasze a 3kg dziennie to nie jest żadna druzgocaca ilosc.
faith, Nic mnie nie szokuje. I o nic mi nie chodzi.
Przypominam, że prosiłam tylko o pomoc w uzyskaniu informacji o pełnym składzie paszy Sukces Senior i Sukces niskoskrobiowy.
Przy okazji stwierdziłam, że 400-800gram/100kg wydaje się dużo
Już wiem, że tylko mi się tak wydaje, no i Ok, wystarczyło tak napisać
Bez tych mniej miłych dodatków
Yyy...nie bylo mniej miłych dodatkow tylko pytanie, ale ok.
Nie chciałam nikogo urazić🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się