Helloł
Czy karmi/karmił ktos paszami
MIJTEN (Hippalgo)
DEVLIEGER?
Bo mogę skorzystać z opcji zakupu z dowozem do stajni, ale nie znam kompletnie...
Na tę chwile mój 19letni kucyk 175cm, 750kg pożera Hippolyta (Hesta MIx Musli/Natur Solo/Beste Jahre), ale zamknął się miejscowy sklep w którym zamawiałam HIppolyta (bez kosztów wysyłki) i szukam innych opcji.
Albo coś z wyżej wymienionych, albo może coś dostępnego na Alledrogo ze Smartem?
Nie za dużo białka, dużo włókna, mało cukru...
Poradzicie?🌷
Też czegoś szukam.... Dla koni lekko pracujących, ale wymagających. Przeszłabym na Spillersa, ale kurdeee, w co drugiej jest olej rzepakowy, a mój emeryt uczulony na rzepak -.-'
Dziewierz, Tych pasz nie znam, tyle co z internetów, że to jakaś belgijska marka....
Szukam paszy dla alergika sportowca ... Bez owsa jęczmienia pszenicy soi kukurydzy oraz lucerny ♀️ tylko pur. Gastro od hovelera czy jeszcze coś mamy na rynku ?
Szukam czegoś zamiast owsa. O niskiej zawartości skrobi i innych cukrów. Nie za miliony. Co byście polecili? Ma być energetyczne, bo jednak koń chodzi te kilka razy w tygodniu.
I drugie pytanie - jaki olej dajecie do paszy i ile dziennie?
Dzionka, ja polecam spillers digest conditioning cubes, ma w składzie owies, ale mimo tego skrobię i cukier ma na niskim poziomie. Olej daję lniany, obecnie koło 200 ml, ale początkowo mój koń miał w zaleceniach nawet 300 ml (tylko stopniowo trzeba do takiej dawki dochodzić).
Dzionka, ja daje makuch lniany, żeby podtuczyć kobyle i dodać jej trochę energii. Spadła mi z masy trochę, a owsa nie daje jej praktycznie wcale i nie chce dawać ze względu właśnie na kopyta.
Gdy odstawiłam owies kopyta się mega poprawiły.
Do tego sieczka z lucerny i otręby pszenne.
Dzionka, daje makuch lniany alergikowi (mamy pokarmówkę na owies, pszenicę, lucernę i soję, czyli właściwie wszystko co obecnie stosowane jest w paszach, i do tego powinien być na diecie niskoskrobiowej) do tego dostaje też makuch słonecznikowy - świeci się jak dziki, ma energię i nawet zgrubł.
Czy karmił ktoś paszami Cavalor?
Interesują mnie te pasze, bo niektóre ich produkty są top naprawdę, więc zastanawiąją mnie pasze. Perlica, skarmiam 1 worek. Wygląda fajnie, nie pamiętam który ale są tam jakies suszki owocow.
Perlica nie, tylko na obiad dostaje. Na oko i zapachowo ok, natomiast ja nie muszę patrzeć na skład bo ona może wszystko wcinać (o ile chce bo z tym raczej mamy problem)
Perlica, a czym teraz karmisz, że planujesz zmieniać paszę?
Cavalorem nie karmiłam. Jakoś u mnie w okolicach chyba nie jest popularny (chociaż nie wiem).
Melduję, że Spillers High Fibre Cubes się łatwo rozpada :P Nie zarejestrowałam puchnięcia, tylko dość szybki rozpad w tryb "papkowate" po dodaniu wody (moczę treściwe Raowcowi). Jakby ktoś potrzebował papkowatości & miękkości....
Podchodzę do próby karmienia Spillersem. Zobaczymy.
Sankaritarina, to jest długa historia 😂ja co chwilę czym innym🤣
Byłam na Saracen Releve bardzo długo i konica miała fajne suche nogi ( 13% białka). Ale jak to ja zaczęłam marudzić że tam dużo granulek , a koń odkurzacz i je mega szybko , więc mówię poszukam typowego muesli co trzeba ja mocniej gryźć.W międzyczasie zapomniałam, że po jęczmeniu miała zawsze limfatyczne nogi i zakupiłam D&H Elite Sport muesli ( swoją drogą wspaniała pasza , wyglądem nie przetworzona itp), no ale to nie pasza dla mojej z uwagi na ten jęczmie i nogi limfatyczne, a ja mam na tym punkcie fioła😜
W międzyczasie posypały się nam zamówienia rabatowe w stajnie, więc nie mogłam już wrócić na Saracen, to poszłam na Hippolyt i Natur Solo.
No i było spoko, ale ciutkę kobyłka podchudła więc zwiększyłam porcję bo nie zważyłam tej paszy tylko dałam pół miarki a pół miarki to 300 gram, bo to lekkie, więc no karmiłam jak chomika, a ona 750 kg, trenująca, startująca itp.
Jak zwiększyłam dawkę to znowu limfatyczne nogi jak wychodzi z boksu, ale wygląda top na 1800 gram dziennie czyli po 600 na posiłek.
No więc doszłam do wniosku, że ma dziad 6 lat, osiągnęła 178cm😝 , więc Godzilla zakończyła wzrost po prostu i nie potrzebuje już tyle białka, więc szukam paszy która będzie się nadawała dla trenującego konia, prewencja wrzodów i bez zbóż.
Idealna pasza dla mnie to Super Fiber Cubes z Saracena ( na tym ma top suche nogi i to ma top skład), ale jest kurde granulatem, a ja chce ładne muesli to żucia.
Więc z opcji jakie mam jeszcze do wypróbowania mam jeszcze w stajni dowożone z rabatem:
- Hovelere , ale zarówno Puritan jak i Pursport mają sporo białka, więc nie wiem czy to się uda
- Eggersmann ( tu bym musiała Revital zmiksować z Green Power to byłoby może ok finalnie bilansem białkai dać jej na posiłek po 300 gram z każdej paszy to jakoś bym przeyzła granulki 😝😉.
Więc szukam świętego grala 😁stąd mnie zainteresował ten Cavalor, a kilka ich produktów jest naprawe top bo testowałam.
blucha, ten cavalor ma zalecane 500-1000g na 100kg masy - potężne ilości jak dla mnie Perlica, i po zdjęciu to wygląda na formę mocno kulkowo-pelletową niż muslie
blucha, tej czyli jakiej? Cavalora?
Nie ma znaczenia, ona czego nie zje to 600 gram na posiłek i jest top. Ona wykorzystuje bardzo dobrze paszę każdą, zresztą sama widziałaś jak ona wygląda.