Forum towarzyskie »

wypieki i słodkości domowej roboty

Liczę na szybką pomoc  🤣
Właśnie nagrzewam piekarnik, ale okazało się że zapomniałam tych papierków do babeczek - czym mogę je zastąpić? Mam standardowy papier do pieczenia. Obawiam się, że wysmarowanie blachy nie wystarczy i mogą przywrzeć (babeczki a'la biszkoptowe)
kajpo, ale masz forme do muffinkow czy zwykla prosta blache?
Taka blacha:
http://kuchennie.wordpress.com/2009/12/01/blacha-do-muffin/

Ale już sobie poradziłam... Wycięłam papilotki domowej roboty, bez komentarza...  😂 Wyglądają paskudnie

Na szczęście część zrobiłam smarując tylko spód masłem, jak się delikatnie odcinało brzegi to nie było tak źle 🙂
Cześć dziewczyny, to mój pierwszy post w tym wątku i od razu wskakuję z małą prośbą 🙂 Czy któraś ma może sprawdzony przepis na ciasteczka? Chodzi mi o takie z dosyć gładkiego ciasta, takie które nie pękają po upieczeniu, żeby ładnie dało się wyciąć je foremkami i pokryć np lukrem plastycznym 🙂 Poniżej zdjęcie moich ciastek ale z bardzo ubogiego przepisu, stąd moje pytanie 🙂

ciastka super 🙂 Możesz powiedzieć jak je zrobiłaś?
Pewnie, to przepis:
-200g masła
-opakowanie cukru waniliowego
-250g mąki tortowej
-dwa jajka
-120g cukru

Najpierw mieszam jajka, masło, cukry. Potem powoli przesiewam mąkę, jak czuję, że mikser zaraz się zatrze od wysiłku to wyłączam i mieszam ręcznie 😉 Wszystko zmieszane wrzucam do lodówki, w woreczku albo po prostu w misce, na jakieś 40 minut. Po wyciągnięciu masa gęstnieje, dlatego nie ma się co przejmować jeśli jest rzadka przed włożeniem do lodówki.  Jeśli nawet po wyciągnięciu jest rzadka, ja dodaję mąki do uzyskania takiej masy żeby dało się spokojnie wykrawać z niej foremkami 😉 (ciężko wytłumaczyć mi jak to ma wyglądać ale na dniach będę robiła kolejną porcję, wtedy mogę pokazać na fotkach 🙂 ) Ciastka w piekarniku praktycznie nie zmieniają swojej wielkości, rozwałkowuję tak na 5-6mm. Pieką się około 15-17 minut ale to raczej sprawa indywidualna piekarnika więc radzę obserwować 😉

Do tych ciemniejszych ciastek daję dodatkowo pół szklanki mąki, pół szklanki cukru i pół szklanki kakao 🙂 Przyznam, że te ciemne to tak raczej "na oko" jeśli chodzi o składniki.

Tak jak pisałam, dosyć ubogie te ciastka ale ich plusem jest to, że łatwo je się wykrawa i nie rosną w czasie pieczenia - dla mnie to dosyć ważne bo zależy mi na wykrawanych kształtach 🙂
a ta masę zieloną, różową jak zrobiłaś?
Lukier plastyczny plus barwniki spożywcze 🙂
To ja wstawię coś swojego 😉 takie okazyjne dla brata mego ;D
Naszła mnie chęć na jakieś ciasto/ciasteczka.Do dyspozycji mleko,mąka,jajka,cukier,olej i owoce.Macie jakieś sprawdzone przepisy bez margaryny?  😉
Pewnie 😉

Bierzesz mikser i do miski wrzucasz:
4 jajka
1 szkl cukru
2 szkl mąki
0,5 szkli oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy.
Miksujesz, wylewasz do formy wyłożonej papierem, na wierzch dodajesz dowolne ulubione owoce 🙂 najlepiej by było ich dużo, jeśli są świeżo umyte to osuszyć 😉
Pieczesz około 40 min na 180 stopni, sprawdzać patyczkiem czy w środku dobre.

Iskierkowa, pyszne ciasto wychodzi, ja dawalam troszke mniej maki i cukru, bo slodkie jest.
Robil ktps karpatke z moich wypiekow? Albo macie jakis dobry przepis?
Przepis nine to u mnie hit, przerabiam go na najróżniejsze sposoby 😜 Ostatnio dodawałam czekoladę, miód i sok z brzoskwiń w puszce- pycha!
Ja robię takie ciasto, ale z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i mówimy na to ciasto ,,mokry biszkopt". Mojemu tacie bardziej takie smakuje, niż ,,zwykły" biszkopt. Czasem część ciasta wylewam na blachę, a do tego, co zostało w misce, dodaję kakao i wylewam miejscami lub przemieszam w blasze i wychodzi ,,kolorowe" ciasto. Idealne do mleka prosto od krowy  😜
czy ktoras robila moze to ciasto?

chce zrobić coś dla mojego Małego Łasucha 🙂 i to wydaje sie takie... wiosenne...

Ja wlasnie sie do niego przymierzalam, tylko barwnik trzeba kupic..🙁
e tam, ja planuję zrobić bez barwnika 😉 dodam dwie cytryny zamiast jednej i będę miała zielone kiwi i żółte ciasto 😉
Powiem wam, że mam barwniki w proszku i robiłam tort kolorowy. Ciasto z barwnikiem jest trochę innej konsystencji niż bez barwnika. Jest bardziej wysuszone i trzeba bardziej nasączać. Poza tym jak dla mnie ta zieleń bije taką sztucznością 😉
No ale wyglada wiosennie:P
W ogóle u niej ciasta na fotach wyglądają fantastycznie. 🙂
Ciekawi mnie czy wszystko jej tak wychodzi fantastycznie, piecze do skutku czy fotografuje wybrane i dobrze wyglądające kawałki.

Dziewczyny a co ciekawego pieczecie na święta? Ja jadę do moich teściów i chciałam upiec miodownik, ciasto z tego przepisu to po prostu cud
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-miodowe/495-przepis-na-miodownik-z-masa-budyniowa

Może macie coś w swoich przepisach coś ciekawego?
też szukam przepisów na świąteczne łasuchowanie.
Obiecałam rodzicom osłodzić ich święta, przyda im się.
Jara, z własnego doświadczenia widze, że wszystkie wypieki wychodzą mi coraz lepiej  🙂 więc myślę, że blogerkom (u których wszystkie ciasta wyglądają idealnie) po prostu to już wychodzi, bo mają właśnie spore doświadczenie  😉  ale fakt faktem, ja też fotografuję te lepsze i bardziej wyględne kawałki ciast, albo ciasto z lepszej strony  😁  a w tych wszystkich kolorowych wypiekach jest też dużo photoshopa, używam tych samych barwników i moje kolory rzadko są tak samo nasycone
Ja barwniki mam najtańsze za 1,30 i kolory są równie intensywne jak na zdjęciach.
Ja chyba jestem najbardziej zadowolona z przepisów, które są w Kropce - gazetce dołączonej do programu tv z Biedronki. Łatwe, szybkie i tanie 😉 No i pyszne.
bo jeszcze zależy od rodzaju barwnika, nigdy nie miałam tych w proszku, zawsze używam w żelu i musiałabym bardzo dużo tego napakować do cista, żeby zielony był tak zielony jak na zdjęciu powyżej
Ja na święta robię ciasto marchewkowe (rodzinka pokochała) i nasz stary dobry mazurek, który jest mega słodki, ale i tak znika w ciągu jednego dnia.  🙂
czy ktoras robila moze to ciasto?
Ja robiłam (ale bez zielonego barwnika). Bardzo fajny, delikatny smak (chociaż liczyłam, że będzie nieco bardziej cytrynowe). Krem trochę musiałam zmodyfikować, bo też mi taki bez smaku trochę wyszedł, więc wkropiłam do niego jeszcze trochę cytryny.
Ogólnie jestem bardzo zadowolona. Jest wiosenne, pachnące i rześkie. 😉
i to chcialam przeczytać 🙂
dzieki Alveaner, we wtorek będę się produkować 🙂!
Ja robiłam już z mojewypieki.com kilka, jak nie kilkanaście ciast i muszę powiedzieć, że zawsze mi wychodzą. Jak biorę się za przepis z gazety to jest klęska. Więc już sie poddałam i robię tylko z tego bloga🙂 W planie na najbliższy piątek http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-adwokatem-i-kawalkami-czekolady oraz http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-jogurtowy-z-biala-czekolada-i-migdalami 🤣
Natomiast hitem w mojej rodzinie jest sernik migdałowy z amaretto🙂 Jest najlepszy na Świecie i robi się go ekspresowo🙂
Co do barwników to właśnie te w proszku są najwydajniejsze 🙂 Wystarczy to co zostanie na czubku wykałaczki zanurzonej w proszku żeby zabarwić intensywnie 0,5l wody. To tak z moich obserwacji 😉
Zeby zabrawic wode, bo do ciasta trzeba wsypac 1/4 lub 1/2 lyzeczki. Biorac pod uwage, ze one sa w dillpackach to nif sa wydajne.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się