Forum towarzyskie »

wypieki i słodkości domowej roboty

a podlinkujecie ten cudowny sernik?  🙂
Ciekawie wygląda, mógłby być fajny na tort dla dziecka. Na szczęście mi jakoś nie przypadł do gustu, te kolory barwników kojarzą mi się z chemią i czymś nie zdrowym.
Mi pasuje, bo chcę go upiec przyjaciółce na urodziny i to taki ciekawy akcent będzie. A swoją drogą jak będą już barwniki to i rainbow cake można by upiec🙂
Poza tym sernik sam w sobie wydaje mi się bardzo smaczny, czy kolorowy czy zwykły biały.
Mi się nawet nie wydaje, tylko uwielbiam serniki. 😀
Ja dzisiaj popełniłam swój pierwszy w życiu sernik😀
Na spodzie z herbatników, z serkkiem mascarpone i ricottą a na wierzchu z jagódkami.
W smaku pysznyyyy, ale jako niedoświadczona kucharka wyciągnęłam go zaraz po upieczeniu z piekarnika i się płaścioch zrobił...
Mam gotową masę krówkową (w puszce), zna ktoś sprawdzony przepis na jakieś ciacho ?
Jara http://soulkitchen.blox.pl/2011/04/Ciasto-z-karmelem.html
To jest jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam. Jeśli chodzi o masę krówkową to jest jedyny właściwy wybór! Chociaż to totalna bomba kaloryczna  😁
Robiłam egipski i...  nie zrobiłabym drugi raz. Strasznie słodki i jakiś taki bez szału, a roboty przy nim dużo
Dziewczyny idę w piątek na bal i potrzebuję sprawdzony przepis na ciasteczka, najlepiej takie ala Pieguski. Muszę coś do koszyka włożyć.
Macie jakiś sprawdzony przepis na bezy? ;>
Heval Siostra robiła kokosowy, był pyszny! Lekki, nie za słodki, idealny 🙂
JARA takie ciastka na szybko jak pieguski przepis sprawdzony i łatwy, przywieziony z za oceanu

Ciasteczka orzechowe(orzechy laskowe, migdały, czekolada, rodzynki lub co kto ma-nie próbowałam włoskich)
Składniki na kopiaty duży talerz(robię podwójną porcje bo za szybko niknął 😉 )
- 2 płaskie szklanki mąki
- 2 szklanki siekanych orzechów lud obranych migdałów
- pół łyżeczki soli 
- 1 kostka masła ( temper. Pokojowa)
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Mąkę, orzechy(pokrojone-krajak do cebuli robi super robotę) i sól wymieszać.
Masło, cukier, wanilię zmiksować w misce do puszystości lub utrzeć wałkiem.
Połączyć razem, dodać  żółtko, zagnieść ciasto.
Owinąć w folię, włożyć na 1 godz. do lodówki.

Formować małe kuleczki(średnica na jeden gryz czyli 2-3 cm średnicy, ciastka troszkę rosną), płaskie jak pieguski lub wrzecionka, piec ok. 20-25 nim(piekarnik 180 stopni uprzednio nagrzany, jak elektryczny radzę przełączyć po nagrzaniu na górną grzałkę bo lubią się mocniej od blachy przypiekać, im mniejsze tym krótszy czas pieczenia, mają się tylko leciutko zrumienić).
Obsypać cukrem pudrem po upieczeniu

edit; jeśli macie orzechy w skórce, wystarczy je wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut by ta łupka fajnie popękała i się złuszczyła, trzeba uważać by nie przeprażyć orzechów
Dzięki! Dzięki! Będę dziś testować, na jutro do koszyka muszę upiec. Spadłaś mi z nieba, orzechów mam mnóstwo, obranych, posiekam je w młynku do kawy.
Ja polecam te pierwsze z przepisu kuleczki migdalowe, robi sie je w 5 min doslownie , sa pyszne do kawki na przegryzke, rewelacyjne🙂
http://www.makelifeeasier.pl/gotowanie/page/11
m.indira, właśnie ciasto się chłodzi, robię z włoskimi 🙂
Nikt nie piekl paczkow?? Tylko ja, co na diecie jestem?
U mnie były pączki!
Antibarbie, super, dzięki za opinię  :kwiatek: Zdecydowałam się właśnie na kokosowy, mam nadzieję, że rodzicom zasmakuje.
ja chciałam coś dla mojego Łasucha wymyślić na ten... 14 lutego 😉 generalnie nie obchodzimy Walentynek, ale jakiś przysmak będzie miły 😉
mery, a lubi bardzo słodkie? Bo jest jedno takie ciasto które uwielbiają osoby które nie mają "słodkich zahamowań" 😀
Nie wiem czy odpowiedni wątek, jakby co krzyczcie  😉
Wiecie może gdzie kupić zestaw do muffinek (silikonowe foremki, zestaw do dekoracji itp.)? Najlepszy by był sklep stacjonarny na terenie Warszawy, żeby można było przed zakupem zobaczyć.  :kwiatek:
kotlet im slodsze tym lepsze  😵 😉 a już najlepsze czekoladowe 😉
Szafira, zestaw do dekoracji jest w Ikei na pewno, bo na stronie jest. Podejrzewam, że silikonowe foremki też są, ale ich akurat nie szukałam.
Heval dziękuję bardzo.  :kwiatek:
Szafira, foremki sylikonowe możesz kupić w sklepach z rzeczami do kuchni, np. w Duce, w osiedlowych sklepikach z gospodartwem domowym, ostatnio widziałam nawet w Empiku  😉  a jeśli chodzi o dekoracje, to w Kuchniach świata jest bardzo dużo produktów Wiltona (ale są dość drogie), zwykłe perełki albo pisaki możesz kupić w większości supermarketów
A to chodzi o zestaw do dekoracji w sensie pisaki itp? To nie wiem czy są w Ikei  😡
Ja myślałam, że chodzi o rękaw cukierniczy i takie tam. Przepraszam za pomyłkę 😉
Heval,   zestaw do dekoracji można zrozumieć w dwojaki sposób  😁 jeśli chodziło o rękawy cukiernicze etc. to w takiej Duce też są tyle, że nie w zestawie  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się