Potrzebuję przepis na dobry sernik na ciemnym spodzie. Znalazłam jakis w necie ( niestety nie podali temp.piecznia). Wierzę,że polecicie jakis pyszniutki.
A i czy robiłyście kutię?? Chce zrobic na świeta. We wszystkich przepisach jest podana duuuza ilość miodu. Jak myslicie jesli tego miodu i maku dam mniej ( nie bardzo lubie) i do tego aby nie było suche doadam bitej śmietanki lub joguru to bedzie ok??
Muffinka, sznurka dziekuje Wam 🤣 Jak tylko znajde chwiel czasu to biore sie dzieki Wam za ten blok. Zobaczymy co mi wyjdzie... trzymajcie kciuki. Oby nie wyszedl mi znowu kamien.... 😉
Ja wczoraj 10 blach ciastek i pierników.Masakra piekłam do 24 hihi ale miałam wenę. We wtorek zabieram się za blok. Mój tata ciągle o tym gada , zrobię mu niespodziankę 🙂
Wlasnie rosna w piekarniku moje muffinki. Rosna jednak nierowno, i wlasnie mi wpadlo do glowy, ze oleju/margaryny zapomnialam... ciekawa jestem, co z tego wyrosnie 😵
Jezu! Jadłam ostatnio najpyszniejsze ciasto w życiu! 😍 Nawet zdobyłam na nie przepis... 😁 i postanowiłam się z Wami nim podzielić:
ORZECHOWIEC
Na ciasto potrzeba:
50 dkg mąki ( najlepiej krupczatki lub mieszanej ) 20 dkg cukru 20 dkg masła ( lub margaryny ) 2 jajka 2 łyżki miodu ( albo więcej ) 125 ml mleka ( w oryginale nie ma ale ja daję ) 2 łyżeczki sody do pieczenia
W letnim mleku rozpuścić miód i sodę ( ja na koniec rozpuszczam i masło ( zwykłe lenistwo, nie chce mi się go ucierać )
Ostudzone dodać do mąki i cukru, wbić całe jajka, zmiksować.
Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką ( przypisek leniwca: lepszy jest papier do pieczenia )
Upiec w temp 180 st C ok. pół godziny. Wszystko zależy od grubości ciasta na blaszce i indywidualnych zachowań piekarnika.
Wyjąć, ostudzić , przekroić na dwie części przełożyć kremem budyniowym jak do karpatki lub innym dowolnym ( do kremu budyniowego można dodać bitej śmietany lub jakiegoś śmietanfixu, krem będzie lżejszy i bardziej puszysty- i będzie go WIĘCEJ
Wszystko to należy rozpuścić na patelni teflonowej aż uzyska się gładką konsystencję toffi z orzechami â�� 2 łyżki śmietany kremówki na koniec dodadzą bardziej krówkowej konsystencji. Stygnące wylać na ciasto i odstawić. Naprawdę najlepsze jest na 2, 3 dzień
Smacznego 😉 💃 💃 💃
Ps. Nie wiem czy to zdolności kulinarne koleżanki, czy sam przepis, ale ciasto było cud, miód! Jutro do roboty...;>? 🏇
Blok czekoladowy apetycznie brzmi 😜 A teraz właśnie z mamą pieczemy śnieżny makowiec (na Wigilię), według przepisu siostry Anastazji, której książkę Mama ma w posiadaniu. Tez jesteśmy ciekawe, co wymodziłysmy, bo to nasz eksperymentalny przepis, choć wcześniej wypieki z tej książeczki wychodziły ok 🙂
Za pierwszym razem okazalo sie, ze zapomnialam margaryny 🙄 😁 i byly takie zbite, ale jadalne (w stajni zniknely w mgnieniu oka). Wczoraj zrobilam z margaryna i z dodatkiem czekolady, maz chcial 3 z kakao i 2 z nutella. Wyszly super. 😅 😅
Anka nawet nie wiesz jak sie cieszę! ja zaraz za moje się zabieram z bakaliami, aromatem pomarańczy pierniczki wyszły boskie, wsuwam je do kawki własnie
na świeta szykuję wyjatkowo mało: apple crumble i do tego prawdziwy custard. ale obiecałam sobie, że wyzyje sie kulinarnie jak przyjadę do Polski. nie lubię gotować w nie swojej kuchni i bez tych wszystkich akcesoriów 🤔