mindgame, O nie, aniagotuje zbyt wiele razy mnie rozczarowała 😂
Zrobiłam z mojewypieki, zobaczymy jak bardzo będę cierpieć przy dekorowaniu. W ogóle nie jestem ciastkowa.
Na święta planuję miodownik rosyjski, uwielbiam miodowniki, nadzienie klasyczne z masy z kaszą manną, co by nie bylo za slodkie. Zawsze pewnikiem był makowiec japoński z rozkosznego, jest wspaniały, ale umarł mi blender wysokoobrotowy i obawiam się, że bez niego nie wyjdzie mi taka cudowna chmurka
madmaddie o, a jaki masz przepis? Też się zasadzałam na miodownik w tym roku i znalazłam przepis na mojewypieki ale przekonuje mnie Twoje stwierdzenie "nie za słodkie". Ten na taki się nie zapowiada 😅
FurryMouse, blaty właśnie z mojewypieki, a masę z miodownika czeskiego, który u mnie zawsze się robiło - na kaszy mannie najprostsza. Ale to eksperyment, więc zobaczymy.
ogurek, - nie musi, klasyczny królewski pieczony 🙂 z racji, że wigilię spędzam od kilku lat z partnerem i kotami to żadna ciotka nie będzie marudzić, jak wjedzie nieco później na stół 😉 Jak nie ogarnie na dziś to zjemy pierniczki, a będzie na jutro.
U mnie klasyk.
Miodownik wyszedł dobry, jednak nieco za słodki wciąż. Może dlatego, że mleko bez laktozy, a ono słodsze. Myślę, że jakbym dala 1/2 cukru to byłby w punkt. Blaty jednak bardzo delikatne, warto się pomęczyć.
Ja do tego miodownika dodałam ze 25g muscovado a resztę pominęłam. Ale jak dla mnie był mało miodowy. Za to kremu za mało zrobiłam 😓 i generalnie na to ile zabawy było z tymi blatami to trochę zawód.
FurryMouse, może to od miodu zależy?
Nasz po posiedzeniu kilka dni pyszny.
Ale tak, pieczenie tych blatów to droga krzyżowa xd mi wyszło 7, bo robiłam na prostokąt, piekłam dwie godziny
Czy istnieje jakieś ciasto bez pieczenia i bez potrzeby użycia miksera/blendera? Coś mi się ubzdurało, że bym zrobiła ciasto, ale ani piekarnika ani miksera na stanie nie mam.😅
Duzo serników na zimno nie wymaga niczego. Jeśli masz air fryera to może Ci zastąpić piekarnik. W dobrej mikrofali tez cos tam można upiec w kubku do herbaty 😂
flygirl, serniki na zimno robiłam widelcem. Na stronie moje wypieki znajdziesz cały dział bez pieczenia. Ja uwielbiam galaretkowca - śmietanowca. Śmietana, cukier, galaretki i żelatyna.
Dobra, na razie odpuściłam temat, za duże przedsięwzięcie jak na ostatni tydzień przed wyjazdem. Ale myślę, że w nowym miejscu będę mieć lepiej wyposażona kuchnię i więcej czasu, to wrócę do tematu.😁