Forum konie »

Sport i turystyka jeździecka - projekt UE - szkolenia językowe

Zostałam zaproszona do wzięcia udziału w projekcie Sport i turystyka jeździecka, który jest współfinansowany przez UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt jest realizowany przez PZJ. Więcej info na stronie: http://www.sportiturystyka.eu/. Wybiera się może ktoś?
Dada super! a jak to się stało, że zostałaś zaproszona? wypełniłaś jakiś formularz czy coś?

edit: już sobie doczytałam.
a może ktoś sie wybiera na www.temidawsiodle.pl?? 👀
ja sie zgłosiłam na dresaż 🤣
Dada, ale super kurs! Zazdroszczę!
Ja myślałam, że jest to kurs tylko dla instruktorów. Okazało się, że każdy może może uczestniczyć kto jest pełnoletni i posiadający pracę. Jest sporo jeszcze wolnych miejsc 😉
i co np. rekreant po szkółce z minimalną wiedzą też?
Jakieś wymagania to oni chyba muszą postawić oprócz pracy i wieku, bo to takie troche by było chyba mijające się z celem.
Chyba że ja już mam spaczone poczucie rzeczywistości i nie wierzę w dobre inicjatywy któe oferują coś super w zamian za właściwie nic.
Nic za darmo się mówi..
Ano rekreant po szkółce z minimalną wiedzą też 🙂 Na początku są testy językowe, które decydują, do której grupie będziesz.
ktoś już może pisał test? mam za 2 tygodnie i ciekawa jestem jak wygląda
Ja pisałam dziś. Test składa się z ok. 40 pytań. Trzeba uzupełnić zdania wybierając z podanych odpowiedzi. Później jest rozmowa indywidualna np. o sobie, dlaczego tu jesteś itp. Prowadzi lektorka j.angielskiego - miła bardzo 🙂
A test jest gramatyczny czy słownikowy? Da rade to wszystko załatwić w godzinę?
Czy test jest zobowiązujący do wzięcia udziału w kursie (oczywiscie w wypadku pozytywnego rozpatrzenia), bo martwi mnie brak przykładowej umowy szkoleniowej. Trzeba ją podpisać później.
Pomysł super, ale dlaczego tylko woj. mazowieckie...
Da radę załatwić wszystko w godzinę. W teście trzeba wstawić czasowniki w odp formie, przymiotniki i rzeczowniki. Przykład: It was ........... car in the race. wstawić - the fastes 😉
no to bomba! dzięki 🙂
Jakie wrażenia po pierwszych zajęciach? U nas super, a mam nieodparte wrażenie, że voltopirów jest znacznie więcej😉
zaczynam w poniedzialek za tydzien
a dzis skonczylam Temide🙂 oj dzialo sie🙂
W poniedziałek? Myślałam, że zajęcia są tylko w soboty.
PS. Ja temiduję w najbliższy weekend🙂
dla pracujacych i sedziow w trakcie kolejnych awansow  wywaliczylismy grupe w poniedzialek🙂
odkopuje bo nie znalazlam bardziej pasujacego 😉
turystyka jest, ue jest :P
ogloszenie nie komercyjnie, wiec podaje. zapraszam, a i może innych zainspiruje 🙂
(uczestniczyc mogą osoby z euroregionu pomerania)

ZAPRASZAMY!

jeźdźców,   właścicieli ośrodków,   pensjonatów,   gospodarstw i   wszystkich   innych   zainteresowanych   turystyką   konną !  (umiejętność jazdy, uczestnictwa konno, nie jest konieczna)

Cel: wymiana doświadczeń. Poznanie się turystów konnych i usługodawców. Zaplanowanie projektu na którym stworzymy kompleksową koncepcje szlaków konnych (mapy, oferty) na terenie Euroregionu (Polska, Niemcy) opartych o zapotrzebowanie, doświadczenia turystów i możliwości infrastruktury (usługodawców) – trasy, miejsca postojów, noclegów.

Termin:
24-26.04.2015 (piątek-niedziela)
Miejsce: „Farma Zdrowia” Brzózki 25, 72-022 Nowe Warpno, Polska,
„Fennhof” Ludwigshof 12, 17375 Albeck, Niemcy

Plan*:
24.04. 2015
14.00 rozpoczęcie spotkania (Brzózki)
Warsztaty, omówienie koncepcji wspólnych ścieżek konnych – czego chcielibyśmy? Jakie są nasze doświadczenia?
16.00 Pokazy i ćwiczenia pony games, trial, Ranch … na placu lub w terenie
20.00 Ognisko integracyjne – czas na wymianę doświadczeń
25.04.2015
9.00 rajd konny z Brzózek do stajni Fennhof w Ludwigshof (DE) i z powrotem. (dla chętnych możliwość jazdy konno z Brzózek lub z Ludwigshof)
Warsztaty, omówienie koncepcji szlaków turystyki konnej
20.00 zabawa przy muzyce, nauka grupowego układu country
26.04.2015
Pokazy i ćwiczenia pony games, trial, Ranch …
Planowanie kolejnego spotkania, gdzie stworzymy mapy z ofertami miejsc postojowych
Wyjazd do granicy (przez Rieth lub Myślibórz)

*Plan może się nieznacznie zmienić ze względu na np. pogodę czy inne zdarzenia losowe

Udział jest bezpłatny!
Można przyjechać z własnym koniem
Organizator zapewnia m.in: noclegi, wyżywienie, padoki/boksy+siano+owies dla 10 przyjezdnych koni, 6 koni do dyspozycji uczestników.
konieczność wcześniejszego zgłoszenia. Ilość miejsc ograniczona!

organizator:  fundacja Brzózki w Europie, partner: Pferdefreunde Ueckermunder Heine e.V.

Kontakt:
PL tel. 882 032 563, e-mail: med1@op.pl  www.brzozkiweuropie.eu

DE (dla chetnych takze wersja DE zaroszenia)

Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz ze środków budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Celu 3 „Europejska Współpraca Terytorialna” – „Współpraca Transgraniczna” Krajów Meklemburgia - Pomorze Przednie/ Brandenburgia i Rzeczypospolitej Polskiej (Województwo Zachodniopomorskie) 2007 – 2013

i co np. rekreant po szkółce z minimalną wiedzą też?
Jakieś wymagania to oni chyba muszą postawić oprócz pracy i wieku, bo to takie troche by było chyba mijające się z celem.
Chyba że ja już mam spaczone poczucie rzeczywistości i nie wierzę w dobre inicjatywy któe oferują coś super w zamian za właściwie nic.
Nic za darmo się mówi..

"kursy" , "szkolenia" dotowane z funduszy UE na tym polegają. Organizator składa projekt, i jesli zawrzą z nim umowę, musi sie wywiazać. Jednym z wiekszych problemów jest znalezienie chętnych na takie szkolenie. Więc wymagania są minimalne. A koszty maksymalne.
brałem udział w bezpłatnym szkoleniu zawodowym. Robione przez Zakład Doskonalenia Zawodowego kosztuje ok 1500 zł. Nic nie płaciłem, bo było z funduszy unijnych. A koszt wyszkolenia mnie wyniósł 6500 zł. Chciałem zrezygnować, ale bardzo nalegali, bo beze mnie nie doszłoby do skutku. Minimalna ilośc uczestników to 10 osób, gdybym zrezygnował, byłoby 9. I kasa przeszłaby instruktorom i organizatorom koło nosa.
Ale to jest prawie ok. Cała kasa została w kraju. Nie wróciła do UE.
edit:
bystrzak ze mnie. Mimo, że wyszkolony wg unijnych standardów, teraz dopiero zauwazyłem, ze ta dyskusja była 5 lat temu

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się