az dziwne, przeczytalam kiedy DH sie zarejestrowal oraz wszelkie jego posty - a jest ich malutko - taki jezdziec znikad - wypowiadajacy sie prawie zawsze w jednym temacie - zaiste ciekawe...
Skoro już zaczęłam, to niech będzie. Akurat liczba stron z ogłoszeniami w ŚK nie decyduje o objętości, bo np. w numerze październikowym proporcje to 73 strony treści w KP wobec 71 stron w ŚK (odliczyłam ogłoszenia na całą stronę). KT to inna bajka i z tym się zgadzam. Wniosek (ogólny) jest taki, że KP idzie coraz bardziej w stronę ładnego pisma, w którym nie ma co czytać, artykuły są krótkie (tu MNIE się przydała liczba wersów, którą pochopnie podzieliłam się na forum) i strasznie po łebkach. Kiedyś w KP były długie, wyczerpujące artykuły, teraz "artykuły" to bardziej streszczenia / zajawki artykułów albo jakieś felietony czy inne takie. Numery KP z lat 80. i wcześniejszych zawierają mnóstwo wiadomości i korzystam z nich do dzisiaj. Czy za 20 lat aktualne numery będą równie wartościowe? Będę do nich wracać, żeby sobie poczytać 15 tekstów z wyprawy NN do Mongolii? Żeby pooglądać obrazki z fryzami czy andaluzami, bo przecież mają takie piękne wstążki wplecione w grzywę? Niechby nawet były te wstążki, ale raz na rok! Sorry, nie obchodzą mnie wrażenia jednej czy drugiej panny z wyprawy gdzieś tam. Uczepiłam się KP, bo zapowiadane były reformy, których nie widzę, a nie lubię obiecanek cacanek. KP ma swoje wady, co nie znaczy że reszta jest taka cacy, bo też drukują mnóstwo badziewia.
edit, bo jak pisałam to wskoczyło kilka postów Dodofon - ok, mój błąd. Zaczęłam liczyć znaki, ale zadanie mnie przerosło, więc pomyślałam, że liczba wersów i porównanie szerokości kolumn da mi jakiś pogląd (zwłaszcza, że czcionka w ŚK wydaje się chudsza i bardziej zbita, więc "na oko" znaków powinno być jeszcze więcej). Po prostu nie traktujcie tego liczenia poważnie 😉
przeczytaj moje wczesniejsze posty mowilem i powtarzam WSZYSTKIE polskie pisma hipiczne sa dziadowskie natomiast dyskusja, ktora sklada sie tylko z narzekania nie prowadzi do nikad ...
No to jeśli z moich i nie tylko postów nie umiesz wyczytać wskazówek toś kiep 😍 (żart of course)
Ta dyskusja i skoncentrowanie uwagi na KP wynika z tego, że samo czasopismo zapowiadało rewolucję... a to, co widzi większość osób to nic innego jak kiepski lifting... Stąd komentują. Gdy "trwały przygotowania" do nowej edycji, to wręcz w necie podżegano ich do dialogu i karmiono obietnicami (np. facebook profil) a teraz jak komentują to na co ich "napalono", że mają czekać to foch!
Nie byłoby tak negatywnej dyskusji gdyby być może właśnie nie twoje wypowiedzi😉. Koś komentuje co mu się nie podoba a ty, snujesz insynuacje o zazdrości, nieumiejętności robienia czegoś itd - obrażasz. Jest spora różnica pomiędzy krytykowaniem a obrażaniem, a ty obrażasz tych, którzy podejmują polemikę.
Ja też uważam, że inne czasopisma jeździeckie na naszym rynku są kiepskie ale ich przedstawiciele nie ogłaszają tu "rewolucji" i nie obiecują gwiazdki z nieba. Ot po prostu "robią kasę tak jak potrafią". I tamte pisma kupuje kto chce, a jak się nie podobają to nie kupuje. Ale KP jak sama nazwa chociażby wskazuje to czasopismo "narodowe" i z tradycjami. To zobowiązuje, szczególnie jeśli ktoś (redaktor) się publicznie z tym zobowiązaniem zgadza i podejmuje wyzwanie.
bingo! ... tak, sledze z zainteresowaniem zmiany na rynku pism hobbystyczych ... tym konskich ... obecnie na rynku konskim "zmienia sie jedno" inne juz sa "zmienione" i jak wynika z lektury forum sa juz bardzo dobe i doskonale ... jak zauwazykas nie nawoluje, nie wypowiadam sie ani slowem o do meritum, nie krytykuje zadnego .... zabieram glos jedynie w odruchu protestu gdy ktos pisze takie sobie dyrdymaly w rodzaju jedna ma wiecej zawarosci niz druga co latwo policzyc i akurat okazuje sie nieprawda ... uwazam rowniez, ze to bardzo dobrze ze jest kilka tytylow ... i uwazam, ... uwazaj bo spadniesz ze stolka, ze jest dosc naturalne, ze staraja sie czyms roznic ... jak jeden ma dlugie poglebione, to drugi woli miec krotkie ale wiecej , plytsze ale szersze ... jak jeden ma male zdjecia to drugi chce miec wieksze, jak jeden pewnej tematyki nie porusza w ogole to inny szuka w niej niszy dla siebie ... natomiast lektura tego forum jest przygnebiajaca, najpierw znana autorka SK krytykuje konkurencje (abc etyki - tak sie zwyczajnie nie robi), potem inna znawczyni nie potrafari policzyc stron ale wie lepiej, kolejna opowiada jak to kiedys bylo super, tylko nie wiadoomo, dlaczego jesli bylo tak super tytul KP sie zwijal zamiast rozwijac, taki byl super, tylko go nie kupowali .... i jak sie jakis wariat znalazl co gazete kupil i z IX 76 stron doszedl w 2 miesieaca do 100 to obiektywna recenzja zauwaza wady, ktorych na pewno jest mnostwo ale i zauwaza te okolicznosc ...
Dirtyharry nie odbierz mnie źle ale mam wrażenie, że masz: a) problemy z czytaniem ze zrozumieniem b) problemy z pisaniem tak aby ktoś to mógł zrozumieć Ad a) No to piszą tu, że ogólnie jest słabo ale inne pisma przyznają się do błędów i nie obiecują, że stworzą cudo na kiju As b) weź mi napisz pełnymi zdaniami końcówkę twojej poprzedniej wypowiedzi.
Co do polemiki o mierzeniu zawartości na ilość to sam ją podjąłeś i laska ci przekornie odpisała, że to sprawdzi i sprawdziła. a ty z igły widły teraz i ciągniesz to i ciągniesz.
Jednak mam wrażenie, że macasz swoje palce w przedsięwzięciach związanych z tym pismem ale niestety nie jesteś profesjonalistą. naliczyłam już 7 żelaznych zasad PR, które przez ciebie zostały złamane🙂 Zapraszam na jakieś dobre warsztaty w tym temacie.
DirtyHarry od dłuższego czasu zastanawiam się, czy ty przypadkiem nie jesteś trollem. I chyba mam rację, ponieważ z argumentem "bo tak nie można" atakujesz wszystkich, których KP i inne gazety nie zachwycają. I możesz nie odpisywać. Nie czuję potrzeby psucia sobie weekendu tego typu dyskusją jaka się tu toczy.
deidre dyskusja z toba jest bezcelowa bo ja o zupie a ty o drugim daniu ... z ktorym ponizszych zdan sie nie zgadzasz?
1. zwijajaca sie gazeta (wrzesien juz tylko 76 stron) wrocila do objetosci 100 2. stara redakcja skladajaca sie z szewczyka i deszczynskiej zostala wzogacona: monika sitarska, romy stepniewska, eryk janicki, anna pirog komorowska - nowi autorzy to chyba lepiej niz gorzej, a przynajmniej dwie z w/w na koniacjh sie znaja nie? 3. zapowiedzieli proces zmian, ktory widac ze trwa ... co w tym dziwnego, ze sa gorki i dolki? 4. pojawila sie tematyka , ktora moze ciebie nie interesuje ale moze interesuje innych dlaczego odmawiac prawa do publikowania artykulow np. o kolekcjonerstwi, kawalerii, lucznictwie, itd. 5. artykuly hodowlane np ... przeciez maja hodowce i jezdzca ... dlaczego sie czepiac, ze w gazecie ogolnohipizcnej jest mniej miejsca na hodowle ? itd. itd. rozczaruje cie ... nie jestem redaktorem , ale szukaj dalej 🙂
Dirty po pierwsze jestem takim samy czytelnikiem jak kazdy inny, KP bylo drugim pismem jakim zaczelam czytac (pierwsze bylo KiR), krytykuje jako czytelni, ktory czekal na zmiany,powrot do tego o czym pisala juz Deidre. I nie pisz znana autorka z sK, bo to samo bym pisala jakbym byla autorka w pikusiu w kropki, czy o zyciu palolo pod wplywem faz ksiezyca... tu nie jestem autorem z gazety x tylko czytelnikiem a czytelnik ma prawo do krytyki, nie tylko kp, ale i kocich spraw (tak do takich gazet tez pisuje) czy innych tyle ode mnie czytelnika konskiej prasy-wszelakiej🙂 aaa i nie kazdy czyta hodowce i jezdzca i inne gazety-czesto wybiera sie 1 -2 o czym Ci juz pisalam🙂
przeczytaj moje wczesniejsze posty mowilem i powtarzam WSZYSTKIE polskie pisma hipiczne sa dziadowskie natomiast dyskusja, ktora sklada sie tylko z narzekania nie prowadzi do nikad ...
To ja juz nic nie wiem... Sa dziadoskie czy nie? Niby WSZYSTKIE sa dzadowskie, a teraz piszesz ze KP sie poprawil (wiecej stron, zmiany) Wszystkie - to wszystkie = KP tez jest dziadowski?
2. stara redakcja skladajaca sie z szewczyka i deszczynskiej zostala wzogacona: monika sitarska, romy stepniewska, eryk janicki, anna pirog komorowska - nowi autorzy to chyba lepiej niz gorzej, a przynajmniej dwie z w/w na koniacjh sie znaja nie?
Jejku, rozpętałam III wojnę światową! To ja pisałam, że KP się zmienia. Bo tak jest. Obecni tu spece od mediów i pr wiedzą chyba, że w przypadku miesięcznika trwa to długo? Będzie dobrze, zobaczycie. Inaczej ale dobrze.
Jejku, rozpętałam III wojnę światową! To ja pisałam, że KP się zmienia. Bo tak jest. Obecni tu spece od mediów i pr wiedzą chyba, że w przypadku miesięcznika trwa to długo? Będzie dobrze, zobaczycie. Inaczej ale dobrze.
tania wez to kurna na siebie, bo az z ciekawosci przejrzalem swoje posty i w zadnym nie znalazlem aby cos zapowoadal, rewolucje, reklamowal, namawial ... chyba papier ze nie jestem wielbladem jest mi potrzebny ...
No to sobie "poklikamy" 😍 Moje odpowiedzi kolorem harry napisł: z ktorym ponizszych zdan sie nie zgadzasz?
1. zwijajaca sie gazeta (wrzesien juz tylko 76 stron) wrocila do objetosci 100 no i kto teraz mierzy jakość na ilość? przed chwilą sam mówiłeś, że o jakości nie świadczy ilosć stron, wersów itd. 2. stara redakcja skladajaca sie z szewczyka i deszczynskiej zostala wzogacona: monika sitarska, romy stepniewska, eryk janicki, anna pirog komorowska - nowi autorzy to chyba lepiej niz gorzej, a przynajmniej dwie z w/w na koniacjh sie znaja nie? wow- aż dwie, ale co to znaczy dla czytelnika? 3. zapowiedzieli proces zmian, ktory widac ze trwa ... co w tym dziwnego, ze sa gorki i dolki? Zapowiedzieli "proces" dla numeru poprzedniego, ten ogłosili "gotowym produktem" 4. pojawila sie tematyka , ktora moze ciebie nie interesuje ale moze interesuje innych dlaczego odmawiac prawa do publikowania artykulow np. o kolekcjonerstwi, kawalerii, lucznictwie, itd. A czy ktoś realnie i profesjonalnie przemyślał tą "nową tematykę? Ale tak realnie profesjonalnie. ja tu widzę testy "korytarzowe" a nie badanie rynku itd. czemu? Ano jaki sens jest zmieniając formułę pisma wzbogacać je o tematykę np. kawaleryjską w obliczu pojawienia się na rynku tytułu takiego jak "szabla i koń",(tak na marginesie jestem przekonana o ich sukcesie i to nie tylko ogólnopolskim. Są świetni, są pasjonatami i profesjonalistami i wiedzę mega profesjonalną potrafią przekazać w formie zjadliwej i interesującej nawet dla laika ). I ogólnie gdzie tu logika, jeśli rezygnujemy z artykułów specjalistycznych i piszemy rzeczy bardziej rozmyte tłumacząc się, że to dla szerszego grona to czemu tematryka kawaleryjska i rekonstrukcje? Toż to dla wąskiego grona. 5. artykuly hodowlane np ... przeciez maja hodowce i jezdzca ... dlaczego sie czepiac, ze w gazecie ogolnohipizcnej jest mniej miejsca na hodowle ?
Bo to jest KOŃ POLSKI - czyli pismo od zawsze traktujące o hodowli koni polskich dla polaków! W formie zjadliwej dla każdego przeciętnego Polaka, miłośnika koni. Bo to był jeden z wyróżników tego pisma, jego trzon. A teraz mamy "g" w świecącym papierku! A wiesz czemu Hodowca i jeździec od jakiegoś czasu tak wypłynął? Bo pojawiła się nisza rynkowa spowodowana utratą jakości KP - i tam skrzętnie to wykorzystano! Gratulować! Jest to pismo z dobrze zrobioną strategią, gdzie wiadomo co jest trzonem a co dodatkową aczkolwiek wartościową informacją. itd. itd. rozczaruje cie ... nie jestem redaktorem , ale szukaj dalej 🙂
zeby zmienic temat ... Szabla i Koń ... tez jestem zainteresowany ... koledzy wydaja, wiec tez namawiam i zapowiadam rewolucje, bardzo ladna gazetka, bardzo droga, ale warto ... mam juz dwa numery , trzymam kciuki ... jezeli chodzi o okladke super robota , itd .... i teraz mi napiszcie ze jestem tam redaktorem 🙂
nie jestes, to wiemy, koledzy kolezanki to wydaja😉 i takze polecam i krytykowac nie zamierzam ani jako osoba zwiazana badzi nie z innymi pismami ani jako czytelnik 😉
Taniu, no to jak, obwieszczane wszędzie ze teraz nowe wydanie, pełen lifting, gazeta ulepszona. idzie na rynek gotowy produkt reklamowany jako ultrasupernju. a teraz mówisz, ze dopiero za pół roku? to jak to jest, sprzedawany egzemplarz mial byc ultra super dobry. jak opinie wskazują-niekoniecznie jest to prawda.
to po co caly szum skoro ultra super nju będzie za pół roku :P
zeby zmienic temat ... Szabla i Koń ... tez jestem zainteresowany ... koledzy wydaja, wiec tez namawiam i zapowiadam rewolucje, bardzo ladna gazetka, bardzo droga, ale warto ... mam juz dwa numery , trzymam kciuki ... jezeli chodzi o okladke super robota , itd .... i teraz mi napiszcie ze jestem tam redaktorem 🙂
Nie możesz tam być redaktorem ani nikim związanym bo ktokolwiek jest nie napisałaby o tym czasopiśmie "gazetka"! 🙇 a już w szczególności redaktor. Przestań się podlepiać pod cudzy autorytet bo to żenujące jest!
Taniu nie ty rozpętałaś tą dyskusje, z resztą uważam, że tylko dzięki takim osobom jak ty - otwartym na polemikę umiejącym zadać pytania i wyciągnąć wnioski KP ma szansę stać się dobrym magazynem.
Proklamacja rewolucji na temat KP pojawiła się w wielu miejscach. Źle jest wypuszczać na rynek niedokończony produkt a robić promocję taka jaką dla produktu skończonego. Błędy marketingowe, których odpracowanie kosztuje kuuuupe kasy.
3. zapowiedzieli proces zmian, ktory widac ze trwa ... co w tym dziwnego, ze sa gorki i dolki? Zapowiedzieli "proces" dla numeru poprzedniego, ten ogłosili "gotowym produktem"
zapraszam do wstepniaka z numeru X zapowiedzieli czarno na bialym trzy numery na zmiany
5. artykuly hodowlane np ... przeciez maja hodowce i jezdzca ... dlaczego sie czepiac, ze w gazecie ogolnohipizcnej jest mniej miejsca na hodowle ?
Bo to jest KOŃ POLSKI - czyli pismo od zawsze traktujące o hodowli koni polskich dla polaków!
i ogolnie polska dla polakow 🙂 ale powaznie ... w ostatnim numerze sa dwa duze artykujy hodowlane o koniach ktore akurat cos istoengo zrobiluy i oba sa polskiej hodowli - intens i tiumen, dla ciebie za malo, ale moze kogos to ciekawi
. A teraz mamy "g" w świecącym papierku!
"g" w papierku jet mile, na poziomie i nie obrazajace nikogo 🙂 bede czerpal wzorce
A wiesz czemu Hodowca i jeździec od jakiegoś czasu tak wypłynął? Bo pojawiła się nisza rynkowa spowodowana utratą jakości KP - i tam skrzętnie to wykorzystano! Gratulować! Jest to pismo z dobrze zrobioną strategią, gdzie wiadomo co jest trzonem a co dodatkową aczkolwiek wartościową informacją.
HiJ jest bardzo dobre , znam Michala gratuluje mu i trzymam kciuki ... wyplynal jest dyskusujne: kilka faktow naklad 3000 (4 razy mniej niz SK KP KT), sprzedaz realna ok. 1000 (6 razy mniej niz SK KP KT) sytauacje ratuja obowiazkowe dostawy do PZHK I PZJ (gdzie lezy w stertach na korytarzu)
i to jest kolejny problem, o ktorym wlasnie sa moje posty , nie o jakosci tego czy tamtego, ale o jakosci calosci rynku wydawniczego konskiego w tym jego istotnej czesci czyli ... czytelnikow ... jezeli stary dobry KP byl taki dobry to czemu go nie kupowali i sie zwijal, jezeli SK jest taki dobry to dlaczego ma tez sprzedaz na poziomie, ktory nie pozwala nawet marzyc o powaznych budzetach reklamowych, jezeli HiJ jest swietny to dlaczego na milosc boska go kochani niew kupujecie ? kupujcie to bedzie jeszcze lepszy, ale na razie nie kupujecie ... itd.
3. zapowiedzieli proces zmian, ktory widac ze trwa ... co w tym dziwnego, ze sa gorki i dolki? Zapowiedzieli "proces" dla numeru poprzedniego, ten ogłosili "gotowym produktem"
zapraszam do wstepniaka z numeru X zapowiedzieli czarno na bialym trzy numery na zmiany Ale na FB i w innych miejscach już podżegano do kupowania tego nowego cudu i fetę robiono jak na gotowy produkt.
i to jest kolejny problem, o ktorym wlasnie sa moje posty , nie o jakosci tego czy tamtego, ale o jakosci calosci rynku wydawniczego konskiego w tym jego istotnej czesci czyli ... czytelnikow ... jezeli stary dobry KP byl taki dobry to czemu go nie kupowali i sie zwijal, jezeli SK jest taki dobry to dlaczego ma tez sprzedaz na poziomie, ktory nie pozwala nawet marzyc o powaznych budzetach reklamowych, jezeli HiJ jest swietny to dlaczego na milosc boska go kochani niew kupujecie ? kupujcie to bedzie jeszcze lepszy, ale na razie nie kupujecie ... itd.
Czemu generalizujesz i wrzucasz wszystkich do jednego worka. ja kupuję!!! Pisałm, że kupuję wszystkie gazety końskie w Polsce!
Czemu przestałam kupować ten świetny stary KP już jakiś czas temu? To sobie spójrz parę stron wstecz tego wątku i odszukaj mój dłuuugi post który dotyczył jednego z numerów😉 Jest dość emocjonalny i nie jest "rzeczową konstruktywną krytyką".