Forum konie »

Podłoże do jazdy - jak zrobić?

Ja mam tak zrobiony lonzownik. Dookoła mam podkłady, 2 warstwy. Wewnątrz gruz, tłuczeń, siatka i piach zbliżony do kwarcowego że ścinkami. Sprawdza się super, nawet jak są duże opady deszczu to wody tam nie ma. Latem natomiast trzeba podlewać 🙂
aniaagre, dzięki! A mogę się zapytać czy wkopywalas się w ziemię (a jak tak to ile)?
Podkłady kolejowe są wysoce toksycznym odpadem.
melehowicz, już widzę jak je badają 😆
Są wkopane moze z 10 cm.
aniaagre, dzięki!
Podkłady kolejowe to naprawdę straszny syf- ja bym ich jednak unikała w swoim otoczeniu. Mają specyficzny smrodek, który czuć na świeżym powietrzu przez lata, a to samo w sobie już o czymś świadczy. Poza tym są śliskie.
W stajni gdzie stoję jest ujeżdżalnia obłożona właśnie chyba podkładami kolejowymi, ma pewnie z kilkadziesiąt lat. Nie śmierdzi, nie jest śliskie. załączam zdjęcie.
Screenshot_2025-01-27-08-19-59-582_com.whatsapp.jpg Screenshot_2025-01-27-08-19-59-582_com.whatsapp.jpg
Witajcie

Może znalazłby się ktoś kto podpowie co zrobić by ziemia nie zamarzła podczas zimy . Mamy plac do jazdy z podłożem czarnoziem, i chce dodać ścinki flizeliny oraz filcu , czy to by zdało egzamin nie zamarzania ? Nie powstają kałużę , nie zapadamy się na placu
Balanga1988, chlorek magnezu
marchewkowa, to tylko efekt na chwilę kiedy temperatury są bardzo zmienne
Balanga1988, to pomyśl jeszcze nad podłożem typu reitex. Innej opcji chyba nie ma.
marchewkowa, a masz doświadczenie z tym podłożem (reitex)? Zastanawiamy się nad nim. Czy rzeczywiście jest takie super jak piszą?
Rudzielc_23, też jestem ciekawa, bo z tego co słyszę od użytkowników to equitex (4 horses consulting) I reitex (otto sport) inaczej sie zachowują.
Cześć ,być może już ktoś pisał . Szukam rozwiązania do nawodnienia placu z zastrzeżeniem że nie mam przy placu prądu ani wody . I w najbliższym czasie nie będzie . Myślami o wykorzystaniu w tym celu małzera.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się