Likier, oczywiście 😉 ale to chyba nie oznacza, że nad wszystkimi błędami (w tymi pisaniem w narzeczu pseudopolskim, zamiast po polsku) mamy potulnie przechodzić do porządku dziennego i udawać, ze ich nie widzimy. nieprawdaż?
edit żeby nie przedłużać OT - zamiast odpisać w nowym poście, dopisuję. Zasady użycia wielkich liter ze względów uczuciowych (czyli wypominane mi pisanie z małej litery kiedy się do kogoś zwracam) - Użycie wielkiej litery ze względów uczuciowych i grzecznosciowych jest indywidualną sprawą piszącego. Przepisy ortograficzne pozostawiają w tym wypadku dużą swobodę piszącemu, ponieważ użycie wielkiej litery jest wyrazem jego postawy uczuciowej (np. szacunku, miłości, przyjaźni) w stosunku do osób, do których pisze, lub w stosunku do tego, o czym pisze. Wielką literą piszemy nazwy osób, do których się zwracamy w listach prywatnych i oficjalnych oraz urzędowych podaniach, a także nazwy osób bliskich adresatowi lub piszącemu. Pisownia wielką literą obejmuje również przymiotniki i zaimki, które się odnoszą do tych nazw osób. Nazwy osób trzecich, jeśli te osoby są bliskie nam lub osobie, do której się zwracamy, także możemy wyróżnić wielką literą http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629419 http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629418 cnd. 😎 dla mnie temat zamknięty 😉 jak się chcecie koniecznie czepiać lub kwestionować to, czego mnie uczono w podstawówce, to polecam najpierw dokładnie sprawdzić źródła, a nie bazować na własnych odczuciach 😉 o pisaniu z wielkiej litery po kropce wiem. i równie dobrze wiem, że tego często nie robię :emota2006092:
Masz rację🙂 Najbardziej błędy, to takie, przez które ciężko zrozumieć, co autora miał na myśli. Kompletny brak interpunkcji, mnóstwo błędów ortograficznych i nie odmienianie słów itp.
Cobrinha, a ty nadal nie rozumiesz 🤣 nikt nie ma obowiązku zwracać się do ciebie ani do Dramki z wielkiej litery. Soooorry 🤣 użycie małych liter, kiedy ktoś sie do was zwraca, świadczy przede wszystkim o tym, ze zwracający się zna podstawowe zasady pisowni i wie, że nie musi dużych liter na was na forum nadużywać :P i tyle 🤣
xxagaxx, myślę, ze takie OT będą się mimo wszystko regularnie pojawiać (i dobrze 😉)
Nie zgodzę się z tym... widać niektórzy mają swoją własna interpretację... Mnie zawsze uczono i podejrzewam, że większość osób też (widząc, że prawie wszyscy tej zasady przestrzegają prócz Ciebie), że zwracając się do drugiej strony pisemnie (nie ważne, czy listownie czy na forum), to powinno piać się z dużej litery - świadczy to o naszej kulturze osobistej i szacunku do drugiej osoby (takie kanony się nie zmieniają) - i nie trzeba wcale znać drugiej strony aby taką formę stosować - tak jest przyjęte. koniec 🚫
EDIT: Pisanie wyrazu dużą literą ze względów grzecznościowych i uczuciowych pozwala wyrazić pozytywną postawę emocjonalną piszącego w stosunku do tych, do których pisze, lub w stosunku do tego o czym pisze....
Zatem jak się do kogo zwracamy, tak nas odbierają...
Niestety, bardzo mało mnie interesuje, co jest według ciebie jest przyjęte. Zasadniczo, to interesuje mnie tylko to, co na ten temat myśli i publikuje Rada Języka Polskiego. I z tego powodu bardzo daleko i głęboko mam twoje zdanie oraz twoje rozważania i twoje przemyślenia na ten temat. Myślę, że to powinno zakończyć dyskusję na temat okazywania "należnego" szacunku Cobrinsze (hmmm... zgaduję, że to może się odmieniać tak jak wataha. Ale kto wie, może dla niej są inne zasady również w tym wypadku? :lol🙂.
EDIT Pisanie wyrazu dużą literą ze względów grzecznościowych i uczuciowych pozwala wyrazić pozytywną postawę emocjonalną piszącego w stosunku do tych, do których pisze, lub w stosunku do tego o czym pisze....
hehe, no właśnie. tak ciebie odbieram - bez pozytywnej postawy emocjonalnej. fajnie, że wreszcie pojęłaś, że Królową Angielską nie jesteś i NIKT nie ma tutaj OBOWIĄZKU pisać do ciebie z wielkiej litery. na wielkie literki, na szacunek, etc., to sobie trzeba zapracować/zasłużyć. albo przynajmniej budzić sympatię. u mnie ty raczej nigdy nie na to nie "zapracujesz". w każdym razie - na pewno nie takimi durnymi tekstami jakimi zdarza ci się mnie i postronnych raczyć...
pozostałe osoby, którym wadzi to, ze piszę o nich z małych liter (albo którym to nie wadzi 😉): nic do was nie mam :kwiatek: i to, że pisze o was/do was z małych literek nie ma żadnego podtekstu. serio 🙂
xxagaxx, wybacz, niestety czułam wewnętrzny przymus napisania tej riposty, bo mnie wiadomo-kto i jej głupie teksty wkurzają. z bryczesami chętnie bym ci pomogła... gdybym tylko mogła. niestety - nie znam odpowiedzi na twoje pytanie 🙁
Chyba tak... bo słowo Cobrinha jest wyrazem obcojęzycznym i tak go sie nie odmienia... ...weź dziewczyno się ogarnij (jak ty to piszesz) i zmień język na mniej wulgarny jak się do kogoś zwracasz, bo nie tylko mnie to razi a tobie nie pierwszy raz się zdarza na tym forum taka "subtelna" forma wypowiedzi... i proponuję trochę edukacji w kierunku Savoir-vivre...
Przepraszam, przepraszam, przepraszam!!! :kwiatek: :kwiatek: wiem, ze narażam się na ostrzeżenie za ciągniecie off topicu i godnie zniosę karę jeśli takowa miałaby nastąpić. Ale muszę, no po prostu muszę odpisać na posta Dramki! Bo mnie rozłożyła na łopatki całkowicie 🤣
zatem po pierwsze 🤣 "o pisaniu z wielkiej litery po kropce wiem. i równie dobrze wiem, że tego często nie robię "
To się nazywa "hipokrezja"
jeśli już, to mogłaby to być hipokryzja 🤣 nie wiem co to jest hipokrezja 🤣 naprawdę, jeśli już koniecznie musisz mi coś zarzucać, to przynajmniej zarzucaj mi to używając języka polskiego lub innego JĘZYKA, a nie własnego narzecza 🤣
po drugie 🤣 >Za kogo Ty się uważasz pisząc do innych osób z forum z małej litery? 🙄
ja? za osobę, która co najmniej przejrzała zasady pisowni języka polskiego i wie, ze nie musi pisać do innych osób z forum z wielkiej litery 😉 i że nic wielkiego z tego faktu nie wynika 🤣
ile będziemy jeszcze robić OT o błędach?? Już chyba starczy 🙄 ramka zapewne już zrozumiała wasze przesłanie...
Wiecie który sklep ma największy wybór bryczesów Euro-Star?? Nie tylko z nowej kolekcji ale i standardy??
Zgadza sie, w horse-trade zamowia Ci kazdy rozmiar z roznego modelu. Jezeli o braz chodzi, ja sie dorobilam ostatnio takiego cudenka z nowej kolekcji 🙂 niestety brzydko aparat kolor zrobil....
Nie chcę się wcinać pomiędzy "młot a kowadło" toczącej się tu dyskusji i poprawnej ortografii ale ja też wiem co to znaczy przez 10 lat swojego życia nie używać kompletnie polskiego języka. Ja akurat całe studia i początek pracy w zawodzie spędziłam poza Polską, a to nie były czasy tanich połączeń międzynarodowych, wjazdu do wielu krajów na dowód itd. = nawet nie miałam z kim rozmawiać czy pisać po polsku. I wiem, jak może być trudno pewnych rzeczy się nauczyć ponownie. Pewne rzeczy płynnie człowiek jest w życiu przyswoić tylko na pewnym etapie życia. jak tego wtedy nie zrobi to zawsze, zawsze będzie się z nimi borykał i czuł w temacie jak obcokrajowiec.
Gdybym każdego posta miała sprawdzac w słowniku i sprawdzać gramatykę to nie byłabym w stanie wziąć udział w zadnej dyskusji na bieżąco.
Z drugiej strony doceniam trud jaki niektóre z obecnych tu osób wkłądają w dbałość o język polski, który właśnie głównie przez nasze internetowe niechlujstwo- ubożeje
Może po prostu zamiast sobie wytykać jakieś popełnianie błedy (gdy ktoś je popełnia nagminnie) pomóżmy takim osobom nauczyć sie ich nie robić.
Np. ja mam doskonały wierszyk o przecinkach (mój koszmar jezykowy): W zdaniu złożonym przecinki pisz przed spójnikami 'a', 'aż', 'jak', 'niż'. Lecz w pojedynczym przecinka brak przed spójnikami 'a', 'aż', 'niż', 'jak'.
Mi takie rzeczy pomagają dużo bardziej niż typowe: "to się nie tak pisze!".
Wracajac do tematu:
Dajcie jakiś link to tej czapeczki bo tamten już chyba nie działa.
A bryczesy b. fajne te w kratkę. Ostatnio coraz bardziej mnie kuszą kratki.
[quote author=star_22 link=topic=217.msg623927#msg623927 date=1276769800] ile będziemy jeszcze robić OT o błędach?? Już chyba starczy 🙄 ramka zapewne już zrozumiała wasze przesłanie...
Wiecie który sklep ma największy wybór bryczesów Euro-Star?? Nie tylko z nowej kolekcji ale i standardy??
Zgadza sie, w horse-trade zamowia Ci kazdy rozmiar z roznego modelu. Jezeli o braz chodzi, ja sie dorobilam ostatnio takiego cudenka z nowej kolekcji 🙂 niestety brzydko aparat kolor zrobil.... [/quote]
To jest ES??? 😍 😍 😍 jaki model?? Ile dałaś?? Z pełnym lejem są?? 🏇 🏇
xxagaxx, myślę, ze takie OT będą się mimo wszystko regularnie pojawiać (i dobrze 😉)
No i dobrze 😉 Mi też byka kiedyś poprawiłaś :kwiatek: aż wstyd mi ze w ogóel go zrobiłam. Powinno się poprawiać zwłaszcza rażące błędy. Człowiek się uczy całę życie, czemu te nie na forum??
I oczywiście nikt tu nie popada w paranoję, kotbury, bo to już byłaby przesada gdyby ktoś wytykał błędy interpunkcyjne. Ale ortograficzne?? Później ktoś się napatrzy i mu w nawyk wejdzie takie pisanie :P
kotbury te czapeczki mają w koniku (www.konik.com.pl) i mustangu (www.sprzetjezdziecki.com) 😉 co was tak w ogole nagle wzieło na te czapeczki pikeura? one są dostępne od 3 czy 4 miesięcy, to żadna nowość
kotbury te czapeczki mają w koniku (www.konik.com.pl) i mustangu (www.sprzetjezdziecki.com) 😉 co was tak w ogole nagle wzieło na te czapeczki pikeura? one są dostępne od 3 czy 4 miesięcy, to żadna nowość
Ja ich wcześniej nie widziałam. Mi się podoba najbardziej ta zielono/brązowa??? Ale jej już nigdzie nie ma ;/
xxagaxx - zgadza sie jest to Lorena z pełnym lejem, odpowiednik to Lea z krótkim, kolekcja letnia euro-star ale panowie w sklepie mi powiedzieli, ze beda te bryczesy tez w kolekcji zimowej. Cos tam jeszcze im w sklepie zostalo, cena tak jak napisala moja poprzedniczka 639,80 zł 🙂
[quote author=star_22 link=topic=217.msg624133#msg624133 date=1276777961] xxagaxx - zgadza sie jest to Lorena z pełnym lejem, odpowiednik to Lea z krótkim, kolekcja letnia euro-star ale panowie w sklepie mi powiedzieli, ze beda te bryczesy tez w kolekcji zimowej. Cos tam jeszcze im w sklepie zostalo, cena tak jak napisala moja poprzedniczka 639,80 zł 🙂 [/quote]
są boskie 😀 a co Ty o nich powiesz?? wygodne?? Jak rozmiarowo wypadają?? Jaki masz kolor?? brązowe jakieś??
Edytka w necie nie ma. Wszędzie jest napisane ze zostały już im tylko 2 kolory. Ale aż tak mi nie zależy żeby dzwonić i szukać. Może gdzies się ostała ta jedna zielona, ale raczej marne szanse.
xxagaxx - Kupiłam je na podstawie doświadczeń z moimi poprzednimi euro-starami, chodzi tu o materiał z jakiego są wykonane bo skład to 67%bawełna, 26%poliamid, 7%elastan więc są cienkie, elastyczne a przy tym oddychające, nie mają rzepów tylko fajną wstawkę przy kostce, rozmiarówka normalna, ja nosze 38 z reguły i te też są 38, dopasowane. W tej chwili mam kolor brązowy, czekam jeszcze na czarne z krótkim lejem do smigania na co dzień 🙂 idealne do kozakow 💘