Forum konie »

Oficerki

Dramka, ratunku 😉 - rozumiem, że jeździłaś co najmniej! C-klasowe czworoboki? I wiesz, jak to jest robić ciąg np. w którym ci się koń przytnie, masz konieczność mocniej zadziałać i np normalnie ta mogłaby Ci "uciec" w nieodpowiedni sposób, ale oficerek ją "trzyma". Albo jak trzeba porządnie konia dojechać, bo kurcze akurat na czworoboku mu się "przygasło" i ciało się całe spina w wysiłku, i oficerki jednak pomagają, bo by noga poszła do góry. A tu trzeba tego konia pojechać porządnie do przodu i utrzymać w elementach przez 5-6 minut. Mam wrażenie, że odnosisz wszystko do siebie i tego, że jeździsz skoki. Owszem, czołowi jeźdźcy nie mają w 90% problemu uciekającej nogi, czy innych banalnych. Ale to nie znaczy, że zawsze nie mają, że takich sytuacji nie ma. Są, i sprzęt ma im pomóc w zapobieganiu takim rzeczom.

Ja tam nie wiem jak inni, ale moja trenerka, która jest jeźdźcem klasy GP w ujeżdżeniu uważa, że oficerki jej pomagają, podobnie jak dobrze dopasowane do niej siodło. Hmm, ale pewnie słaaabo jeździ, na bank gorzej od Ciebie, bo Tobie w piruetach w galopie np. nigdy się noga do góry nie podciągnęła za bardzo 😉 To żart, gdybyś miała źle zrozumieć, ale brak jakoś ideałów w tym świecie, i niestety jakoś ludzie lubią sobie pomagać, a skoro się da pomóc sprzętem to to się robi. A nie dla lansu, bo się dobrze wygląda 🤣

A co do pełnych lejów w bryczesach - szkoda, że kiedyś w pewnej rozmowie z Caroline twierdziłaś coś innego 😉
Rozumiem że mówisz z doświadczenia i tez jeździsz co najmniej C-klasowe czworoboki?  👀

Jakoś nie moge sobie wyobrazić że osoby jeżdzące C-klasowe czworoboli zakładają oficerki wysokie żeby nie podciągać nóg  😁

Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy 😉

Dramka, ja mam cavallo all roundy i musze powiedziec, ze mi bardzo stabilizuja lydke. jezdzi mi sie o niebo wygodniej niz w czapsach,
Nie, nie jeżdżę, ale skoro mówi mi to osoba jeżdżąca konkursy GP to uważam, że wie co mów 😉. Szczególnie, że to konkursy jeździ dokładnie w tej dyscyplinie, o której rozmawiamy. Co ciekawsze, te oficerki ma specjalnie odłożone, żeby nie siadły, jeździ w nich tylko konkursy - i nie po to, żeby wyglądać (w sumie wielkich różnic nie ma, między tymi co ma na codzień) tylko po to, żeby spełniały swoją FUNKCJĘ.

Poza tym proszę, abyś przeczytała ze zrozumieniem - nie chodzi o ciągłe nie podciąganie nóg. Chodzi o sytuacje, w których te oficerki mogą pomóc tej nogi nie podciągnąć!

Rozmawiamy o czymś, co krytykujesz, choć podejrzewam, że nigdy nie próbowałaś (przynajmniej z tego co wiem, bo "płaczesz" nad 1 cm za wysokimi miękkimi oficerkami). Nie jeździłaś w takich wysokich i sztywnych oficerkach w ujeżdżeniowym siodle. Ja tak i uważam, że jeździ się lepiej. Lans mam w nosie, szczególnie w mojej stajni w środku lasów, gdzie nas co najwyżej komary i psy obserwują.

Możemy się tak przepychać w nieskończoność, tylko nie wiem po co. Ja nie krytykuję np. siodeł close contakt że są do dupy i złe i twarde, bo w nich nie jeżdżę, nie są mi do niczego potrzebne. Nie znam się na nich ani na tym co dają i też mogę uznać, że ludzie kupują je dla lansu, bo to takie profi i dobrze wygląda.  Nie krytykuję idiotycznie wyglądających luźnych fraków skokowych, bo rozumiem, że skoczkom pomagają - są elastyczne i nie krępują ruchów, a to że wyglądają momentami jak worek kartofli, trudno.
Nie krytykuję strzemion elastycznych Sprengera, choć nie widzę kompletnie sensu przepłacania za nie, choć wiem, że w skokach pomagają w amortyzacji - ergo, skoczkowie je lubią, odciążają staw skokowy, są przydatne. Ale to, że nie są przydatne dla mnie nie oznacza, że ludzie kupują je dla lansu.
miał może ktoś Oficerki Equi Theme- wykonane z wysokogatunkowego tworzywa syntetycznego ? 🙂 proszę o rade bo nie wiem czy warto je kupić 🙂
Popieram epk, w stu procentach. Pomagają, ale to nie znaczy, że pojadą czworobok bez jeźdźca 😉
Dla ścisłości EPK

Siodła close contact służą do usadzania "blisko konia" nie ma to nic wspólnego z lansem ani z dobrym wyglądam  🤔

Chyba w tej twojej stajni w środku lasu skoczkowe jeżdżę w "luźnych frakach skokowych"  🤔

Ciekawe dlaczego "skoczkowie lubią" strzemiona elastyczne..  😁
ten jest wyjątkowow dopasowany:

A ten akurat wygląda jak worek kartofli - jest kompletnie nie pasowany, po prostu luźny, trochę jak bluza (wiem wyjątkowo dobrze jak wygląda, bo Skrzyczkę nader często w nim widywałam):
http://www.swiatkoni.pl/gallery-photo/72476.html

No coś ty? Ty o tych siodłach tak poważnie? A mi się wydawało, że to do lansu... Hmm, to muszę przemyśleć sprawę. Bo skoro oficerki do lansu tylko i wyłącznie, to czemu siodło nie?? Po co komuś takie siodło blisko konia? W czym ma pomóc?? Ehhh, nie ma to jak jednostronne spojrzenie 😉
Weź pod uwage że to junior w tym większym frakiem, ma nadzieje że jeszcze urośnie.. 😁 Patrz troche w przyszłość  😎

Facet w dopasowanym fraku?    😵

Nie preferuje siodła close contact 😉 Wole moje "ortopedyczne" i za wysokie oficerki  :hihi

PS. Dzieci przy dekoracji, super pomysł  😤 Widziałam jak raz na dekoracji koń przegalopował sędziego..a tu dzieci na rękach..kiedy przy dekoracji konie się denerwują..
Dziewczyny wyluzujcie 🙂 fakt faktem, że oficerki z tak zwanymi Łukami zaczęli produkować dla wydlużenia optycznie nogi więc trochę dla lansu 😉
Poza tym podsumowując (żadna nowość i wiadomo to od lat) oficerki pomagają w jeździe i pozwalają na poprawne używnie pomocy (nie tak jak w przypadku sztylp, które prowokują do używania pięty) 😉
Ktoś ma aktualne zdjęcia Konigs favorit (z zamkiem)
tak jak kleje stosowane przez ujeżdżeniowców...albo przecieranie mokra szmata siodła dla polepszenia przyczepności 😉
Ja jestem wyluzowana  😎

Mi tez mówiono że lepiej się jeździ w "oficerkach" ale Ja żadnej różnicy nie widze. Na początku kiedy były nowe i sztywne nie mogłam wziąć pięty w dół  😤
Wiesz co, mam wrażenie, że czytasz to co chcesz. Fraki męskie też są dopasowane mniej i bardziej. Skrzyczka, zanim poszedł do Agro Handlu jeździł w czymś co przypominało bluzę a nie frak - proste, kompletnie nie pasowane. Jakoś w tej chwili jeździ w dużo bardziej dopasowanym klubowym. Skoczkowie mają możliwość jeździć w mniej "eleganckich" frakach i z tego chętnie korzystają. Nie powiesz mi, że frak Jarka należy do "eleganckich". Macie taką możliwość i dobrze, ale nie udawajcie, że czegoś nie ma, albo że zakładacie dla lansu. Zakładacie dla wygody i funkcjonalności. Ujeżdżeniowcy też.

Wam pomagają płaskie siodła CC - ujeżdżeniowcom głębsze siodła i wysokie oficerki. Nie rozumiem, po co twierdzić, że ktoś coś robi dla lansu.

Też jestem wyluzowana 🤣, śmieszy mnie po prostu wrzucanie wszystkiego do worka pt. "lans", dla lansu to ja kupiłam bryczesy jeansowe 😉 a nie oficerki.
Anja, chodziło o wysokość oficerek, a nie samego łuku. Bo można kupić oficerki niższe z wysokim łukiem, ale wtedy poza lansem nie ma efektu 😉
Ja proponuję nie uogólniać, bo pewnie zdażą się skoczkowie, którzy używają klej lub przeciarają szmatą siodo 😉 Szczerze ani z jednym ani z drugim osobiście się nie spotkaam ani w kraj ani za granicą, a trochę w środowisku ujeżdżeniowym spędziam czasu (na zawodach również)
Ja przed zawodami smaruje siodło dla lepsze przyczepności i znam takich co robią to samo  😉

oficerki pomagają w jeździe i pozwalają na poprawne używnie pomocy (nie tak jak w przypadku sztylp, które prowokują do używania pięty) 😉

Że co?  🤔 To żart mam nadzieję?
BaŚ najwidoczniej musimy się jeszcze dużo nauczyć 😁
Bardzo chętnie zacznę od razu:
może mi ktoś jakoś uzasadnić ww. twierdzenie?
Dobrze,że zamówiłam,;-)
Mam pytanie czy wasze oficerki też zaginają się pod kolanem??? Dodam że moje są nowe i chodze w nich około 3 h dopiero, ale chce wiedzieć czy to normalne  👀
Zaginają..bo są za wysokie.
dokładnie - gdzieś muszą siąść, spróbuj pochodzić w nich po schodach - chodzi o to, żeby szybciej puściły w kostce niż pod kolanem, bo Ci się wywiną nieładnie
Ja jak w swoich nowych chodziłam po schodach to nie zginałam kolan  😵
Baś nie wiem czemu się tak dziwisz, w końcu w przypadku sztylp i sztyblet masz dużą większą ruchomość w kostce niż gdy masz oficerki, poza tym gdy bylam na konsultacjach z Christofem Hessem to dokadnie powiedzial to, że odradza jeździć w sztylpach i sztybletach waśnie z tego powodu 😉
anja bardzo dziękuję za odpowiedź.
Nie zauważyłam tego u siebie, zresztą różne oficerki skokowe, które mierzyłam, nie wydawały mi się sztywniejsze w kostce niż moje sztyblety...
Może to dotyczy bardziej ujeżdżenia, gdzie oficerki są ze sztywniejszej skóry?
Baś Ponieważ oficerki skokowe nie mogą być sztywne w kostce  😉
Dziewczyny wyluzujcie 🙂 fakt faktem, że oficerki z tak zwanymi Łukami zaczęli produkować dla wydlużenia optycznie nogi więc trochę dla lansu 😉
Poza tym podsumowując (żadna nowość i wiadomo to od lat) oficerki pomagają w jeździe i pozwalają na poprawne używnie pomocy (nie tak jak w przypadku sztylp, które prowokują do używania pięty) 😉
Ktoś ma aktualne zdjęcia Konigs favorit (z zamkiem)

Tu moje, juz prawie 3 lata maja i nadal sie lansuje w nich, jak je wypastuje 😉 Przy moim uzytkowaniu oczywiscie juz pare razy  reparowane:
Baś Ponieważ oficerki skokowe nie mogą być sztywne w kostce  😉

Tak też myślałam, że braki wiedzy odnoszą tu się w dwie strony - ja nie mam pojęcia o ujeżdżeniu a dziewczyny nie mają pojęcia o czymkolwiek innym niż ujeżdżenie...
Baś z tymi brakami to pewnie tak jest jak piszesz i fajnie, że możemy się uczyć od siebie na wzajem (choć i tak uważam, że w tym i w tym da się jeździć poprawnie, tylko miękkie oficerki Wam pomagają w skokach, a nam sztywne w ujeżdżeniu 😉, dawniej to w ogóle jeździało się w czym kolwiek byle by tylko pojeździć 🙂 )

Anka wielkie dzięki za zdjęcia :kwiatek: Twoje buty wyglądają b. fajnie, a ja nadal mam nieustający dylemat pomiędzy petrie, a konigsami, choć favority wypadają cenowo lepiej, A czy w Twoich cholewka po zewnętrznej stronie jest usztywniana?
Znalazłam w końcu cholewkarza, który wymienił mi suwak w oficerkach cavallo, mimo że kilku innych nie podejmowało się tego zadania  😅 Jakby ktoś chciał namiary to mogę podać na PW
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się