"Podobnie jak populacja ludzka, również konie i kuce żyją teraz dłużej, i podobnie jak ludzie, mogą one okazywać oznaki starzenia się w różnych okresach. Ogólnie konia uważa się za ‘starego’ w wieku 15 lat. Jednak ciągle wzrastająca wiedza odnośnie wymagań hodowlanych i żywieniowych koni oraz kucy powoduje, że wiele z nich może zachować dłużej swoją aktywność. "
Madryta pamiętam jeszcze za czasów kiedy stał w Starej Miłosnej, później widziałam go na MPSW we Wrocławiu, teraz jak oglądam na zdjęciach nie widzę żeby się cokolwiek zmieniło. Piękny zadbany koń, w rewelacyjnej kondycji, mam nadzieje że mój Lion który ma 16 lat w jego wieku będzie taki sam. Teraz jest w super formie i uważam, że przeżywa drugą młodość. W 2008 roku na podium HMWi Maz. w skokach pierwsza była Jędrusia(1990), drugi był Lion(1994) a trzecia Emza (1990), jaki się patrzy same geriavity...
Z serii nie dotykać konia, bo przewróci się i umrze. Ja myślałam, że trzeba się cieszyć, że koń tyle lat ma, a ma energię, chęć i siłę. A jednak, trzeba się martwić, odstawić konia, a najlepiej to w ogóle go anihilować.
Hetman wczesna wiosna byl przez chwile odstawiony od pracy. Kon gasl w oczach mimo ze dobrze wygladal. Sportowiec potrzebuje pracy, lzejszej bo senior, ale potrzebuje. Teraz od jakiegos czasu ma swoja stala amazonke, ja wsiadam czasem, bo chce te nieszczesna odznake zrobic ... 🏇
Ktos, Wrotki- gratuluje kondycji Madryta, jestem pewna ze ten kon jest szczesliwy, a nie odstawiony gdzies za siodma gore do stajenki na emeryturke... Hetman tez na Dodsonie 😅19 letni Hetman ze swoja amazonka
Ganasz stety/niestety trafiłaś nieco kulą w płot- ja też mam konia mocno po 20 i senior regularnie pracuje. W dodatku wciąż staram się zwiększać wobec niego wymagania- efekt na wiosnę okazało się że 21-latek raczył się tak nabudować, że trzeba zmieniać siodło. Prawda jest taka - nie każdego konia można traktować jedną miarą, ale skoro jest sprawny - należy z tego korzystać i nie odstawiać na bok.
W naszym przypadku i znany zawodnik wkkw, z którym zimą przyjeżdżał do nas na konsultacje, i weterynarz, Kasia Żukiewicz, która dogląda naszych pleców- jasno powiedzieli- dopóki chłopak jest sprawny, na chodzie to jak najbardziej musi mieć pracę pracę i jeszcze raz pracę. I nie ma, że boli.
Dlatego chylę czoła przed kondycja Madryta- a Ktoś i wrotkiemu należą się duże brawa za 'konserwatorskie' utrzymanie 'zabytku' w tak fantastycznym stanie.
aaaa... to już wiem czemu mój prawie-że-pełnoletni Dziadzio Kulkofon ponosi mnie w lesie, dostaje turbo na widok drąga na ziemi, zasuwa jak głupi po pastwisku kwicząc i brykając. On jest po prostu w szale adrenaliny, łoooo...
Ganasz stety/niestety trafiłaś nieco kulą w płot- ja też mam konia mocno po 20 i senior regularnie pracuje.
bjooork to ty trafiasz kulą w płot na dodatek nie czytasz dokładnie- ja też mam 23 letnią klacz i regularnie pracuje pod siodłem, a w terenie zostawia juniorów mocno w tyle. Trza czytać ze zrozumieniem o co chodzi.
No właśnie mam wrażenie, że nie rozumiesz, bo dla mnie w sposób niezrozumiały kwestionujesz to, że Madryt startuje w zawodach i jest w stałym treningu. Dla mnie stan aktualny jest następujący koń jest w stałym treningu = jest w fantastycznej formie - co stoi na przeszkodzie startów w wkkw'owskiej L'ce? Ja nie widzę problemu, ba obstawiam, że wrotki i ktosina nie należą do dręczycieli i z pewnością gdyby koń nie był wstanie podołać obciążeniu w postaci zawodów to by go na nie nie wysyłali! Na zachodzie jest mnóstwo zwierzaków w tym wieku, które normalnie chodzą w zawodach- u nas deficyt bo i sposób treningu i użytkowania koni mocno kuleje.
Dla mnie temat został wyczerpany - i trochę przykro mi, że polski koniom odbierasz 'prawo' do bycia szczęśliwymi sportowcami 20+.
Ty znowu swoje 🙄hmmm czy dokładnie czytałaś to co napisałam czy wybiórczo ???? zastanawiałam się w kąciku o koniach seniorach gdzie jest granica-senior chce i może, a senior musi- to wszystko. Dla mnie też temat wypaczył się i wyczerpał. W związku nadchodzącą jesienią życzę wszystkim seniorom niestrzykania w stawach. 😉
Ależ ganasz - wszyscy czytaliśmy -to ty nie rozumiesz, że na całym świecie tacy seniorzy startują w wysokim sporcie - a Madryt chodzi tylko L-ki. Nie widzisz różnicy? Koń 20-letni startuje na WEG w WKKW - a ty ciągle utrzymujesz, ze 23-letni Madryt jest wykorzystywany ponad siły na L-ce! Jakoś dziwnym trafem trenerzy, zawodnicy światowi uważają inaczej niż ty - dla konia w tej kondycji to nie jest problem!
zastanawiałam się w kąciku o koniach seniorach gdzie jest granica-senior chce i może, a senior musi- to wszystko.
ale to samo pytanie można zadać w przypadku nie tylko seniora. Co koń może a co musi ?
Wydaje mi się, że Wrotki i Ktoś świetnie zdają sobie sprawę z tego co ten koń jeszcze w tym wieku może a nie musi zrobić. I gdyby Madryt naprawdę nie chciał skakać, nie robił by tego w taki sposób.
nikt nie próbuje wrzucać na parkury wszystkich końskich emerytów, w przypadku mojego konia byłoby to prawdziwe męczydupstwo ale jak zdrowie jest, koń chętny i trener z głową to dlaczego nie ?
poza tym nie oszukujmy się jest wielka różnica między koniem w ciagłym treningu - nie "chodzącym pod siodłem" tylko koniem w TRENINGU a koniem który chodzi sobie na lajtowe jazdy i w tereniki a nagle chcemy go w sport wrzucić. Madryt jest w treningu - prawdziwym i to odróżnia go od 90% koni na tym forum.
[quote author=Ruda_H link=topic=210.msg729599#msg729599 date=1286444110] ale jak zdrowie jest, koń chętny i trener z głową to dlaczego nie ? [/quote]
bo nie! bo sport to samo zło 🙂
ganasz - odwracasz kota ogonem,nie jesteś na tym i poprzednim forum od wczoraj...nie wiesz,że Madryt jest wrotka ?otóż jest,od 15 lat...a przerwa między Sopotem a BB to zaledwie 4tygodnie - gdyby 3 dniowy wysiłek był ponad siły i chęci Madryta,nie dałoby się go pokazać w BB...ale po co ja Ci to tłumaczę,przecież Ty nie masz i nie chcesz mieć zielonego pojęcia o cyklach treningowych,obciążeniach i regeneracji koni będących w treningu sportowym...
p.s. to wiesz już dlaczego dobrzy długodystansowi biegacze są w dojrzałym wieku?żeby nie powiedzieć seniorskim jak na sportowca? 😎
Ktoś przecież od dawna wiadomo, że senior to przecież taki ledwo snujący się po padoku, a z pewnością umierający pod siodłem koń po ciężkich przejściach.
Ale nie martw się jesteście i tak jesteście z wrotkiem słabi - Linda Algotsson - ta to dopiero zmusza 20-letniego seniora- Stand by Me - do galopów po krosie w dodatku nie w takiego kaprawego L- owego a **-owego. Ale jak by na to nie patrzeć przynajmniej zmusza go skutecznie - w Sopocie w tym roku byli na 1 m-cu...
To i ja się dołączam. wałek, 23 lata skończone w maju, małopolak w arabskim typie, kondycja pastwiskowa na rozruchu, koń-przyjaciel 🙂 foto by Notarialna
Horciakowa, super sesja Patataj, kondycja fajna, ladnie razem wygladacie
do 19 letniego Hetmana na dniach dołaczy kolejny senior... ma 15 lat ale.. z tzw z przeszloscia. bedziemy go naprawiac w miare mozliwosci a do naprawy-poprawy bedziemy miec plecy i nogi...Dorabiam boks bo stajnia nieststy nie chce byc z gumy. Piekny, ciemnogniady panstwowej hodowli xo. 170 w kłebie, przynajmniej bedzie go dobrze widac w stadzie arabkow. Zdjecia wkrotce...
Siiiiwa, co to za koń? jest bardzo podobny do klaczy, na której kiedyś jeździłam i jej córki. syn to raczej nie jest, bo kobył też ma 18 lat, ale może jakieś rodzeństwo.
Złota, Ktoś - dzięki :kwiatek: W zeszłym roku była jeszcze lepsza imprezka - z okazji 18-stki były baloniki, serpentyny, a nawet urodzinowa czapeczka 😁 Zdjęcie marnej jakości, ale jak widać robione w stajni, a musiało być bez lampy. Czapeczka to to takie niebieskie rozmazane coś nad lewym okiem 🙂
[quote author=Ruda_H link=topic=210.msg9891#msg9891 date=1228165500] Już chyba drugi rok obiecuje sobie, że koń idzie na emeryture i trzeba mu ograniczyć prace ... tymczasem Rudy przeżywa 35 młodość w tym miesiącu a jeden dzień stania kończy się efektem bomby zegarowej.
Dużo stępuje, dobrze się odżywia i wcześnie chodzi spać ... to chyba recepta na dobrą kondycje 😉