wrotki bluźnisz, bo bronisz pozycji trenera, takich madrytów dobry trener ma z zanadrzu dużo i dużo młodszych. o koniach wiem więcej niż ty, bo ty tylko wiesz o użytkowaniu koni i wmawianiu juniorkom, że koń 23 letni na crosie to standard i uwielbia to robić. żeby skutecznie zniechęcić każdego do zmuszania ich do czegokolwiek demencja starcza powoduje nawet u koni pomroczność rzeczywistą i głód adrenaliny dlatego człowiek powinien być mądrzejszy jako pan bóg swojego-a może cudzego konia. Ryzyko skręcenia sobie karku na takim weteranie jest wieksze niz na zdrowym młodszym koniu. to nie laicki stereotyp tylko znajomość behawioryzmu i końskiej fizjologii. nie widziałaś jak urywa fulę na parkurze, nie widziałaś jak 17 metrów sam referuje na 3 fule, chociaż amazonka dostała wyraźna wskazówkę żeby jechać to wolno na 4...no i jak sadzisz, skąd w pysku wielokrążek?...pewnie dlatego ze mu się już nie chce nogami ruszać - i nie chce tego widzieć -nie moja bajka. Bóg stworzył ludzi, żeby myśleli głową i nie czuli się tak do końca Panem Bogiem swoich koni. Moja 24 letnia małopolanka też zwyczajnie woli galopować i gdyby ktoś kiedyś chciał wywindować się na jej grzbiecie w wkkw na pewno by dała radę może tego nie rozumiesz ale nie o to chodzi żeby zmuszać seniorów do takich wysiłków trudno ale się oczywiście da. Koń się zajedzie na śmierć - czego wkkw jest doskonałym przykładem w szeroko pojętym świecie jeździeckim, nie tylko w naszym rodzimym grajdołku.
albo - może czas przestać użytkowac konie tak, zeby mając 18 lat nadawały sie tylko na trawkę... ale to szersze zagadnienie. użytkować jek najbardziej ale biorąc pod uwagę fizjologię danego wieku. I to powinny określać przepisy, bo jak nie to można zacząć starty na koniach 1,5 rocznych. taki odchył w druga stronę.
daj sobie siana Ganasz,nasz koń,nasza sprawa. oczywiście do oporu 🏇 jakich mamy sędziów i wetów na zawodach to wiemy , bo o tym też jest wątek. 😉
ja również dołączam się do gratulacji dla Wrotka i Ktośki 😅 i bardzo cieszę się, że można utrzymać konia w takim wieku w takiej kondycji. Podejrzewam również, że dużą rolę odgrywa charakter i temperament Madryta, przekazany przez tatusia 😉
ganasz ja sobie dam rękę uciąć, że Madryt uwielbia to robić. A Ty wypisujesz bzdury- ot co.
Nie rozumiem szczerze kolejnej nagonki na Madryta 🙄 Dla mnie to jest tak, jak z ludźmi- cieszy mnie ogromnie widok starszych ludzi, którym się chce chodzić na fitness (a może 70 latka nie powinna robić skłonów, boooo...eee...pęknie jej noga?), którzy sami siebie utrzymują w doskonałej kondyncji poprzez SPORT, której ja, 26 latka, mogę tylko POZAZDROŚCIĆ! To nie jest tak, że nagle Ktosina wyjęła Madryta z łąk i kazała mu skakać. To jest koń w regularnym treningu, przyzwyczajony do pracy! Ganasz, skoro tak dobrze znasz końską psychikę, to pewnie wiesz, że tym, które cały czas pracowały, poprzez nagłe odebranie im tej pracy, to jest jak odebranie im życia. Gasną później w oczach, naprawdę..
Wolę oglądać starsze konie, które cały czas regularnie pracują niż te młodziaki, którym nagle stawiane są jakieś wymagania sportowe- i dogorywa później taki zwierzak, bez kondyncji, bez mięsni etc. Lub te 5 latki, które mają zjechane trzeszczki (a i takie ujeżdżeniowce oglądałam 😲 weterynarz nie mógł uwierzyć, że ogląda badania 5 latka........).
PS GANASZ-ZRÓB COŚ ZE SWOIM POSTEM, BO SIĘ CAŁY WĄTEK ROZJECHAŁ!
to nie laicki stereotyp tylko znajomość behawioryzmu i końskiej fizjologii. no to wiesz o behawioryzmie i końskiej fizjologi tyle co laik. praca czyni zdrowym, a z drugiej strony to tylko L klasa i naprawdę trudno to nazwać ekstremalnym sportem lub wysiłkiem...choćby dlatego ze stare organizmy są wysiłkowo bardziej ekonomiczne, a doświadczenie sportowca powoduje, że ta ekonomia jest jeszcze zwieszona przez spryt i unikanie niepotrzebnych ruchów...czego przykładem niech będzie skakanie "na żyletkę" na parkurze i kompletny brak nierównego oddechu po krosie...przecież to tylko 2km do przebiegnięcia.
Podczas WEG na pewno byli źli trenerzy i źli zawodnicy- źli ludzie poporostu. Wszystkie konie miały demencje starczą, a ludzie, którzy trenują te konie powinni się zgłosić do ganasz na szkolenie. Serio,takich bzdur, jakie głosi ganasz dawno nie czytałam
fajnie, że da się startującego konia utrzymać przez tyle lat w takiej kondycji by wciąż mógł i wciąż chciał dzięki takim przykładom może niektórzy zastanowią się co to znaczy "wiekowy koń", "zużyty koń" może dotrze do tych co mają w perspektywie tylko najbliższy sezon, że mozliwa jest perspektywa duuużo dalsza nie zawsze koń 15letni jest starym -i oby jak najwięcej takich przykładów
Uff, bo myślałam, że tylko ja widziałam te konie 18+ na WEG ostatnio... ehh... 1990 rocznik to o ile dobrze liczę 20 latek - i jednak na większej trudności zawodach niż wkkw l-ka, ale cotam, oni się nie znają i dręczą konie. Wszyscy...
Wy wszyscy jesteście źli i podli 🤣 Forta, ile jeszcze masz zamiar Agrosa męczyć 🙄 😁
Zastanawiam się w takim razie, jaki wiek konia jest odpowiedni na wysoki sport- 7 lat (nie będzie larum, że za młody, że za szybko?), 15 lat (a czy to już nie pora na łąki, bo stary?). Kiedy zwierzak ma nabyć odpowiedniego doświadczenia, nie tylko takiego technicznego, ale też poprzez poznanie pewnego mechanizmu swojego ciała..? W jakim wieku jest 'akurat'?
a tak poważnie- Ganasz, robisz z igły widły. Jakby Madryt ledwo się kupy trzymał to napewno Wrotki i Ktoś by nie ryzykowali i nie wystawiliby go w tej szalonej eLce... Widocznie dobrze go faszerują czymś i porządnie leją, prawda Ktosina? 😁 Tu po prostu przemawia zazdrość.
[code]A Ty wypisujesz bzdury- ot co. [/code] -niegrzecznie 🤬 a ty mylisz pojęcia nie odstawiania seniora na boczny tor i pozbawianie go pracy pod siodłem jeżeli zdrowie na to pozwala, a eksploatowanie konia w tym wieku w sporcie, to spora różnica. Mała rzecz, a czyni różnice. Edytko 18 lat to nie 23 lata. W przeliczeniu 20 letni koń 60 lat ludzkich, 25 letni koń 75 lat ludzkich. WKKW porównuje się do pięcioboju ludzkiego -już widzę zen tych starszych ludzi na starcie. To nie jest nagonka na Madryta tylko rozważanie nad celowością postępowania "opiekunów" 23 letniego konia. Watek się rozjechał, bo zajęłam stanowisko inne niż guru wrotki 😲 Ale forum daje mi prawo do zniesmaczenia w tym konkretnym przypadku. Spadam i proponuję wrócić do pierwszej strony wątku, żeby sobie przypomnieć co i jak. Forta bzdury wypisujesz 😉 Praca czyni zdrowym i to wszyscy wiemy ale właśnie na miarę końskiej fizjologi, której wrotki nie przeskoczysz choćbyś nie wiem jakie argumenty przedstawiał. Proponuję powyciągać po stajniach seniorów ale powyżej 20 roku życia-młodsze to szczawiki- i zagonić na parkury, bedą zdrowsze 😉 i dotrzeć do badań na ten temat. Madryt jest wyjatkowym wyjatkiem ale czy powinien? Jeżeli tak to życzę mu dalej takiej żelaznej kondycji. baffinka zazdrość przeze mnie nie przemawia, też mam seniorkę w doskonałej formie 😉
Post się twój rozjechał! Zedytuj swoją wiadomość, która jest na górze wątku.
A skąd wiara w słuszność takiego przelicznika? Mnie to nigdy, absolutnie nigdy nie przekonywało. Poza tym, o ile dobrze doczytałam, to były zawody klasy L, więc nie naginaj proszę swojej teorii, bo L klasa to nie zawody GP czy też twój wspomniany pięciobój. TO BYŁA L KLASA! 🙄
Watek się rozjechał, bo zajęłam stanowisko inne niż guru wrotki 😲 no tak, za katastrofę ekologiczna na Węgrzech tez pewnie odpowiada wrotki 🤔wirek: a twoja propozycja co do parkurów, tylko obnażyła twoja całkowita ignorancje odnośnie wysiłku sportowego u koni i ich fizjologi...rozumiem ze dla starszych ludzi też byś proponowała sprinty zamiast biegania maratonów? 😎 ps. już wiem dlaczego naturalsi prowokują kontrowersje...oni zwyczajnie uwielbiają głosić sady na temat kwestii o których nie maja najmniejszego pojęcia 😁
Moja kobyła ma 18 lat, a razem jesteśmy od prawie 11. Jest taka zwyczajna nie sportowa 😉 Na emeryturkę jej nie śpieszno, gdybym jej ją teraz zafundowała to zrobiłabym więcej złego niż dobrego. Dopiero teraz mając kilkanaście lat, kobyła się rozkręca, są dni że skacze przez wszystko co leży na ziemi, dragi kawaletki, przeszkody, itp żeby przeszła prawidłowo przez kawaletki trzeba niekiedy przejść kila razy żeby nie skakała przez nie. W terenie zdarza sie że nawala jej system hamujący a przecież jest dobrze ujeżdżona i posłuszna. Po prostu te lata dają chęć i siłę do życia, ma zdrowe nogi, i oprócz letnich alergicznych chorób nic jej nie dolega, wiec cieszy sie życiem a nie wegetuje nic nie robiąc. Może lepiej nauczyć się użytkować konia tak żeby w starszym wieku miał chęć do pracy i z tej pracy miał zadowolenie niż wysłać w miarę zdrowego 16 latka na emeryturę.
może i wypisuje, ale wygląda jakby świat jeździecki się ze mną zgadzał. Jest mnóstwo koni 15 +, które chodzą w wysokim sporcie i osiągają największe sukcesy. Do jakiego wieku wg Ciebie powinny chodzić w sporcie? Weriusz ma 17 i wybiera się na olipiadę - za 2 lata bedzie miał 19. Za stary? Przestać się przygotowywać i startować, bo koń przekroczył magiczną granicę? a dużo widzisz na Olimpiadach ludzkich sportowców +30 lub +40? Z Twojego przeliczenia wynika, że konie w sporcie mogą chodzić do lat 10-13 (chociaż ludzki 39 letni sportowiec to zabytek), bo w takich granicach ludzcy sportowcy przeważnie kończą kariery w konkurencjach bardzo wysiłkowych. To oznaczałoby, że konie mają na sport jakieś 4-6 lat, żeby nie być ani za młodym ani za starym. Mało to życiowe się wydaje...
no bo zgodnie z naturalsowymi prawidłami konia nalezy zajeździć w wieku 10 lat
po czem od 11 roku zycia puścic na spokojna emeryturkę.
Tylko i wyłącznie taki koń jest koniem szczęśliwym. Jeszcze jakby dodać do tego nauke siadów, stania na podeście czy aportowania to juz mamy pełny obrazek naturalnego ideału użytkowania konia.
a nie odpowiadasz 😲 ale może Tobie podobni bez wyobraźni o skutkach swoich czynów 😉 i znowu się mylisz nie jestem fanatykiem ale entuzjastą metod naturalnych. Dlatego moja klacz ma się bardzo dobrze 😉Podstawy mam czysto klasyczne szlifowane min. przez rotmistrza i nadal z nich korzystam. nierafny sposób rozumowania i całkowita ignorancja wrotki - parkur jest jednym z elementów wkkw , a może coś się zmieniło?? ciesze się, że masz najwieksze pojęcie-tak trzymaj-Wszechwiedzący 😅 Ela -pe pomyliłaś wątki, jak masz konia powyżej 20 to się tu załapiesz
ciesze się że wrotki merytorycznie wytłumaczył mi jak to jest z Madrytem , bo jedynie troska o seniora, którego również posiadam i wiem co znaczy mieć takiego konia na stanie w dobrej kondycji była moim celem w zajęciu stanowiska - powodzenia 😉
ganasz o czym ty mówisz - jaka jest trudność crossu, parkuru podczas WEG? Idzie to koń 20-letni. A niespełna 23-letni Madryt idzie L-kę... 3 lata różnicy u konia i lata świetlne różnicy w trudności tych zawodów.... Ale pewnie trener i zawodnik tamtego konia to na bank się znęca. Przy aplausie całego świata jeździeckiego.
I 10letni koń może być tak zjechany ,że już mu tylko pastwiska można zapewnić. Starszy nie oznacza gorszy! Jak widać Madryt jest w dobrej kondycji i krzywda mu się nie dzieje. Jak dla mnie to tak samo jakby porównywać dwóch różnych 60latków. Jeden i przebiegł by maraton 😉 A drugi tak schorowany ,że można mu dać i ponad 70 lat...
a nie odpowiadasz 😲 ale może Tobie podobni bez wyobraźni o skutkach swoich czynów 😉 i znowu się mylisz nie jestem fanatykiem ale entuzjastą metod naturalnych. Dlatego moja klacz ma się bardzo dobrze 😉Podstawy mam czysto klasyczne szlifowane min. przez rotmistrza i nadal z nich korzystam. nierafny sposób rozumowania i całkowita ignorancja wrotki - parkur jest jednym z elementów wkkw , a może coś się zmieniło?? ciesze się, że masz najwieksze pojęcie-tak trzymaj-Wszechwiedzący 😅 Ela -pe pomyliłaś wątki, jak masz konia powyżej 20 to się tu załapiesz przyprowadź Ganasz swojego opiekuna i poproś o transkrypcję, bo zupełnie już nie rozumiem jakie myśli chcesz zamienić na słowa... ...no i jak widać Madryt czuje się świetnie i nie sadze ,że w innych rekach (czyt. naturalnych) czułby się równie dobrze. ps. ja bym Elu, jeszcze dodał grę na pianinie i gotowanie
ps. ja bym Elu, jeszcze dodał grę na pianinie i gotowanie
no tak. I to wszystko musi byc zrobione w tym wąskim, rocznym spektrum czasowym kiedy koń naturalnie nie będzie za młody (10 lat) i kiedy jeszcze naturalnie nie będzie emerytem (11 lat)
PS. co do gotowania to wiem, że jest to umiejętność pożądana przez górali u ich owieczek wypasanych ha halach. Nie wiedziałam że wymóg ten zaczął też obowiązywać naturalne konie. Troche duże są.
dodam tylko,że strasznie się ciesze, ze nie było nikogo takiego jak Ganasz, kiedy generał Gutowski wsiadł na konia w wieku 92 lat i przejechał szereg gimnastyczny...Ganasz pewnie dla dobra Generała, ubezwłasnowolniła Go i zabroniła takiego działania...pewnie wg Niej, stary człowiek miał glód adrenaliny i działał w stanie pomroczności wywołanej demencją 🤔
też się cieszę 😀iabeł:. Też mam zamiar na pewno jak i ty nie zsiadac z z siodła do setki 🏇może się nam uda 😉 generał-"przedwojenny materiał" zrobił to z własnej woli, a motyw nie jest nam do końca znany, koni nikt o zdanie nie pyta 😉 Kasja gdzie ja napisałam, ze starszy to gorszy 😲, starszy to inny organizm po prostu, taka przyroda.
Ganasz, z całym szacunkiem, ale chyba przesadzasz. Po pierwsze to tylko L, po drugie czy widziałaś tego konia na żywo po starcie? Odważna jesteś, że takie wyroki ferujesz przez net. Ja też widziałam na WEG konia 20letniego i bardzo mnie to ucieszyło 🙂🙂
Cejlonara, do odważnych świat należy, 😉 a Ja jako niefanka wkkw nie muszę wiedzieć, że Madryt jest w treningu o wrotki(co mnie osobiście uspokoiło) którego uważam za dobrego merytorycznego koniarza, jakim jest trenerem-nie wiem, to wiedzą jego podopieczni. Ponieważ wątek jest o seniorach i opiece nad nimi mam prawo się zdziwić i zająć stanowisko w sprawie startów koni w tym wieku ze względu na to, że zmiany w organiźmie niezależnie od nawet najlepszej profesjonalnej opieki są niezaprzeczalne. Wszystkie merytoryczne uwagi przyjełam do wiadomości, wszelkie babskie wycieczki osobiste mnie nie ruszają 😀iabeł:i traktuję je z przymrużeniem oka tak jak i porównywanie wyjechanych koni 10 letnich do seniorów. Dla tych "wyjechanych" proponuję założyć wątek -"Koń na rencie". Seniorem określa się konie od 16 roku życia i tego się trzymajmy.