Forum konie »

Kącik Seniora - czyli koń na emeryturze

Melduję,że Dziadek Madryt w swoim treningowym starcie przed przyszłotygodniowym startem w WKKW dwukrotnie się dziś dekorował,raz za 2 miejsce w LL,drugi raz za czysty przejazd w L  😅

zdjęcia soon. 🏇
eeeeee ale z modą laska nie jest na bakier 🙂 bardzo fajnie dziewczyna wygląda

ba, starsze damy też się muszą ładnie ubrać 🙂 a że już nie muszę wydawać na leczenie i ciągłe wizyty wetów to trochę mogłam poszaleć.

Ktosina pstryczki dla Madryta!  😅
To może i ja się pochwalę, co prawda nie swoim koniem, ale tym, na którym stawiałam pierwsze jeździeckie kroki.

Oto Riwa.  🙂
Kiedy zaczęłam na niej jeździć miała 17 lat, teraz ma 23 i niestety nie wiem, co się z nią dzieje. Dodam, że została kupiona za śmieszne pieniądze od jakiegoś "rylnika", u którego stała na półmetrowym gnoju i pomimo zaawansowanej ciąży (10 miesiąc) wyglądała jak szkielet.  🤔 Po kilku miesiącach wyglądała już tak jak na zdjęciu powyżej; ot, jak niewiele było potrzeba - dobrego owsa i odrobiny miłości. Niestety po dwóch latach przytrafił się bardzo poważny ochwat i nagle wesoły koń, który codziennie chodził pod siodłem mógł chodzić  tylko na krótkie spacery w ręku. Przeżyła to strasznie, jak dla mnie było to takie końskie załamanie nerwowe; potem już nigdy nie była taka sama, straciła całą radość i chęć do życia. Dało mi to dodatkową przestrogę w kwestii postępowania ze starymi końmi: najgorsze dla takiego regularnie pracującego staruszka jest całkowite odstawienie od roboty, wypuszczenie na łąkę, co by sobie tam dożywał ostatnich dni. Taki koń czuje się niepotrzebny, a widziałam na własne oczy i nie ma nic smutniejszego od zdrowego, silnego zwierzęcia, które straciło wolę życia.

A w stajni, w której jeżdżę obecnie mamy dwóch weteranów:
20-letniego kuca, który nadal jest wrednym małpiszonem i do tego starym wygą, który wie, jak postępować z dzieciakami na swoim grzbiecie  😁

oraz 18-letnią klacz wielkopolską, która w swoich młodych latach pokonała nie jeden parkur klasy P czy N i pomimo tego, że już dobre 5 lat wozi na swoim grzbiecie kompletnie zielonych adeptów, gdy widzi przeszkodę przypomina sobie stare, dobre czasy.  😉
uwaga,zabytek prawem chroniony - kros na zero (spóźnienie tylko za zabłądzenie),skoki na zero,czworobok bez szału,ale w granicach przyzwoitości,amazonka debiutowała i wszystko nie w literach zrobiła 😉

Ktoś, rewelacja! 👍

P.S. co sądzisz o logo na zadki niektórych koni: Powered by Dodson ? 😉
"Dodson Insaid" w intelowym zawijasie 😉
Madryt rewelacja, brawo !!!

Dziadzio Hai Bej

fot. armara

Montana Ależ pięknie wyglądacie!
Dziś są 19 urodziny mojego konia więc pozwalam sobie na małą historyjkę z dzisiaj. Oto Addis młp 🙂

'Dziś moje urodziny! Zostaw mnie!'

'No mówiłem zostaw!'

'Będę gryzł!'

'Będę kopał!!!'

I reszta 🙂

Montana Ależ pięknie wyglądacie!

To nie Montana, a siostra armary  😉
Czy ktoś z was rozkuwał na pastwiska konia który przez długi czas był kuty na okrągło?
Zastanawiam się czy nie zostawić mu przodów...
rtk, rozkulismy jakiś czas temu (coś ok.roku) Madryta na tył,mimo,że całe życie był kuty na 4.przody zostały,bo nadal pracuje 😉
rtk, kiedy pracowałam w UK, wszystkie konie huntingowe miały po sezonie kilka miesięcy wakacji na pastwiskach, i zawsze były na ten czas rozkuwane. I wszystko było ok.
ale czy te o ktorych mówicie byly kkute na okrągło? Bo ja nie mam strachu przed rozkuciem z normalnych podków, tylko z okrągłych 😉
ale chcesz go dalej uzytkować pod siodłem czy będzie wyłącznie siedział na pastwisku?
jesli nie chcesz go użytkować i będzie wyłącznie emerytem na łące - rozkuwaj. oczywiscie jest niemal pewne, ze po rozkuciu taki koń może być kulawy - więc warto oddać go w ręce kogos kto ma doświadczenie w naturalnym werkowaniu koni z problemami trzeszczkowymi (z tego powodu ten kon jest teraz podkuty na okrągłe?) - wierzę, ze takie osoby sa w stanie bardzo duzo zdziałać z końmi z takimi problemami.
oczywiście wszystko zalezy od bardzo wielu czynników, ale nawet ryzykujac kulawizne, ja bym takiego konia rozkuła.
Też bym go rozkuła i pogadała z branką - ona ma pod opieką trzeszczkową kobyłę i na dodatek z powodzeniem użytkowaną przez właścicielkę pod siodłem obecnie.
Z dumą pokazuję Wam zdjęcia dziadka Zgidnyja (lat 21).  Szykujemy sie na towarzyskie zawody ujeżdżeniowe. Chłopak daje radę.

Z okazji rocznicy wspólnej współpracy 😉 [przedtem spędził rok podróżując po klinikach] mój 17 letni wałach ze szrotu:

rtk Naf chodził w okrągłych podkowach koło 10 lat, rozkułam go dwa lata temu, gdy przenieśliśmy się do stajni z fajnym, miękkim podłożem. Na początku było ciężko, bo kopyta były miękkie, więc w ramach wspomagania Naf dostawał Buteless. Nie jeździłam też przez dłuższy czas, żeby dać Nafciowi czas na przystosowanie do nowej sytuacji. Teraz jest już ok, kopyta się rozbudowały i Buteless nie jest już potrzebny. Naf śmiga na pastwisku i na jeździe i tylko w teren zakładam buty.  Da się więc rozkuć seniora trzeszczkowca, tylko trzeba dać mu czas na dostosowanie się. U nas to było koło 6 miesięcy, ale kopyta były bardzo miękkie, a ja jestem przewrażliwiona.
Proszę Państwa,Dziadek Madryt w żywiole w Białym Borze:

Ktoś po raz n-ty będzie mi się 'dziadek' Madryt snił w nocy  💘. to balsam na moje serce ogladac konia w takim wieku w takiej kondycji!
ogromny respekt i podziw  👍
Ktoś, ile to już Madryt ma lat? 23?
skończy za dwa miesiące
to już nie ma młodszych koni do zaspakajania klasycznych ambicji zawodników nazywających siebie miłośnikami i obrońcami koni i na dodatek w WKKW, statystycznie najbardziej kontuzjogennnej dziedzinie sportów jeździeckich na świecie.  😲Czyli zasada prosta-wyjechać konia do końca, a potem założyć rzewny wątek jak to wspaniały koń oddał swoje zdrowie i życie w służbie człowiekowi -jeszcze można podrzucić do fundacji -brawo trenerzy. Ludzka próżności jest nie do pobicia.
to balsam na moje serce ogladac konia w takim wieku w takiej kondycji!
ogromny respekt i podziw 
co tu podziwiać -konia w wieku emerytalnym zmuszanym do takiego wysiłku? no ale on nie ma wyboru.
ganasz, gdyby sędizowie mieli jakiekolwiek wątpliowści,nie dopuściliby go do startu.dla mnie koniec,kropka.

ale ja lubię męczyć konie,sama jeżdże na 10 letnim emerycie i jeszcze mam czelność zmuszać go do skoków,mimo,że powinien od 4 lat byc kosiarką do trawy,aby takie "miłośniczki" koni jak Ty mogły napawać się widokiem ucieśnionego konika,którego tak okropni sportowcy skrzywdzili.

daj sobie siana Ganasz,nasz koń,nasza sprawa.
biedny Madryt, faktycznie widać po nim, że jest przymuszony do skakania  😉

bez kitu, chciałabym żeby mój zgredziak był w takiej kondycji
Ja pierdziele - myślę, że na świecie - w zachodniej europie więcej znajdziesz takich "dziadków", które sport chodzą... Ganasz, skąd ty się urwałaś? Może czas przestać myśleć, że 18 letni koń to emeryt na trawkę...
Może czas przestać myśleć, że 18 letni koń to emeryt na trawkę...

albo - może czas przestać uzytkowac konie tak, zeby mając 18 lat nadawały sie tylko na trawkę... ale to szersze zagadnienie.
w to się już postanowiłam nie zagłębiać bo siły nie mam...

A Ktoś i Wrotkowi gratuluję utrzymania konia w takiej kondycji i mam nadzieję, że mój w tym wieku będzie miał tyle samo ochoty do pracy jak Madryt 🙂
co tu podziwiać -konia w wieku emerytalnym zmuszanym do takiego wysiłku? no ale on nie ma wyboru.
gdybyś cokolwiek wiedziała o koniach, to byś wiedziała,ze zmusić starego konia do czegokolwiek jest bardzo trudno...konie naprawdę się uczą, a te po 20 roku życia wiedza dostatecznie dużo ,żeby skutecznie zniechęcić każdego do zmuszania ich do czegokolwiek...konia o charakterze Madryta (kto go zna wie o czym mowie) zmusić do czegoś, jest zwyczajnie baaardzo trudno.
szkoda ze piszesz to wcześniej nie widząc konia w pracy, piszesz to kierując się laickim stereotypem- nie widziałaś jak ciągnie swoja początkująca amazonkę w krosówki (sam ciągnie w przeszkody, do skakania których młodsze trzeba było bardzo zachęcać), nie widziałaś jak urywa fulę na parkurze, nie widziałaś jak 17 metrów sam referuje na 3 fule, chociaż amazonka dostała wyraźna wskazówkę żeby jechać to wolno na 4...no i jak sadzisz, skąd w pysku wielokrążek?...pewnie dlatego ze mu się już nie chce nogami ruszać 🤔wirek:
...ja wiem że Bóg stworzył konia żeby produkowały bohomazy, ale akurat Madryt jest tym wyjątkiem, który woli zwyczajnie galopować 🏇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się