Dokładnie co przywieźli nie wiem. Czytałam tylko wpis Kasi (dzierżawcy Rancho) na fb, że przywieźli konstrukcję hali i będą ją jutro montować. Większych szczegółów brak
BASZNIA, w Michałówce hali nie ma. jest tylko zadaszony lonżownik. Pastwisk też nie ma. Są piaszczyste padoki. A w Waderze mamy świeżo zrobioną halę. Tak jak napisała Whisperer 13, wielka to ona nie jest..ale JEST! podłoże mamy piaskowe z sosnowymi trocinami, ładnie oświetlona. Pastwisk nie ma. Są padoki piaszczyste (sporo większe niż w Michałówce, konie się swobodnie wybiegają) na padoki konie dostają baloty siana lub słomy. więc jest też co poskubać i czym się zająć.
Iza_pokusa, jak zwykle od źrodla i jak zwykle konkretne info 🙂!! A my na zimowe padoki wlasnie robimy pasniki do siana, autorska konstrukcja 🙂 Konie zawsze dostawaly, ale na ziemie, i jak przychodzily mokre czasy duzo marnowaly, z sianokiszonką nie bylo takiego problemu, bo w folii, jadly jak z garnka, ale o dobra sianokiszonke trudno, a naszej nie starczalo....
A u Was jakos to rozwiazaliscie czy tez na ziemie?
a kto mi napisze coś o Ranchu p.Łukomskiego? jaka cena obecnie? konie wychodzą na całe dnie? tam podobno jakieś pastwiska są? jak to wygląda w zimie? słyszałam że na placu spory tłok przez szkółkę. jak to wygląda w praktyce?
Iza_pokusa, my ostatnio bralismy stamtad konia. Moge powiedziec, ze Kasia-dzierzawczyni, mila i pomocna, siodlarnia makabryczna, to znaczy siodla wisza, szafki metalowe sa, ale pomieszczenie malenkie i dosc, brudne. Cena 700, wlasnie od listopada ma miec wolne boksy.
"Od pierwszego listopada będą wolne boksy na Rancho. Oferujemy dwa oświetlone place do jazdy, halę pneumatyczną o wymiarach 20x40 m, boksy angielskie, pastwiska i padoki dla koni. Cena 700 zł/ miesiąc. Kontakt: 509 108 959 Kasia Małecka"
Konie byly na dworze na padokach, przyjazne i dobrze wygladajace, chcociaz ogrodzenia troche moglyby byc solidniejsze, pastwiska sa podobno i to duzo, Kasia mowila o 20 ha, ale ja nie bylam na lace. Niestety wiecej nie widzialam, wpakowalismy kunia i pojechalismy, nie oberzalam boksow itp. Mysle, ze najlepiej tam podjechac.
Hektarów na Rancho jest 10 a nie 20 ale za to trawiaste. Ogrodzenia są drewniane co jest przemyślane- prędzej koń złamie drąg niż nogę. Kosztuje nas to trochę pracy przy naprawianiu ale przynajmniej mam pewność że jest bezpiecznie. Siodlarnia jest faktycznie kiepska ale sprzątamy ją codziennie i ogrzewamy zimą. Sala kominkowa jest do dyspozycji wszystkich. Kuchnia i łazienka oczywiście też. Dla ludzi nie ma luksusów ale konie mają tu dobrze. Stajenni są fantastyczni- nie ma problemów z podawaniem leków paszy czy jakąkolwiek inną opieką. Zaletą jest też bliskość hipodromu. Można oglądać stajnię od 7.00-19.00
Witam, dawno mnie nie bylo bo kon byl na wakacjach i miałam przerwe od jeździectwa. Wróciliśmy na wole i juz mam problem. Za to ze wyjechalam na wakacje i wracm na zime prezes przedstwił mi cene prawie o polowe wyższą niz zwykle więc musze się jak najpredzej wynosić. Baaardzo prosze o pomoc, zależy mi na czymś blisko bo studiuje na up i nie mam za bardzo czasu na dojazdy, na sensownych rozmiarów hali i rozsądnej obsłudze. Swadzim odpada ze względu na malutką hale, więckowice troche daleko i nie mam wiecej pomysłów 🙄
Z tego co polecaliście wczesniej to tylko Krygier ma chyba wszystko czego mi potrzeba... wiadomo jak tam teraz cenowo sprawa wygląda? Bo nie widze żadnej ich strony
A ja za chwilę jadę oglądać nowy domek dla nas. Niestety tylko i z powodu odległości od domu do stajni przyszło mi do głowy, żeby konia przenosić (w obecnej ma cud, miód i orzeszki). Ale jeżeli nie znajdę czegoś na tym samym poziomie lub nawet lepszym - będę musiała przepękać robienie tylu kilometrów codziennie. Trzymajcie kciuki, stajnia jest nowa i na zdjęciach wygląda bardzo ładnie. Zobaczymy, co wyjdzie w praniu :-)
wie ktoś jak dojechać z woli do krygiera? bo nie znam adresu a chcę podjechać zobaczyć jak z boksami...
Wie, Wyjeżdżasz z woli w prawo. Po ok 100 m skrecasz w lewo, przed takim domem, w piaskową drogę. Jedziesz nią cały czas prosto. Dziurawa, po pewnym czasie zamieńi sie w asfalt. Po lewej bedzie miała tory kolejowe, ale jedziesz dalej prosto i skrecasz w prawo, tez asfaltem. Jedziesz wzdłuż takiego betońowego płotu i zńow po prawej masz Pony a zaraz brama czarna i stajnia do której podażasz.