Hej, może ktoś poratuje... szukam stajni do 20km (20-25min drogi) od ławicy. Zależy mi na długim czasie padokowania, hali i najlepiej łąkach. Problem taki, że koń kuty na 4 kopyta i, co jest zrozumiałe, właściciele, nie chcą wypuszczać go w stadzie. Jeszcze nie znalazłam stajni w której konie są wypuszczanie (w tym rejonie) na laki/padoki trawiaste nawet same... wszędzie albo tylko w stadzie albo wyprowadzać trzeba samemu, na co nie zawsze mam czas, a zależy mi na tym żeby koń jak najdłużej znajdował się na dworze. Boks w razie czego też musiałby być większy bo konik spory 😓 BARDZO też zależy mi na atmosferze i dbaniu o zwierzę - w takim wypadku mogę rozejrzeć się za miejscami dalej. Zainteresowałam się Kapadą chociaż wiem, że tam nie będzie mógł wychodzić na łąki z innymi końmi, a domyślam się i jak najbardziej rozumiem, że dorobienie oddzielnego padoku (nawet prowizorycznie, bo koń bardzo szanuję jakiekolwiek ogrodzenia) nie jest opcją. Gdyby nie to to nie byłoby problemu i by nie było tego postu. Może jednak zna ktoś stajnię która przynajmniej w większości spełniała by moje bardzo zawyżone wymagania 😅
Dziewczyny, pytanie grzecznościowe: kto w Poznaniu/okolicach prowadzi trening na swoich koniach? Nie chodzi mi tu o szkółkę, a o normalne treningi 1na1, na koniu profesorze 😊
Tam są niestety bardziej padoki niż Pastwiska 😅
Chodzi mi o miejsce na końską emeryturę dla astmatyka, chciałabym żeby mogła skubać sobie trawę chociaż przez większą część dnia i miała przestrzeń do dyspozycji
Cześć wszystkim,
bardzo pilnie poszukuję pensjonatu dla wałacha od września.
Próbowałam przez ogłoszenia na re-volcie, ale większość dawnych ogłoszeń, gdzie są rzekomo wolne boksy-miejsc nie posiada.
Oglądałam już kilka stajni, ale nie ma często siana nad padokach, co dla mnie jest niedopuszczalne.
Zależy mi by koń miał spełnione podstawowe potrzeby tj;
•stały dostęp do wody i siana na padoku oraz w boksie
•nie stał na kwaterze, a większym wybiegu np.ze stadem chociaż przez pół dnia
•mile widziane tereny możliwe do jazdy
•plac oświetlony
•karmienie w dość regularnych porach
•doscielanie codziennie
•raz w tygodniu wywóz obornika
•możliwość dojazdu pociągiem z głównego bądź autobusem gdyż 2 osoba opiekująca się koniem nie posiada jeszcze prawa jazdy.
Hala bądź trawiaste padoki byłyby dodatkowym atutem.
Co do konia: bezproblemowy w stadzie, chodzi boso.
Stajnie, jakie widziałam to Rio Grande, ale niestety nie ma miejsca, Baborowko- ten sam problem, stajnia W&W- niestety bardzo małe kwatery dla koni, Stajnia z kopytem.
Zależy nam na stałym miejscu, gdyż koń to delikates. Zmiana miejsca to ogromny stres.
Nie pogardzę też stajnia przydomową.
Gdyby ktoś miał sprawdzone miejsce bądź słyszał o takim- bardzo prosimy o wiadomość. 😓
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.