Skoro prawdopodobnie nie było w nich żarówek to pewnie też nie działały 🙄 Coś na bank było z nimi nie tak skoro tak sie przy nich kręcili. Ale oczywiście Rosjanie wcisną nam zaraz kolejny kit (jak 4 podejścia do lądowania, nie znajomość rosyjskiego przez pilotów, trudny dojazd służb ratowniczych itd) i nikt nie będzie drążył. Bo przecież mamy wielkie pojednanie. Piękne teatralne gesty, na które naiwni dają się nabrać.
ps. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowej(tzn, że ktoś to zaplanował) ale uważam, że wiele rzeczy nie odbyło sie tydzień temu tak jak powinno i doszło do wielu nie dopatrzeń, które doprowadziły do tragedii.
dlaczego nie uznaje p.Amelina? moze jakos to zabrzmialo, ale bardzo cenie jego prace i jestem mu wdziecza. po prostu sie zastanowilam czy jest znawca latania. co nie zmienia faktu, ze jego opracowania zyskuja coraz wieksza range - takze dzieki temu, ze mowia o nich eksperci
Syreny zawyły, dzwony zadzwoniły. Cześć i chwała bohaterom! Tzn. komu ? Która z osób będących podczas tej katastrofy na pokłądzie samolotu wykazała się heroizmem i w jaki sposób ? [/quote]
hmm ja też bohaterstwa nie dostrzegam... zginęlo wiele osób- mieli pecha, straszliwego pecha ale bohaterami nie byli.... nie dajmy sie zwariować okropna tragedia ale tym sposobem o bohaterstwo mozna posądzać każdą ofiare katastrofy lotniczej ( setki tysiecy ludzi... )
Media to niestety zwykłe hieny. Wypisują jakieś bzdurne teorie spiskowe, byleby tylko nadal było tak głośno o tej katastrofie, byleby mieli o czym pisac i byleby pieniążki spływały- czy to z oglądalności czy też ze sprzedaży. No, to jak spisek, to na całego, a skoro globalny, to rozumiem, że mamy się spodziewać atomówki w Krakowie? 😎 Litości...
Słabo mi już od tej afery wokół Katynia. Teraz nagle prawda o Katyniu?! A przecież już Chruszczow nalegał, aby Polska ogłosiła co się stało w lesie katyńskim..szkoda, że jakoś nikt tego nie zrobił.
Ja mam ogromny żal do śp prezydentna, że musiał zrobić SWOJĄ uroczystość- w imię czego?! To mu się niewątpliwie udało 🤔 🤔 🤔 I jak później nasze dzieci mają zrozumieć, że nie był równy królom, że nie dokonał NICZEGO dobrego w naszym kraju a mimo wszystko spoczywa na Wawelu. Tak to jest jak się kościół zajmuje polityką a nie tym, czym powinien. Niech ten cyrk się już skończy.
Również nie dostrzegam bohaterstwa- a ilu się pchało na ten samolot, żeby tylko zaistnieć, żeby tylko o nich media później wspomniały. No, to zaistnieli. Próżni są ludzie niestety 🙁
a mnie denerwuje ,ze ludzie sie kloca gdzie ma byc pochowany , byl jaki byl a i jeszcze denerwuje mnie niektorzy mieszkańcy Krakowa którzy uwarzaja Wawel za nie wiem co...bez przesady 🙄 dla rodziny tez problem ze nie zostal pochowany w Sopocie a w Krakowie po 2 w Krakowie bedzie wiecej turystow , wiec nie wiem skad ten sprzeciw 🙄
Naciau, nie no jasne, Wawel to miejsce jak każde inne- jak Cmentarz Komunalny w Opolu na ten przykład. A turystów będzie więcej przez pierwszy mieisąc i to tylko i wyłącznie z Polski.
Kancelaria Prezydenta, Sejmu, Senatu , UM Warszawy mają ogromne budżety, a org. na rzecz dzieci mają im pomagać. Jestem oburzona, ale nie zdziwiona. Takie działania sprawiają, że moja żałoba spowodowana nagłą śmiercią moich rodaków, w tym głowy państwa, przeradza się w bunt, niechęć do polityków, przeradza się w pogardę. Jestem daleka od politykierstwa, ale po pierwszym, krótkim szoku w tv już zaczęło się nabijanie punktów. Uważam, że żałobę, smutek, patriotyzm odczuwają tylko zwykli ludzie, a publiczni wykorzystują możliwość wypowiedzi w mediach dla własnych interesów nawet w takiej chwili.
nagana tez mnie to zastanowilo 🤔 może hmm...duża ilościa osob chca pokazac innym jacy to my mamy szacunek dla zmarłych 🙄 A tak na marginesie : mieszkam w Józefosławiu dzisiaj rano przeczytalam że jedna z osob zalogi i najmlodsza pasazerka samlotu Natalia Januszko mieszkala w Józefosławiu a na czas studiow przeprowadzila sie do Warszawy.... Dosłownie szczęka mi opadla 😵 😕
W poniedziałek na ulicach będzie u mnie w Łodzi sajgon. Bo jest pogrzeb Joanny Agackiej - Indeckiej. Jak ja się dostanę na uczelnię? Chyba spasuję i pojadę do stajni. 😵
🤔 Ja mam już serdecznie dość ludzi i ich niewiedzy(nawiązując do postu Naciau o Wawelu :ke🙂, nie mówiąc o patetyzowaniu wszystkiego i wszystkich - do niektórych pewnie nigdy nie dojdzie prosta prawda, że to byli urzędnicy wykonujący służbowe obowiązki, a nie rycerze w błyszczących zbrojach, oddający życie za ojczyznę i jej obywateli (wypowiedź jakiegoś księdza z mszy transmitowanej w telewizji - ,,ludzie, którzy zginęli z miłości" :ke🙂. 😵 Przez pierwsze kilka dni żałoby było spokojnie, teraz zrobiła się z tego ogólnokrajowa szopka. I to jest z wszechmiar niesmaczne. Że nie wspomnę o tym, że w zawodowej szkole gastronomicznej, do której uczęszcza moja koleżanka historyk zrobił całą lekcję o tym, iż ta katastrofa to na 100% rosyjski sabotaż. Jeśli takich ludzi dopuszcza się do uczenia w szkołach, to w sumie nic dziwnego, że tak duża część społeczeństwa ma zupełnie spaczony obraz rzeczywistości, który w dodatku roznosi się jak wirus HIV.
mieszkam w Józefosławiu dzisiaj rano przeczytalam że jedna z osob zalogi i najmlodsza pasazerka samlotu Natalia Januszko mieszkala w Józefosławiu a na czas studiow przeprowadzila sie do Warszawy.... Dosłownie szczęka mi opadla
no i co z tego?? 🙄 a mnie denerwuje ,ze ludzie sie kloca gdzie ma byc pochowany , byl jaki byl a i jeszcze denerwuje mnie niektorzy mieszkańcy Krakowa którzy uwarzaja Wawel za nie wiem co...bez przesady dla rodziny tez problem ze nie zostal pochowany w Sopocie a w Krakowie po 2 w Krakowie bedzie wiecej turystow , wiec nie wiem skad ten sprzeciw
tak uważamy Wawel za coś bardzo ważnego 😤 musisz być jeszcze bardzo młoda i niedoświadczona, że wypisujesz takie bzdury 🙄 🙄
Do osoby,którą zacytowała duunia - To się przenieś do watku "co mnie wkurza na volcie" -tam napiszesz jak bardzo irytują cię ludzie z krakowa piszący posty,że Wawel to niewiadomo co!
Owszem uważamy Wawel za miejsce szczególne ❗ Chcesz nam powiedziec,ze mamy cieszyć się z pochówku nowej "dynastii Kaczyńskich" równej Królom,bo będziemy mieć w mieście więcej turystów? 🤔 Tak jakby nie w tym jest rzecz,smutne,że do tej pory się nie zorientowałaś.
Iluż ludziom z iluż miast powinna opaść szczena,że mieszkają tam skąd pochodzą ofiary. nie mogę.. :allcoholic: Biedny Wajda,ze uważa Wawel za niewiadomo co. Kurcze,z kim ja dyskutuję...
[quote author=Tomek_J link=topic=20738.msg557655#msg557655 date=1271492891] Jak donosi Onet, uczestnicy uroczystości żałobnych dostają gratyfikację za przybycie: herbatę, drożdżówki, jabłka, batoniki. W artykule czytamy m.in., że "Około 6 tysięcy czekoladowych batoników przekazały ze swoich zapasów organizacje pozarządowe - Towarzystwo Przyjaciół Dzieci i Wolontariat Dobre Serce z Grójca."
Nie mogę się powstrzymać od komentarza: naprawdę wolałbym, żeby takie rzeczy trafiały jednak do dzieci z biednych rodzin ! 😤
[/quote]
No nie moge,no nie wierze! Z tego robi sie istny cyrk,szopka,przedstawienie... Ja nie placze za prezydentem. Czlowiek jak kazdy inny, ale to nie on osierocil malenkie dzieci. Juz mam dosyc tego ze kazdy mowi tylko o Lechu Kaczynskim. A co z pozostalymi ofiarami? Co z kolega mojego taty,ktory zostawil tu 2letnie dziecko? Co z najmlodsza ofiera,dziewczyna w moim wieku ktora miala cale zycie przed soba? Mam juz dosyc sluchania o prezydencie, o KROLU! ktory niestety nic dobrego dla kraju nie zrobil. I nie zginal smiercia bohaterska. Byla to smierc tragiczna ale zupelnie przypadkowa. A mowienie ze polegl za ojczyzne... To juz sie robi niesmaczne.
Strucelka -odpowiadam słowami znajomego(nie jestem ekspertem od broni az takim),detonacja pocisków bedących na pokładzie nastąpiła w momencie wybuchu samolotu,nie później.Dlatego twierdzę,że to nie naboje z pokładu. Druga sprawa,mniej więcej każdy mundurowy jest w stanie rozpoznać,że to strzały z pistoletu. Jasne, ta opinia mogłaby coś znaczyć, pod warunkiem, że całą amunicję z pokładu zgromadzono by w jednym miejscu i byłaby ona poddana jednolitej temperaturze. Nie widziałaś nigdy zdjęć HMWVV trafionego IEDem z dodatkiem butli gazowych (bardzo popularne w Iraku)? Nawet ztaśmowana amunicja wala się luzem w okolicach wraku i stanowi zagrożenie dla osób próbujących ratować rannych.
Tymczasem samolot się rozpadł, a amunicję przewożono również "luzem" (czyli nie w magazynkach) w odpowiednich schowkach - i to zapewne nie tylko broń krótką, ale również subkarabinki/pistolety maszynowe "na wszelki wypadek". Zresztą, przecież to oczywiste, że cały zespół ochrony nie składał się z dwóch BOR-owców i reszta czekała na miejscu, zrobiwszy wcześniej odpowiednie działania operacyjne (rozpoznanie, ustalenia z rosyjskimi odpowiednikami itd). Wątpliwe jest, by przy tych czynnościach targali ze sobą cały "majdan" - broń, zapasową amunicję i inne narzędzia czynienia krzywdy bliźniemu. A jak jest łatwiej dostarczyć owo rzeczy - przewieźć przez dwie granice, czy dostarczyć wojskowym samolotem z personelem dyplomatycznym na pokładzie? W środę będzie u nas nocował kolega poległych funkcjonariuszy (udaje się na Ich pogrzeb), były już funkcjonariusz BOR, to mogę się dopytać o to, co mogło być na pokładzie, by uspokoić "niedowiarków"... ale wolałbym sobie takiej niezręczności oszczędzić. 🙄
Zresztą, jak powszechnie wiadomo, w samolocie może zdetonować jedynie przewożona amunicja... 😲
Co do tego "każdego mundurowego", to nie rozśmieszaj mnie... bierzesz pod uwagę, że inaczej detonuje luźny pocisk nie znajdujący się w komorze nabojowej broni? Że nie każdy mundurowy jest obyty z odgłosem wystrzału standardowej rosyjskiej amunicji małokalibrowej typu 5,45?
Analizowałam dziś jeszcze raz głosy z filmiku(na dobrym wojskowym sprzęcie),słychać (niestety) "uspokój się" potem "patrz mu w oczy" i drugi raz "uspokój się" .. mnie to zmroziło.To głos rosjanina,słychac po akcencie.Dlaczego mówił po polsku? Dlaczego w dalszej części słychać głos(równiez po polsku) "nie zabijajcie nas"? Nie jestem głucha,ani nawiedzona i ludzie z wojska chyba też. Na marnej jakości słuchawkach tez można coś usłyszeć,trzeba się wsłuchać i dać głos z wyostrzeniem sopranów albo przynajmniej bardzo głośno(tylko uwaga,bo syreny dają po uszach jak się nie ściszy w odpowiednim momencie!). Tak, ani chybi to rosyjskie tajne służby, które specjalnie doprowadziły do katastrofy. Potem, by się upewnić, że nikt nie przeżył katastrofy, przeszukały miejsce katastrofy i dobiły wszystkich rannych - a musiało ich być mnóstwo, bo jesteśmy ulubionym narodem Bozi. 🙄 A i jeszcze taki bonus - nieodzowną umiejętnością konieczną przy dobijaniu rannych, jest znajomość języka polskiego... 😵
Wzięłaś oczywiście pod uwagę, że wcześniej wylądowali polscy dziennikarze i całkiem prawdopodobnie zatrudnili osoby znające język rosyjski? Ba, mogły to być nawet osoby, których językiem ojczystym jest rosyjski? Bo możliwość, że jakiś Rosjanin zna język polski, możemy wykluczyć - bardziej prawdopodobne jest istnienie rosyjskiego komanda zabójców. 😲
Rosja jest potęgą,nawet jeśli prawda będzie dla nas przykra,nie dowiemy się,za duże konsekwencje. Nie tylko nami sie Rosja bawi/czy bawiła 🤔 a my chcieliśmy ją na kolana przed Katyniem rzucić i wymusić słowo "przepraszam". Tak, to wszystko wyjaśnia! Mamy motyw tej zbrodni! 🤣 Rzucić Rosję na kolana... Oczywiście Kaczyński tego dokonał.
Ja p*****ę. 😵
A propos - ktoś w tv zadał pytanie czy odtajnią dokumenty i listę katyńską? pewnie nie. Ale są strasznie szlachetni w swym zachowaniu po katastrofie gdyż wyemitowali film Wajdy.. zemdlal Tak, to bardzo ważny symbol. Lista katyńska, czy dokumenty to nic w porównaniu do wyemitowania "Katynia" w najpopularniejszym kanale rosyjskiej telewizji, w najlepszym czasie antenowym. Wolę poprawić świadomość przeciętnego obywatela Rosji, niż dostać liczące sobie 70 lat dokumenty.
Bardzo dużo wypowiedzi w necie zostało już usunietych(nie mówię tu o forach!), na bierząco likwiduje się niewygodne analizy i spekulacje. To komando polskojęzycznych zabójców z rosyjskiego FSB, cenzuruje nam dochodzących do prawdy Herosów. Tylko słowo "analiza" nie pasuje - spekulacja może być. Co najwyżej.
Ogłaszam, że każdy (z wiadomym trollem na pierwszym miejscu), kto jeszcze coś będzie bąkał o spiskach i nostradamusach, będzie dla mnie debilem. Przychylam posta. Mam komputer w serwisie, co solidnie ogranicza mi czas korzystania z "dobrodziejstw" internetu, ale czegoś takiego już zdzierżyć nie mogłem.
ninevet, ta grafika idealnie przedstawia to jak zmieniły się nagle poglądy wielu Polaków.. Niestety.. 🙁
Ja osobiście nigdy nie byłam zwolenniczką Kaczyńskiego, a wręcz go nie lubiłam.. Oczywiście, żal mi tych wszystkich zmarłych tragicznie osób i ich rodzin, które muszą teraz przechodzić straszne chwile. Tym niemniej jednak nazywanie zmarłego prezydenta bohaterem i chowanie go na Wawelu to moim zdaniem totalne nieporozumienie..