Forum towarzyskie »

Samolot z prezydentem rozbił się!!!

Oglądacie może relacje z Okęcia? strasznie przykre ..
Kto by pomyślał jeszcze w piątek wieczorem, ba! w sobotę rano, że coś takiego może się wydarzyć ...
Rosjanie wyemitują wieczorem na ogólnodostępnym kanale "Katyń". Coś, czego nie odważyli się zrobić wcześniej., czego się obawiali. Może to zmiana tylko pod publikę, może tylko chwilowa. ale jednak daje nadzieję.

Nawet jeśli to chwilowe, to zawsze daje nadzieję na jakieś zbliżenie, pojednanie. Naprawdę jestem pod wrażeniem jak Rosjanie się zachowują wobec tej tragedii. 

Dziś rano doszło do mnie, że był tam Pan Płażyński. Dotychczas cały czas wierzyłam, że to tylko pomyłka, że to zbieżność nazwisk. Po raz kolejny jest mi bardzo smutno.

Płażyński, Szmajdziński, wielu posłów, i masa innych... Wiem, że kraj się nie zawali, ale luka pozostanie  😕
A.Kwaśniewski wczoraj powiedział, że mówi się iż nie ma ludzi niezastąpionych, ale to nieprawda, zastąpić można stanowiska jakie pełnili, co się stanie, ale ich jako LUDZI nikt nie zastąpi. Nikt nie zastąpi dzieciom ojców, żonom mężów, matkom synów i córek...
tylko volta nie zmieniła swego "wyglądu"
cała Polska w żałobie wiec moze dało by sie te"żywe" kolory trochę stonować
Wie ktoś może czy gdzieś w internecie można obejrzeć tą relację z przewozu trumny L. Kaczyńskiego do pałacu?  👀
Również jestem zdania, że volta powinna być w kolorach szarości przez najbliższy tydzień...

Powiem Wam, że w moim krótkim życiu zginęło tragicznie wiele znanych mi osób, ale nic mnie tak nie poruszyło, jak ta katastrofa. Bardzo współczuję rodzinom osób, które zginęły...

Wieczorem wybieram się zapalicz znicze przed Pałacem Prezydenckim.
dziękuję bardzo  :kwiatek:
Żałoby ogłoszone w tylu państwach, ze aż samo to wzrusza....
Rosja, Litwa, Ukraina, Gruzja, Brazylia (!!) oraz cała UE...
oglądam to przez cały czas. ale nadal nie dociera do mnie 😕
A mnie denerwują moi rodzice, nienawidzili Kaczyńskich straszliwie, mój ojciec odmówił przyjęcia orderu od niego i mówił, że jakby go spotkał to by po pobił, a teraz płacze jak ogląda jadąca trumnę. Albo sie kogoś nie uznaje za prezydenta i nie płacze za nim, albo sie uznaje i przejmuje order jaki by nie był i przejmuje jego śmiercią. Mam do niego zero szacunku za to:/
branka wobec ogromu śmierci i zniszczenia można paść tylko na kolana. Może to dotarło do Twoich rodziców, nie oceniaj ich pochopnie. Nie mówi się źle o zmarłych i uważam, że to dobry zwyczaj.
Nie czas by dociekać winy. Czas na pochylenie głowy nad kruchością życia. Tyle istnień, które zgasły. Tyle cierpienia wśród bliskich. Nie ważna teraz funkcja, poglady polityczne, żal mi poprostu ludzi, zwłaszcza tych młodych którzy osierocili dzieci, mieli przed sobą wiele lat życia.
[*]
[s]A nie wiecie może gdzie można obejrzeć w internecie ten przejazd ? Prąd mi wysiadł  👿[/s]

edit:Udało się, znalazłam  😀
Dla chętnych: http://l-telewizja.pl/

piekna jest ta solidarnosc i wspolczucie z kazdej strony. nie wazne czy ktos lubil czy nie. popieral czy nie. wazne, ze byli to ludzie - mezowie, zony, dzieci (rodzicow), rodzice, dziadkowie, siostry, bracia................... no a sama osoba Prezydenta - skoro narod wybral to chyba tylko za to powinien byc darzony szacunkiem.

zal za gardlo sciska..

oby jak najmniej wyludzania kasy i szukania sensacji z tego powodu sie zrodzilo..
[quote author=mery link=topic=20738.msg550099#msg550099 date=1270996402]

piekna jest ta solidarnosc i wspolczucie z kazdej strony. nie wazne czy ktos lubil czy nie. popieral czy nie. wazne, ze byli to ludzie - mezowie, zony, dzieci (rodzicow), rodzice, dziadkowie, siostry, bracia................... no a sama osoba Prezydenta - skoro narod wybral to chyba tylko za to powinien byc darzony szacunkiem.

zal za gardlo sciska..

oby jak najmniej wyludzania kasy i szukania sensacji z tego powodu sie zrodzilo..
[/quote]
Tak. Ja się jeszcze wzruszyłam jak przeczytałam tak dłuuugą listę kondolencji  😕
Może wstawię tę listę: (nie wiem czy była)
Afganistan
Albania
Argentyna
Australia
Austria
Azerbejdżan
Białoruś
Bośnia i Hercegowina
Brazylia
Bułgaria
Chiny
Chorwacja
Czechy
Dania
Ekwador
Estonia
Finlandia
Francja
Grecja
Gruzja
Hiszpania
Indie
Indonezja
Iran
Irlandia
Islandia
Izrael
Japonia
Kanada
Kazachstan
Kenia
Kolumbia
Kosowo
Litwa
Łotwa
Malediwy
Meksyk
Niemcy
Nowa Zelandia
Osetia Południowa
Pakistan
Peru
Rumunia
Serbia
Słowacja
Stany Zjednoczone
Szwajcaria
Szwecja
Syria
Tajwan
Turcja
Turkmenistan
Ukraina
Watykan
Wenezuela
Węgry
Wielka Brytania
Włochy
ta, Niemcy i ich kondolencje  🥂  napewno w to uwierze , zwlaszcza po wczorajszych wiadomosciach  😵
Kondolencje z Niemiec złożyli Kanclerz Niemiec Angela Merkel oraz minister spraw zagranicznych Niemiec Guido Westerwelle
Katja, A co Niemcy zrobiły? Bo nie śledzę wszystkiego dokładnie...
nie chcialam sie wypowiadac w tym temacie, ALE...

wlasnie ogladalam wiadomosci niemieckie i normalnie az mnie zagotowalo..   👿 nie spodziewalam sie, ze niemcy zniza sie do takiego poziomu... powiedzieli, ze polska w zalobie, ze mamy 'Katyn II', a pozniej juz tylko przedstawiali L.Kaczynskiego jako wrecz najwiekzego i***** swiata  👿 jak tak mozna... przeciez czy ktos sie zgadzal z jego pogladami czy nie, teraz nie powinno miec znaczenia- on byl przedewszystkim czlowiekiem... w dodatku czlowiekiem, ktory zginal w tragiczny sposob... w dodatku strasznie mnie wkurzylo, ze pokazali jeszcze jego zone i tyle. A reszta ofiar?! no naprawde wielkiiii minus dla naszych sasiadow za tak okropne wiadomosci... juz lepiej by bylo, gdyby po prostu palneli chociaz jedno zdanie i dali spokuj, a nie wysmiewanie sie z naszego prezydenta i tej tragedii w tak perfidny sposob... normalnie az mnie trzepie  👿 tyle osob zginelo.. a nasi sasiedzi jeszcze sie z nas nabijaja;/ no nie do wiary ;/;/;/

to mam na mysli.
Ok, dzięki. Nie zauważyłam.
I poruszony już temat żałób narodowych:
(wycięte z Wikipedii )

Propo Niemiec. Wydaję mi się, że  Angela Merkel  i Guido Westerwelle  złożyli kondolencje  "prywatnie" i nie podpisują się do tego określenia L. Kaczyńskiego za "i***** swiata "
powiem tak :

moj pierwszy post byl o wiadomosciach. nie bylo w nich osob, ktore wymienilas, wiec nie bede sie wypowiadac co one soba w tym momencie reprezentowaly. po tych wiadomosciach tak mnie zagotowalo, ze nie chcialam wiecej sluchac wypowiedzi niemcow na ten temat. ( boli mnie to, gdyz jestem bardzo zzyta z naszymi saasiadami). dalej unikam wiadomosci i audycji niemieckich na ten temat bo:
- moja mama mi tylko co chwile dorzuca nowe "kwiatki" ( jest na biezaco w temacie)
- nie chce sluchac tekstow typu " kaczce ten lot nie wyszedl, moze koljenym prezydentem zostanie orzel- bezpieczniej bedzie"
- tak niesamoiwty brak szacunku dla drugiej osoby (mowie tu o braku szacunku niemcow wobec L.Kaczynskiego) jest po prostu niewwiarygodny.

wiem, ze sa tez gurpy mlodocianych osob, ktore obrzucily wywieszona wczoraj w niemczech polska flage jajkami...

ale jak do jasnej anielki mozna PUBLICZNIE ROBIC ZE ZMARLEJ OSOBY, w dodatku prezydenta, TOTALNE POSMIEWISKO?!
Nie wiem. Ja do Niemiec zawszę byłam i chyba będę zmieszana pod kwestią ich stosunków do Polski  🤔 W wątku "Polska w oczach innych" była też poruszony temat reklam telewizyjnych, w których ewidentnie naśmiewano się z polaków. Widziałam wypowiedź tych osób składających nam kondolencje i mnie zatkało.  Ja tylko mam nadzieje, że nie były one fałszywe po to aby znaleźć się na tej długiej liście (bo to wstyd aby sąsiadów nie było...) A resztę zachowań Niemieckich zostawię bez komentarza bo to oni sobie na swoją opinię pracują.  🤔

edit:literówka
Rosja też widzę w dupie ma kondolencje i żal... cudowni sąsiedzi 👿 😤
bo?
zabeczka17!? chyba nie wiesz, co piszesz...
Wczytaj się trochę, zobaczysz jak pięknie Rosja i Rosjanie się zachowali. Dużo y pisać. Ja jestem pod wrażeniem ich zachowania, bardzo eleganckie.
Do mnie dzwoniło paru przyjaciół z Rosji, po prostu płakali przesyłając kondolencje...

Także proszę Cię, przed pisaniem głupot, zastanów się troszkę...
Na liście pominęłam Rosję bo myślałam, że każdy wie jak pięknie się zachowali i, że są z nami cały czas.  🙂
A ja jestem ZŁA.

Zła, że prawie setka znaczących w państwie osób (w tym wszyscy dowódcy sił zbrojnych!) zapakowana została w maszynę po to, aby uprawiać ulubioną przez nasz naród martyrologię.
Prezydent Kaczyński był gorącym orędownikiem nagłośnienia sprawy KATYŃ na całym świecie. Cóż ... okazał się wyjatkowo skuteczny.
Tragedia ogromna. Każda z osób na pokładzie była ojcem, matką, córką, synem, dziadkiem, przyjaciółką. Straszny ból dla bliskich. Nad tym pochylam głowę.

Ale kiedy odsunę na bok współczucie i po prostu żal z powodu straty tak wielu ludzi, którzy coś w tym kraju chcieli zrobić. Nieważne w tej chwili nawet, czy zgadzałam się z kierunkiem tej polityki. Bezsprzecznie byli to ludzie z nazwiskami z pierwszych stron gazet.
To pod tym zwykłym ludzkim żalem jest we mnie złość.
Złość na to, że my jako naród nie potrafimy wybaczyć. Martyrologia i nurzanie się w bolesnej przeszłości w moim odczuciu jest cechą negatywną.
Przed tą 70tą rocznicą miałam wrażenie, że KATYŃ jest jedną z głównych spraw, którymi zajmują się nasi politycy. Po co???
Tyle spraw bieżących, dotyczących żyjących ludzi potrzebuje energii ekipy rządzącej, polityków, sejmu.
I jakoś niechętnie mówimy o tym, jakie krzywdy doznali inni z naszych rąk. Chodźby co Polacy robili z jeńcami po 1920roku. Natomiast starannie pielęgnujemy nasze krzywdy i żale.

Trudno jest pójść do przodu, rozwinąć się jednostce bez aktu przebaczenia za osobiste tragedie. Trudno wybaczyć rodzicom, rodzeństwu, żonie, mężowi, a przede wszystkim sobie. Obwinianie się lub innych ludzi prowadzi do tego, że kręcimy się w kółko i nic się w naszym życiu nie zmienia.

Mam wrażenie, że jako naród nie potrafimy wybaczyć krzywd i przez to także kręcimy się wkoło. Wczorajsza tragedia może być obrazem jakie KOŁO zatoczyliśmy. Śmierć elit nad Smoleńskiem.
Przydałyby się konstruktywne, racjonalne wnioski, ale zapewne znowu pójdziemy w emocje. Już w mediach pojawiają się hasła "Drugi Katyń" i głosy jakim szczególnie napiętnowanym cierpieniem jesteśmy narodem.
Poczytałam wypowiedzi Rosjan pod artykułami na ich stronie gazeta.ru są różne, ale najwięcej jest kondolencji i współczucia.
Moim zdaniem zachowują się bardzo ładnie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się