Forum konie »

Kuce - wszystko o

Najnowszej generacji sprzęt odśnieżający marki hucyk 😉
Rexiu ma się ten refleks  🤣 a tak BTW (nie chcąc się czepiać) nie za nisko ciut nachrapnik ma Twój łaciak?

to "mojego" wstawię zimowo też 🙂 obiecywałam, ale jakoś się zebrać nie mogłam 😉 4.12.2010

i z współcierpiętnikami (gdzież to kazać biednym kucykom biegać po taki śniegu!)  🤣

Rexiu  Dropsik ma ok 2 lata ale nie wiem ile na plusie ile na minusie. Paszport mam dopiero dostać 🙁  Właśnie nie wiem jak mają go dzieci nauczyć szacunku szczególnie takie małe. Synowi doradziłam aby w razie jak koń go uszczypnie to ma szarpnąć za kantar albo pacnąć po pysiu i powiedziec NIE WOLNO.Ale w jego wydaniu to sie nie sprawdzi bo zaczął przesadnie traktować każde zbliżenie sie końskiego łba do siebie i karcił nieporadnie to biedne konisko... wiec powiedziałam aby jednak tak nie robił. Tłumaczę, że musi sie z nim zaprzyjażnić ale widzę, że narazie traktuje kucyka jak pieska i nie zdaje sobie sprawy że mały ale to koń i może zrobić krzywdę. One nawet duże kuce traktuja jak przytulanki ..... Będę czówała i nad kucem i nad dzieckiem i tak jak mówisz damy radę🙂
Zygzak, Jestem fanką tej twojej białej czekoladki, musisz się częściej z nim pokazywać. 🙂 [jakoś ciężko mi go nazwać siwym🙂]

Hipka2, Wiesz co.... dzieci nie powinny uczyć jakichkolwiek kucyków szacunku.... Moim zdaniem popełniłaś błąd mówiąc synkowi jak ma postępować z gryzącym kucykiem, ale jak widać, sama zorientowałaś się, że był to błąd. Z kucykami, które mają być "pod dzieci" docelowo pracują dorośli [nawet wsiadają, zajeżdżają czy naskakują😉]. Nawet nastolatki nie zdają sobie sprawy z bardzo wielu spraw, a co dopiero dzieci, więc fakt, że Twój syn traktuje kuca jak pieska jest w jego wydaniu normalny... ale to się na kucyku raczej dobrze nie odbije. 🙁 No i w rezultacie- na Twoim dziecku.
Takie kucyki, mimo małego wzrostu, ciągle są silne, co z resztą widziałaś w sytuacji, w której kucyk z dzieckiem zagalopował na uwiązie.... takiej sytuacji, teoretycznie, nie powinno w ogóle być.
Traktujcie tego kucyka jak normalnego, dużego konia, którego trzeba:
- nauczyć porządnie chodzić na uwiązie i nie pozwalać na wyprzedzanie, włażenie na człowieka czy, o zgrozo, zrywanie się z uwiązu i targanie człowiekiem po ziemi
- nauczyć ustępowania od nacisku- hmm, przesuwania konia z miejsca na miejsce, gdzie generalnie chodzi o to, że koń czy kucyk ma cofnąć albo przesunąć się w którąś stronę w momencie kiedy człowiek tego od niego chce i ma to zrobić na jak najlższejszy sygnał ręką. Nie powinno być sytuacji, w której ktoś stoi przed koniem i prze na niego, a koń stoi twardo na 4 nogach i nic sobie z człowiekiem nie robi
- nie pozwalać na podgryzanie i szczypanie, ale nie radzę w takiej sytuacji podnosić rąk, krzyczeć i trzepać konia po pysku [chyba, że koń jest po prostu chamski i leci z zębami bez żadnego powodu, ale wydaje mi się, że Dropsik po prostu chciałby się bawić...  a od takiej zabawy w podszczypywanie blisko do silniejszego gryzienia]. Kucyki są bardziej przebiegłe od dużych koni (te najmniejsze kucyki szczególnie) i potrafią zrobić człowieka w balona błyskawicznie.
- uważam, że kuc dla dziecka ma być całkowicie olewczy😉 w sensie, ma się nie przejmować krzykiem, bieganiną i innymi czynnościami przysługującymi dzieciom😉 Dobry kucyk w rekreacji dla małych dzieci to taki, który nie jest złośliwy, daje się wyczyścić bez mrugnięcia okiem, może nawet się nudzić i przysypiać; a na jeździe po prostu sobie idzie stępem, kłusem i galopem, nie próbując się od pracy wymigać [chyba, że próbując się wymigać wolnym tempem] Tzn, nie chodzi o to, żeby taki kuc miał w nosie swoich małych jeźdźców, tylko przede wszystkim o to, by był hmm... kompletnie bezpieczny z ziemi. Na jeździe zawsze jest instruktor, który, w razie potrzeby, wsiądzie na kucyka i go "obudzi", a w obrządku czyszczenia konia jednak łatwiej o jakieś ugryzienie, kopnięcie itd. Jasne, że "to jest koń=zwierzę, nie można przewidzieć jego reakcji", ale można go po prostu wychować. Dlatego za wychowywanie kuców zabierają się dorośli. Dzieci mają jedynie jeździć na efekcie.

Uch... urodził mi się elaborat. Mam nadzieję Hipko, że nie zrozumiesz tego jako jakieś czepianie się czy coś w tym stylu, bo nie taki miałam zamiar.🙂 Powodzenia!
Sankaritarina normalnie się nie spodziewałam  😡 ale miło, że komuś się Siwus podoba 😀 no... on... KIEDYŚ będzie całkiem biały jak jego mamusia  🤣 ale narazie biszkopcik, bo to bułanek był 😉 (pokazywałam tutaj nawet kiedyś 🙂 )

a jak mam ładne zdjęcia to chętnie pokazuję 🙂 zdjęć mamy dużo, ale często jakości nie pozwalającej na upublicznianie 😉 jak Ascaia czasami zabiera aparat do stajni i ma czas prowadzić jazdę i pstrykać, to mamy fotki 🙂
Sankaritarina dziękuje za radę i napewno się nie obrażam🙂 sama się przestawiam że mam traktowac kucyka jak konia .
Jakub bardzo się zaangażował i uparł się że chce sam prowadzić Dropsika wieć sam się przekonał że ja mam racje i potem juz nie miałam z nim problemu. Do wiosny napewno sama będę uczyć kucyka dobrych manier.
A moje młode zaczyna się ogierzyć powoli. Jeszcze nie tragicznie, aczkolwiek ....
Póki co jest tak, że przestaje się mnie słuchać w momencie wyjścia ze stajni (bo on stanie i on nie wyjdzie) i wejścia na halę (bo on stanie i on nie wejdzie). Niestety - jak kto inny go wyprowadza ze stajni lub wprowadza na halę - idzie , jak ja to robię - nie idzie.
No cóż. Muszę zacząć nosić ze sobą długiego bata, co by móc sobie pomóc ...
Eh, czeka nas dłuuga droga. Nie chcę myśleć co będzie na wiosnę ...
Kuc morowy:

Zygzak, Ano, pamiętałam, że bułanek, dlatego też go w sumie zapamiętałam, bo ciekawie maścisty 🙂[bułane to w ogóle są super 😁 ]
Będziesz miała kiedyś mlecznego konia 🙂

tereska, Kuc się maskuje 😁
a tu mój kucyś  😅

fot. Livia

Kurcze dziecko 12 letnie sie ze mna spiera ze hodowca wie najlepiej po czym sa jego konie z tym sie zgodze ale papier tez wie swoje i wszystko przyjmie .
I tak nie możemy dojsc do porozumienia w zwiazku z maścią kuca klacz arabokonika ojciec w papierach Wartownik siwy żrebak izabelowaty ,
dodam ze klacz była kryta 3 ogierami bo właścicielowi stajni zdawało sie zę po pierwszym nie zaskoczyła a moze chciał coś innego uzyskać papier potwierdzajacy krycie leprzym ogierem .Pierwsze krycie było izabelowatym Mandolinistą ,drugie Wartownikiem ,trzecie koniekiem polskiem .

Klacz ta była kryta kilka krotnie tym izabelem Mandolinista ale ogier ciagle inny wpisywany ,tylko jedna klaczka ma Mandoliniste za ojca wpisanego .
Zdjecia matki i i zrebaków czy koni dorosłych po tym izabelowatym ogierze są tu photoblog.pl/gajara18  prosze przejrzeć cała galerie jest kilkanaście zdjeć a żrebaków było Klakier ,Klif ,klemens ,Klarysa ,Dominika 

I powiedzcie sami czy kasztanka i siwy dadzą takie połączenie ?
Czy kasztanka i konik polski myszaty da ?
(matka Klamerka ojciec chyba Nowator w kazdym razie konik polski) ciemnomyszta klaczka Klara i izabelowaty ogier dał klacz Klaryse  izabelowatą
strasznie chaotycznie napisałaś.
Z połączenia siwego z kasztanem może urodzić się izabel, pod warunkiem,że maść siwa "przykryła" maść izabelowatą lub jelenią
analizując rodowód Wartownika taka możliwość istnieje.
Kasztanka i kn najprawdopodobniej da myszate źrebie, bo kasztanowatość to gen recesywny 🙂

A reszta jest tak chaotycznie przedstawiona, że ciężko coś zrozumieć.
Żeby dojść do prawdopodobnych maści musisz przeanalizować dalsze pokolenia. Genetyka to loteria, ale ma kilka zasad takich jak te, że gen kasztanowatości to gen recesywny a gen maści siwej - dominujący ( z tego co pamiętam). Czasami mogą wyjść różniaste mieszanki na pozór nie mające nic wspólnego z rodzicami. Niezawodnym sposobem na sprawdzenie zgodności są markery..
Cześć mam do was pytanie bo nie oriętuje sie w sprawach kuc.
Chodzi mi dokładnie jaką osobę udźwignie kuc 140-148 cm? Pytam bo koleżanka chce kupić kuca 148cm a waży ok.68-70kg.

Z góry dziękuje !
Slesh udźwignąć to udźwignie 😉 pytanie jakiej budowy jest kuc (mocnej czy jednak bardziej szlachetnej) i do czego ma "służyć" (jazdy rekreacyjne "do lasu", czy sportowe skoki ) 😉

ale to może niech się jeszcze wypowiedzą bardziej doświadczeni niż ja 😉
Slesh to zależy jakiej budowy jest kuc. Dla porównania hucuł jest w stanie nieść 1/3 swojej wagi, ale on ma specyficzną budowę.
Większość kucy o podanych przez Ciebie wymiarach spokojnie uniosłaby Twoją koleżankę o ile jest ona osobą zaawansowaną. Koniom łatwiej jest nieść cięższego, ale skoordynowanego jeźdźca niż osobę drobną, ale nie umiejącą jeździć 🙂
Wklejam link tego kuca :http://gieldakoni.com/index.php?strona=sprzedam12&id=21856

Tak,tak ona b.dobrze jeździ ma srebrną odznake chodzi o to że jest dosyć niska bo ma niecałe 152cm raczej juz nie urośnie zbyt wiele dlatego wybór kuca 😉
Slesh, myślę, że problemu nie będzie. Konik jest na tyle mocnej budowy i na tyle "duży", że powinien bez niczego koleżankę unieść. Jedyne na co trzeba uważać to to, żeby go odpowiednio późno i mądrze zacząć jeździć, bo to jeszcze dzieciaczek.
Rexiu ale ona chce skakać na tym kucu . Czy ten kuc nadaje się dla niej do skoków ?
Też uważam, że problemu nie będzie. Zgodzę się z Rexem, ze ważnym jest, żeby dać mu dorosnąć i powolutku wdrażać do pracy 🙂 a skoki jak najbardziej, ale w odpowiednim momencie.
:kwiatek:

jesli nie masz nic do napisania, nie pisz.  😤 jesli masz, to prosze poslugiwac sie literkami. za nastepne nieregulaminowe posty beda ostrzezenia.
Dokładnie, jak da mu dorosnąć i mądrze zacznie pracować, to będzie miała dobrego kucyka do skoków, na lata.  😉
Wszystkim wam bardzo dziekuje  :kwiatek:
To ja dodam kilka zdjęć Kucyka, z czasów kiedy śnieg był jeszcze śniegiem  😀

jett Jezus jaki słodki  😜
Dziękuje za pomoc w tamtym wiem zę czasami chaotycznie pisze ale jak mam wene to poprostu pisze i potem, tak wychodzi .Sorry

MAM jedno pytanko Czy zna ktoś Klacz Bombonierke jej matką jest Bajka
Chciała bym sie jak najwiecej o niej dowiedzieć jest to matka mojej klaczy ale nigdzie nie moge znaleść informacji ,zdjeć .
Prosze pomóżcie .

A wracajac do tamtego to postaram sie czytelnie sprecyzowac

Klacz kasztanka + siwy Wartownik =
klacz kasztanka + izabelowaty ogier =
klacz kasztanka + konik polski =
klacz konik polski +izabelowaty ogier =bułaną klacz Dominike z pręga
(kasztanka i konik polski rodzice) klacz ciemno myszata +izabelowaty ogier = izabelowata klaczka bez pregi
Czy te wcześniejsze mieszanki moga dać izabelowatego potomka 
Izabelowaty ogier przekazuje większości przypadków maść ,na 4 żrebaki prawdopodobnie po tym  ogierze 1 kasztan identyczny jak matka był
kasztanka plus izabelowaty  50% kasztan i 50 % izabel
kasztanka plus konik polski nie da izabela
kasztanka plus Wartownik możliwe jest danie potomka izabelowatego o ile wartownik wysiwiał z maści izabelowate, jeleniej lub burej
izabelowaty ogier przekazuje maść na kasztankach  w 50 %, reszta to kwestia szczęścia hodowcy, równie dobrze proporcje po nim mogły być odwrotne
Super dzękuje więc papier jednego kuca to napewno fałszywka bo ma wpisanego konika polskiego ale ten konik miał dobry papier i wysoką bonitacje więc ...wsystko jasne .

a Co do Bombonierki zna ktos ?
Super dzękuje więc papier jednego kuca to napewno fałszywka bo ma wpisanego konika polskiego ale ten konik miał dobry papier i wysoką bonitacje więc ...wsystko jasne .

a Co do Bombonierki zna ktos ?

wiesz, nie do końca.
źrebię mogło być opisywane jako bardzo małe, a wtedy bardzo łatwo o pomyłkę, jeśli urodziło się czerwonobułane, wyglądało jak izabel

kasztanka i konik polski rodzice) klacz ciemno myszata +izabelowaty ogier = izabelowata klaczka bez pregi
ta wersja jest jak najbardziej możliwa, bo ciemnomyszata klacz ma już tylko jeden gen bułany i mogło się zdarzyć ,że poszedł gen kasztanowaty od matki ciemnomyszatej i gen kremowy od ojca izabelowatego.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się