Forum konie »

Kuce - wszystko o

być może, nie znam niemieckiego, pamiętam tylko jak to się wymawia 😁 😉
Mysza jest świetny 😉
być może, nie znam niemieckiego, pamiętam tylko jak to się wymawia 😁 😉

nie być może a na pewno, pewnie po polsku umiałabyś napisać ale co tam niemiecki kuc wierzchowy nie wygląda tak dobrze jak nawet przekręcona, ale obco brzmiąca nazwa rasy.
A Drpony to taka sama mieszanka jak polskie kuce, która tez wywodzi się ras prymitywnych jak nasze kf, tylko Niemcy dużo wczęśniej zaczęli te koniki hodować.
edzia69 nie znam niemieckiego, nie uczyłam się tego języka, nie wiem co to znaczy więc nie czepiaj się 😉 byłam w niemczech 12 dni, widziałam na tabliczkach że to Drpony i dowiedziałam się tylko jak to się czyta, nie dociekałam co to znaczy bo rozmawiałam z szefem stajni i jego żoną po angielsku więc nie koniecznie mnie obchodziło co to znaczy. Ale jeśli tak Ci to przeszkadza że źle napisałam, to przepraszam, następnym razem będę specjalnie szukać ,,umlaut'ów" i dokładnych nazw, co by Cię nie raziło 😉
Mysza
przeszkadza mi, bo to nie jest wielki problem sprawdzić jak to się pisze, tym bardziej gdy koń Cię tak zachwycił.
a jak się miewa Dropsik?

moje kucolki mają się dobrze - dzisiaj mi jeden nawiał z zagrody jak otwierałam, ale zaraz wlazł spowrotem.
Mimo że mieszkają na dworze to po ostatnim czyszczeniu na szczotce było pełno kłaków  😁
może jednak ta zima nie będzie taka ostra  😀
subaru2009-pięknie umaszczony poniak  🙂
Hipka2 -sądząc po wyglądzie Kajtusia ,to Dropsik lepiej trafić nie mógł,szybko nadrobi chłopak zaległości.

Dzisiejsze poranne fotki.Siano rozkładam partiami w różnych częściach padoku,bo Olimp zapuściłby korzenie w jednym miejscu,zawsze to jakaś mobilizacja do ruchu 🤣
planeta10 ależ on uroczy 😍 i te małe nóżki zakopane w sniegu  😜 no bomba poprostu !  :kwiatek:
planeta10, Fajnie wygląda fakt, że to siano leży na śniegu, a on stoi w śniegu -> siano jest od niego wyżej. Wygląda jakby stał przy stole 🙂
Cudowny łatek!!!!!

ale macie śniegu  😲 😲 SUPER
planeta10 uwielbiam tego Twojego kucyka. Zdjęcia świetne, szczególnie pierwsze!  😍
Rexiua gdzie zdjęcia twojej łaciatki  🤬 🤬
planeta10 cudowne zdjęcia !Cudowny konik ! A ile śniegu macie ! Jej ! I to słonko ! Hm ... chyba swojemu zacznę też w różne miejsca dawać.

I dziękuję, że mój się podoba 😉.

Jutro kucyk ma lonżowanko albo luzem na hali. 2 tygodnie się byczył, nie mogę dać mu zapomnieć, że istnieje praca. A dla niego to i tak zabawa 😉
Mysza,Sankaritarina,polonez,Rexiu,subaru2009-dzięki :kwiatek:
PLANETA10 Masz ślicznego kuca o takim marzyłam łaciaty 😍 Dropsik też już nadrabia. Zdjęć nie zrobiłam ale wkleje WAm zdęcia Kajtusia ze strony fundacji jak go uratowali z transportu miał zołzy. Mam go od marca. Ostatnie jest z przed miesiąca. Myślę, że za 2-3 miesiące kucyk bedzie wyglądał jak młody byk hehe.
Hipka2 jeju jaki zabidzony był ... Teraz to ja widzę niedźwiadka, a nie konia 😁 I ostatnie zdjęcie kojarzy mi się tylko z jednym koniem 😜 baaardzo podobnym do Kajtusia i pani chyba nawet wie o jakiego konia mi chodzi 🙂
Planeta10 te krótkie nóżki mnie urzekły 😍
MYSZA  taak wiem- moja pierwsza miłość 🙂 Pomógł wielu dzieciakom i nie tylko.....
skradł serce nie tylko pani bo i moje, mam kilka jego zdjęć, ukradzionych z fotobloga dziewczyny, której mama pracuje teraz w fundacji 😁
Mam nadzięję że się Karolina nie obrazi że ukradłam i wstawiłam, ale zdjęcie jest świetne.  :kwiatek:
Edit: Literówka
Oj biedny staruszek jak mu się już grzbiet zapadł............ przydałoby mu się troszkę cwiczen na wzmocnienie grzbietu. Teraz znowu wozi dosyc masywnych jezców. Ale zdjęcie przyznaje jest świetne i jak mu ładnie z irokezem🙂  Tęsknie za tymi końmi i pracą też.
wybaczcie edycję ale chcę Wam pokazać Dropsika a wszyscy zamilkli.....
czy jest tu kroś dobrze zorientowany w temacie hodowli kucy felińskich? potrzebuję porady w kwestii doboru ogiera, niestety nie bardzo mam z kim pogadać na ten temat, jeśli ktoś z Was zechciałby poświęcić mi chwilę swojego czasu i wiedzy, bardzo proszę o kontakt na GG 4 9 2 0 5 3 8
Hipka2 Jak oni słodko razem wyglądają 😍 takie maluszki dwa 🙂
nooo to już nie ten sam Dropsik 🙂  😅
Chciałabym mieć takiego maleńkiego kucyka! 🙂
A mój, ciut większy:

REXIU a ja chciałabym mieć takiegi jak TWój 🙂 łaciaty. Dropsik rzeczywiście jest malutki ale znalazł istotkę mniejszą od siebie tzn moją 3 letnią córkę i próbował ją podszczypywac czego mi i synowi nie robi. Dodam jeszcze jedno zdjęcie jak kucyk stwierdził, że już nie ma ochoty chodzić na uwiązie i sobie zagalopował a Kubuś wylądował na białym puchu mocno zdziwiony🙂
Hipka2 naprawdę urocze z niego stworzonko!  💘 A chodzenie na uwiązie każdemu się kiedyś nudzi...  🤣
Hej mam pytanie szuakm informacji o ogierze Wartownik Kf dokładnie chodzi mi o jego maść i czy miał jakieś osiagniecia w sporcie .
Rexiu ciekawe czy i mi się uda tak ładnie dopasować wszystkie pomoce i lonżować tak małego konia w taki sposób jak ty. Oczywiście wszystko w swoim czasie. Wyczytałam już żeby kucyków nie karmić z ręki bo uczą się podszczypywac, żeby nie dawać im za bardzo się nudzić bo wtedy mają bardzo dużo pomysłów i że są mniej karne i dzieciakom dosyć cieżko samodzielnie na nich jezdzić jezeli owy kucyk  nie przeszedł solidnego szczolenia czesto z powodu braku odpowiedniego jeźdzca. Proszę dajcie jeszcze jakieś rady bo muszę dobrze wychować tego przyszłego wierzchowca🙂
gajara18 bazakoni.pl wypluła, że Wartownik to siwy kf 😉 o osiągnięciach nie ma tam niestety nic 😉
gajara18
http://www.bazakoni.pl/horse_86204.html

Hipka2 a ile lat ma ta Twoja kucynka? Nie ma złotego środka na wychowanie konia. Najważniejsze jest to, żeby Was szanował, wtedy nie powinno być większych problemów z karmieniem z ręki, pracą pod siodłem czy w ręce. Wiadomo, inaczej jest z wypracowaniem szacunku do dziecka, na pewno znacznie trudniej. Ale na pewno dacie radę 🙂

edit: Zygzak mnie wyprzedziła  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się