Forum konie »

Kuce - wszystko o

U mnie też niedawno zawitała pewna dama kucykowa  o imieniu Białka, maści kasztanowato- tarantowatej  🙂
Ircia, śliczna jest! Ale chyba nie jest wysoka? Koniecznie więcej zdjęć  🙂
ontaria z tego co wiem to powinna mieć 130 w kłębie, ale moim zdaniem to ma najwyżej 126-8. Kucka jest po przejściach i powolutku uczę ją że każde podniesienie ręki to nie bicie tylko głaskanie  🙇 Powolutku też doczyszczam jej  "podwozie " bo niestety ma dużo farfocli wiszących, a wyciąć sobie na razie nie daje, więc jest głaskanie i przyzwyczajanie.
A tu Kucka mimo tego ze najmniejsza to jednak naszybsza  😉

Ircia Przepiękna klaczka ! 😀 Powodzenia w pracy z nią 😉

Na lato to Cię porządne kąpanie czeka by jej siwość przywrócić.
Kastorkowa, ale ona chyba takiej maści =)
Sankaritarina, w maju poprzedniego roku ścięłam mu ją powyżej linii oczu 😀 Jemu włos rośnie jak na drożdżach.
Można od niego przeszczepy brać. 😉 Do mnie przyjechał taki:
Ircia, rany ile miejsca i śniegu! Super.

A ja mam takiego kucyka od Zu.

Jeśli takiej maści to przepraszam, ale wygląda jak zżółkły siwek.
Kastorkowa tak jak pisałam, jest maści kasztanowato- tarantowatej, ale to wszystko wyjdzie na wiosnę jak wylezie sierść zimowa  😉
Na tym zdjęciu widać tą przyrudziałą  tarantowatość  🙂

I masz rację, bo ona tak wygląda jak brudna, ale zobaczymy co wyjdzie  wiosną, bo brudna też jest, choc teraz ciążko stwierdzic gdzie brud a gdzie jest ruda po prostu  🙁 
Ircia, kantarek jej zmniejszcie, bo jak gdzieś zahaczy, może być nieszczęście.
No to teraz tylko czekać na wiosnę by zobaczyć co się w niej kryje 😉
Strzyga kantar był za ciasny, teraz chodzi bez tylko ślad po nim pozostał  😉
U nas ciągle piękna zima. Maluchy wprawdzie mało teraz jeżdzą ale dziś wykorzystałyśmy sprzyjającą aurę i trochę się powoziły.. 😀

Tutaj macie fajnego ogiera: http://www.video-konie.pl/kuce/ogier-zefir-hod-pol-nowa-oferta-skoki-rocznik-2009/ - trzeba przyznać że są coraz ładniejsze w Polsce.
półbrat mojego 😉
Tylko same kurna ogiery, albo źrebne klacze. Ehhh

I z moim też spokrewniony 🙂😉
subaru2009,  rodzina 😀
Kayra tylko Zefirowi trochę łatwiej niz mi .. 😉 ale takie życie 😀 BTW Nie chcesz przyjechać w maju do mnie postartować ? ;P w skokach ? 😀

Strzyga a do ilu szukacie ? do jakiej kwoty ? możesz mi jeszcze raz przypomnieć czego szukacie ? to się przy okazji rozejrzę
subaru2009, Ja zawody chętnie 😀 Ale na Twoim czy moim? 😀

Kurcze z kucykiem fajnie zrobionym to ciężko :/ Jak sama dla siebie szukałam to mi się płakać chciało, albo tak jak pisze Strzyga, klacze źrebne i ogiery. Ale takie że nie ujedziesz nigdzie.
Kurcze, ja nie wiem czy przypadkiem jeszcze nie zostały kuce na sprzedaż tam gdzie kiedyś jeździłam. Fajnie konie i w sumie chyba całkiem nie drogo ... Ale nie mam pojęcia co tam jeszcze zostało. Jak mi Strzyga da znać to mogę podpytać 😉
subaru2009, tylko 1200 km w (600 w 2 strony) to drugi kucyk =)
Strzyga a czego konkretnie szukacie?

swego czasu rozważałam sprzedaż siwej,kapitalny ale charakterny koń,potrzebuje kogoś kto ją poprowadzi-tylko są dwa problemy-niestety takie łobuzy pod dzieci niepewne a dwa-poprzednia właścicielka bardzo mądrze robiła-rozmnażała na potęgę końskie kundelki-nn w każdym możliwym miejscu w paszporcie.. :/
StrZyga to niestety nie pomogę :< Ale daj znać czego szukasz to jak coś mi wpadnie w oko z Waszych rejonów to dam znać 🙂
iskierkowa, chodzi  o spokojnego konia do 130, nie ogiera, nie klacz źrebną, który będzie pomykał pod dzieciaczkami, będzie chodził na lonży i będzie można jeździć na nim samemu. Nieosiągalne u nas :P
Strzyga, zawsze można wykastrować :P.
iskierkowa, chodzi  o spokojnego konia do 130, nie ogiera, nie klacz źrebną, który będzie pomykał pod dzieciaczkami, będzie chodził na lonży i będzie można jeździć na nim samemu. Nieosiągalne u nas :P

chętnie bym Iskrę na taki układ posłała,tylko ogarnąć ją pod dzieci..

Poza tym u nas pogoda piękna,terenujemy się (jestem dumna,bo w stępie czy nawet galopie jak chce,to galopuje na równi z gorącokrwistymi torpedami). Czas na powrót do formy. No i w tym roku kucor nie będzie się męczył w kwietniu ze zrzucaniem sierści,dość intensywnie robi to teraz 🙂
Sisisa, świetny plan, tylko:
- koń gdzieś będzie musiał stać po zabiegu, ktoś będzie musiał zmieniać mu opatrunki, lonżować go itp
- ogier, który jest wykastrowany nie traci hormonów w okamgnieniu, a nie wiem czy chciałabym być instruktorem w sytuacji w której 5 latek jest na kryjącym kobyłkę wałachu/6 latka jest na kobyłce krytej przez wałacha 😀
- zanim koń się ogarnie kompletnie po kastracji minie powiedzmy 4-6 miesięcy... co z koniem w tym czasie?
Strzyga, no tak.. Pielęgnacją po kastracji powinien zajmować się opiekun/właściciel. Zawsze można kupić spokojnego ogiera, który po kastracji jeszcze bardziej się wyciszy.

Tak jak już wcześniej pisałam - jestem właścicielką ogiera, który przez 3 lata żył w stadzie, mimo tego nie mam z nim żadnego problemu nawet przy klaczach w rui w czasie jazdy/pielęgnacji/transportu.
Sisisa, jasne, jak to jest Twój prywatny konik. Gorzej, jak masz taką ferajnę. Z resztą, przy dzieciach wszystko musi być na 100% bezpieczne. A spokojny ogier nie jest w 100% bezpieczny.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się