Forum towarzyskie »

Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Mam podobne pytanie co kiedyś - ile zapłacić pani, która posprząta mi mieszkanie? Tak z umyciem lodówki, szafek kuchennych, drzwi i framug, podłóg. 50 m kw, nie jakieś bardzo zapuszczone 😉 Pani pyta mnie, a ja ją i tak sobie piszemy, ech.
Dzionka nie wiem jak teraz, ale jeszcze te 2 lata temu stawki to było 10-15zł/h pod Warszawą, nie wiem jak w Warszawie.
Nie umiem sobie "zwizualizować" 50m2, to dużo? Może na początku umówcie się na 10zł/h, niech pani przyjdzie i zobaczy, ile jest pracy i później możecie się dogadać- albo zostajecie przy takiej i takiej stawce godzinowej albo umawiacie się na stawkę dzienną.
Pani już u mnie była umyć okna. Zaproponowała 130 zł i się zgodziłam. Nie znam się, szkoda mi jej, bo ma kiepską sytuację i jedzie do mnie komunikacją przez całą Warszawę, więc co się będę  targować 😉 Pewnie wyjdzie trochę więcej niż 10zł za godzinę. A 50m to takie standardowe 2 pokoje z osobną kuchnią 😉
Dzionka, 10zl/h w Warszawie to sorry, ale smiech. Ja bym proponowala dogadywac sie nie za h a za robote, okreslajac dokladnie zakres- jesli to maja byc porzadki 'jak na swieta' to mysle ze ok 200zl za cala prace to uczciwa suma. Pod warunkiem ze to bedzie dzien roboty, albo dwa razy po pol dnia.
szafirowa, tak jak napisałam, zaproponowała 130zł i się zgodziłam bez szemrania 🙂 Była u mnie, więc pewnie wie ile to roboty. Nigdy w życiu nie płaciłam nikomu za sprzątanie, więc naprawdę nie mam pojęcia ile się płaci za takie usługi.
Dzionka, moja znajoma sprząta od wielu lat u jednej rodziny. 2 razy w tygodniu ma ustalony zakres prac:
- kurze, odkurzanie, mycie podłogi,
- sprzątnięcie kuchni, łazienki
- prasowanie
- 4 razy w roku mycie okien.
Regularnie dba o czystość w domu i nie ma znaczenia dla ludzi czy się uwinie w 3-4h czy spędzi tam cały dzień. Starsi ludzie, bez dzieci w domu więc nie ma armagedonu. Płacą 150zł za każdy przyjazd.
Nie umawiaj się za godzinę tylko za zakres wykonania pracy.
Jezuuu, moje posty są chyba niewidoczne 😀 Umówiłam się na konkretną kwotę, nie za godzinę 😀!!
Dzionka, widoczne 🙂 tylko tak się zdarza jak odpisujesz na raty, pisząc jeden post na godzinę jednocześnie karmiąc, przewijając, podając piciu itd 🙂
Stawka bardzo uczciwa 🙂
Spoko, rozumiem 🙂 Tylko śmiesznie wyszło, bo i szafirowa i potem Ty 🙂
Podejrzewam podobną przyczynę 😉
Przecież Dzionka już w drugim poście napisała pełną kwotę, a na godziny przeliczała, bo Czarownica podała kwoty godzinowe 😉
Głupie pytanie mam: czy ktoś kojarzy filmik, na którym jest młody facet z komicznym, wykręconym wąsem, "śpiewający" (dźwięk jest podłożony, a on tylko rusza ustami) jakąś arię operową? Prezentuje przy tym niebywałe zdolności mimiczne  😁 pokazała mi go znajoma, ale nie potrafi mi wysłać do niego linku  😵
dziewczyny co robicie z starymi gazetami końskimi? wyrzucić trochę szkoda, ale przecież wiem, że i tak nigdy już do nich nie zajrzę, a tym czasem sterta się powiększa i zagraca mieszkanie  😵 
Dzionka moja siostra ma podobne mieszkanie, za taki zakres prac płaci dziewczynie 100zł 🙂 więc Twoja stawka jak najbardziej ok (w stolicy wszystko droższe :P )
No to git 🙂 Umówiłam się z panią na za tydzień na piątek, mam nadzieję że dotrwam w dwupaku 😀
W stolicy? 😀 Myślałam że 10-15zł za godzinę to standardowa stawka. U nas ciężko za 10zł za godzinę kogoś znaleźć do roboty, niezależnie od zakresu prac. Jak mi ostatnio znajomy powiedział że bierze 7zł na godzinę w pracy, to myślałam że się w czasie cofnęłam.
pestka, moi znajomi mają szafę ze wszystkimi numery Koni Polskiego od początku jego istnienia. To jest coś! 😀

Ja też bym chętnie kolekcjonowała, ale jestem biedną studentką i zbieram tylko jak wygram prenumeratę 😁
może ktoś się orientuje- zapomniałam doładować konto na czas i Orynż wyłączył mi BIS. mam włączyć od nowa, czy poczekać, aż sami pobiorą opłatę?
Pani już u mnie była umyć okna. Zaproponowała 130 zł i się zgodziłam.

Dzion- z tego logicznie wynika, ze te 130zl to bylo za umycie okien, a teraz rozwazamy cale mieszkanie na blysk. Dlatego napisalam (i nie tylko ja) to co napisalam.
Ktoś ma jakiś pomysł do czego, oprócz celów spożywczych, można w domowych warunkach wykorzystać wysokoprocentowy roztwór etanolu (spirytus/denaturat)?
maiiaF, spiryt do robienia nalewek ;D mówię to ja, córka domowego producenta nalewek wszelakich 😍 chociaż to w sumie cel spożywczynąć, ale można podciągnąć pod hobby 😀
pestka Możesz zapytać w stajniach w okolicy czy nie chcą mieć na stanie. Ja wystawiłam część kolekcji w siodlarni i wszyscy chętnie zaglądają.
Czy może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie na czym polega nabijanie gazem zamrażarki? To znaczy czy potrzebuję do tego specjalisty i jaki mniej więcej może być koszt takiego przedsięwzięcia?

edit: i po czym się poznaje, że trzeba uzupełnić gaz? :P
honey, przestaje mrozić :P Trzeba fachowca, nam lodówkę nabijali za chyba 50 zł.
Pani już u mnie była umyć okna. Zaproponowała 130 zł i się zgodziłam. Nie znam się, szkoda mi jej, bo ma kiepską sytuację i jedzie do mnie komunikacją przez całą Warszawę, więc co się będę  targować 😉

No i słusznie. Stać Cię na tą kwotę, a ją uszczęśliwi, i git.
Czy ktoś zna sposób, na usunięcie niemiłego zapachu pierza (puchu?) z kurtki puchowej? Kurtka jest nowa, kupiona z 2 - 3 tygodnie temu, przechowywana w niedomykającej się 😉 przestronnej drewnianej szafie, więc ma super wentylację, założona raptem dwa razy i ... capi niemiłosiernie (taki charakterystyczny puchowy smrodek). Wypełnienie raczej dobrej jakości, kupiona w sklepie Wranglera, więc nie podejrzewam kitu. Przy -10 zapachu raczej nie czułam, ostatnio ubrałam ją, gdy było kilka stopni na plusie i zdecydowanie mocno "pachniała". Są jakieś odświeżacze, które wiesza się wewnątrz kurtki na wieszaku, czy jakiś płyn do prania?
kenna, spróbuj... zamrozić. W zamrażarce. Możesz dołożyć skórki cytryny (w jakimś pergaminie, żeby nie zafarbowały). Albo ziarna kawy gdy kurtka będzie rozmarzać.
Można też uprać, zapewne z piłkami tenisowymi.
kenna są specjalne specyfiki do prania takich kurtek wywabiające zapach, często do dostania w sklepach sportowych 😉 ja w zeszłym roku miałam ten sam problem z kurtką Wranglera, po wypraniu było już ok 🙂
czy ktoś ma konto premium na speedyshare i chciałby mi udostępnić dane na jedno pobranie (oczywiście hasło dla bezpieczeństwa zmienione przed wysłaniem do mnie danych i po pobraniu przeze mnie). jutro egzamin, plik będzie się ściągał jeszcze 2 godziny, a jest mi to bardzo potrzebne 🙁
[quote author=Dzionka link=topic=20.msg2487650#msg2487650 date=1453980141]
Pani już u mnie była umyć okna. Zaproponowała 130 zł i się zgodziłam.

Dzion- z tego logicznie wynika, ze te 130zl to bylo za umycie okien, a teraz rozwazamy cale mieszkanie na blysk. Dlatego napisalam (i nie tylko ja) to co napisalam.
[/quote]

Nie zrozumiałaś mnie 🙂 Pani teraz zaproponowała 130 zł za sprzątnięcie mieszkania. Za okna wzięła mniej.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się