Forum towarzyskie »

Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

edit: Już nic, ślepa jestem.
pytałam w wątku filmowym, ale chyba nikt tam ostatnio nie zagląda, więc spróbuję tu. w internecie krążył kiedyś filmik, w bardzo wysokiej rozdzielczości, pamiętam, że koń skakał na parkurze, dużo było zbliżeń, detali, bardzo ładny obrazek ogólnie. nie mogę go oczywiście znaleźć, a potrzebuję na studia do prezentacji o jeździectwie. pomogłybyście?  :kwiatek:
JARA Addicted To

Dziękuję  :kwiatek:
Pomocy!! Ratunku!!
Jestesmy zaproszeni na międzynarodowy wieczor i mam przyniesc typowo polskie jedzenie. Najlepiej cos na zimno. Jakies przekaski. Matko poratujcie co zrobic.
Jakie ciasto jest typowo polskie?
W towarzystwie bedzie duzo azjatow.
Sernik?  😀 ale przed pieczeniem poczytaj o serniku idealnym na "Moich Wypiekach"

A z przystawek... może jakiś śledzik?
Salatka jarzynowa, 'zimne nóżki' w galarecie z octem, jajka faszerowane pieczarkami, bigos?
Tylko jeszcze żeby goście uznali to za jadalne 😉 Unikałabym wszystkiego kiszonego - zasadniczo ludzie lubią tylko "swoje" kiszonki, cudze uznają za zepsute jedzenie.

Z ciast rozważyłabym makowiec.
z kiszonkami tez bym uwazala. sernik/makowiec to tak polskie i niemieckie, wiec ludzie zyjacy tu znaja te smaki.

z ciast myslalam o karpatce. nada sie?

mam sporo grzybow suszonych, moze krokiety, pierogi? jest mozliwosc odgrzania wiec cos na cieplo moze byc.

matko, nie wiedzialam ze takie cos bedzie mnie przerastac  😜
O! Pierogi 🙂 dobry pomysł.
ruskie czy jakie?
Gienia-Pigwa, pewnie, że ruskie 🙂
pomalu nabieram rozmachu  🏇 zrobie moze jakies jajka z nadzieniem?  😎

co myslicie o tej karpatce? to polskie typowo ciasto, nie?
Bee. może chodzi Ci o tą kampanie Land Rovera z końmi -> klik
BitSmoked , to nie to, ale przyda się, dziękuję!  :kwiatek:
Bee., było kilka filmów z hasłem "i'm equestrian". Ten jest ciekawy

Po prawej masz kilka innych podpowiedzi.
Jak wpisuję w google jakiekolwiek zapytanie, to z uporem maniaka wyskakuje mi informacja "We're sorry...

... but your computer or network may be sending automated queries. To protect our users, we can't process your request right now."
Tyle, że nie wyskakuje mi to okienko z wpisaniem wyrazu 👿 No szlag mnie trafia, bo nic w google znaleźć nie mogę! Ktoś wie jak to zlikwidować?
CzarownicaSa, a nie masz żadnego wirusa?
Czy kojarzycie jakąś literaturę "z wyższej półki", jakieś takie znane, mądrzejsze książki, które mają w sobie wątek dotyczący narkomanii?
Przygotowuję się do prezentacji maturalnej, na razie mam "My, dzieci z dworca Zoo" i "Pamiętnik narkomanki", ale polonistka powiedziała, że powinnam jeszcze coś bardziej wyrafinowanego wziąć i w sumie pomysłu nie mam.
Ktoś coś kojarzy? Jakieś pomysły? 🙂

(Myślałam o "Morfinie" Szczepana Twardocha, bo ponoć bestseller, ale jeszcze nie czytałam, muszę się szybko wziąć)
Może Heroina Piątka? tylko w sumie to też nie jest literatura najwyższych lotów...
ovca, właśnie się biorę za odświeżanie Heroiny, ale też jakoś to nie to. Próbowałam Stokrotkę Jana Krasnodębskiego, ale jest tak chaotycznie napisana i wysokich lotów nie jest.

Ale już myślę, że cała książka nie musi być poświęcona narkomanii, ale po prostu powinien być element uzależnienia, żebym miała do czego nawiązać.
Czy kojarzycie jakąś literaturę "z wyższej półki", jakieś takie znane, mądrzejsze książki, które mają w sobie wątek dotyczący narkomanii?
Przygotowuję się do prezentacji maturalnej, na razie mam "My, dzieci z dworca Zoo" i "Pamiętnik narkomanki", ale polonistka powiedziała, że powinnam jeszcze coś bardziej wyrafinowanego wziąć i w sumie pomysłu nie mam.
Ktoś coś kojarzy? Jakieś pomysły? 🙂

(Myślałam o "Morfinie" Szczepana Twardocha, bo ponoć bestseller, ale jeszcze nie czytałam, muszę się szybko wziąć)

"Wyznania angielskiego opiumisty" Thomas de Quincey
Tak na szybko..
"Nad Niemnem" - Różyc raczył się morfiną, w "Rodzinie Połanieckich" też był jakiś wątek narkotyków, "Hrabia Monte Christo" lubował się w opium.
Nie bardzo wiem jak wygląda "nowa matura", ale chyba możesz dodatkowo poruszyć kwestię narkomanii wśród samych pisarzy ;-) Tam nie brakuje "ostro dających sobie w żyłę".
Proponuje patrona mojej szkoły Witkacego xd
Proponuje patrona mojej szkoły Witkacego xd

Tak.. to był swego rodzaju "Miszcz"  😀
Heval, Reqiuem dla Snu H. Selbiego. Film powstał na bazie książki, możesz skorzystać i z jednego, i drugiego (np. puścić na wstępie kawałek filmu - fajne sceny są, igła w żyłę i rozszerzająca się źrenica).
Dzięki za odpowiedzi! 🙂

nekti, o "Nad Niemnem" myślałam nawet, ale niestety jak zaczną zadawać pytania to polegnę, omawialiśmy tylko niewielki fragment i teraz przerabiać całą książkę sobie, problematykę i wszystko to może być ciężko :/ Ale "Wyznania angielskiego opiumisty" zaraz ogarnę, a nuż to to!

aaga84, ohoho mogłabym o tym wspomnieć, zawsze jakaś ciekawostka 🙂

Facella, Requiem film użyję, książki ostatecznie nie wzięłam, bo jakoś chaotycznie wyglądał początek i nie mogłam przebrnąć, ale przynajmniej jakaś różnorodność będzie 🙂

Właśnie się zorientowałam, że mogę napisać jeszcze w wątku "czytelnia", że też nie pomyślałam o tym!
Heval, nie musiałabyś przerabiać całego "Nad Niemnem", tylko wątki dotyczące narkomanii. Egzaminator nie może Ci zadać pytania, które nie jest związane z Twoim tematem.
Czy ja dobrze pamiętam, czy "Dr Jeckyll i Mr. Hyde" powstało w wyniku inspiracji, jak to ludzie się zmieniają pod wpływem środków odurzających? Coś tam mi się kołacze w pamięci.
Facella, aaa, to ja niemądra jestem. Chyba zresztą już o to pytałam w wątku maturalnym, ale pamięć już nie ta.
Pytałaś 😉

Dlaczego google twierdzi, że jest Międzynarodowy Dzień Kobiet? Jest 7. marca... A może to jest światowo, a w Polsce inaczej?
Wrotki uciszony. Ktoś wie, dlaczego? 👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się