Gillian, Twoim zdaniem to nie wygląda? a tu chyba wszystkie mają założone majtki na pas 🙂
In., mnie też nigdy to nie przyszło do głowy, dlatego się tak zdziwiłam oglądając tę reklamę 🙂
A nie, nie, ja mowie o noszeniu uzytkowym na codzien, bo w takich miejscach jak ten pan z reklamy sobie wymarzyl, to oczywiste jest, ze trzeba wyskoczyc z gaci, a ponczochy maja zostac, wiec albo sie zaklada majty na ponczochy, albo sie ma takie rozpinane po bokach 😉
Z ciekawości wpisałam sposoby noszenia pasa do pończoch w google i weszłam na jakieś forum gdzie babki twierdziły, że najlepiej w ogóle nie zakładać majtek 🤔
Od czego zależy sposób pobierania krwi? Spotkałam się z dwoma i szczerze mówiąc świetnie znoszę pobieranie tym drugim sposobem, a ten pierwszy to dla mnie katorga. Są na to jakieś specjalistyczne nazwy? Mogę przy pobieraniu poprosić o sposób w jaki to zrobią? 1) Strzykawa z igłą, igła w łapkę i tłok do góry - czyli takie zasysanie 2) Tylko igła wbija się w żyłę, podstawia się probówkę pod drugi jej koniec i krew sobie kapie do probówki
To jest nawiązanie do anegdoty. W małym miasteczku, kowal popełnił jakąś zbrodnię i skazali go na śmierć. Ponieważ kowal był jednak tylko jeden, więc powiesili bogu ducha winnego cygana. Trochę to nielogiczne, bo kowalami bywali zwykle właśnie cyganie. A w dzisiejszym jezyku oznacza to gdy karę poniesie nie sprawca, tylko ktoś kto nie maił ze sprawą nic wspólnego.
To jest nawiązanie do anegdoty. W małym miasteczku, kowal popełnił jakąś zbrodnię i skazali go na śmierć. Ponieważ kowal był jednak tylko jeden, więc powiesili bogu ducha winnego cygana. Trochę to nielogiczne, bo kowalami bywali zwykle właśnie cyganie. A w dzisiejszym jezyku oznacza to gdy karę poniesie nie sprawca, tylko ktoś kto nie maił ze sprawą nic wspólnego.
Znalazłam tylko takie wyjaśnienie. "To jest nawiązanie do anegdoty. W małym miasteczku, kowal popełnił jakąś zbrodnię i skazali go na śmierć. Ponieważ kowal był jednak tylko jeden, więc powiesili bogu ducha winnego cygana. Trochę to nielogiczne, bo kowalami bywali zwykle właśnie cyganie. A w dzisiejszym języku oznacza to gdy karę poniesie nie sprawca, tylko ktoś kto nie maił ze sprawą nic wspólnego."
EDIT Nie zauważyłam, że mnie Kajula uprzedziła :kwiatek:
Znalazłam tylko takie wyjaśnienie. "To jest nawiązanie do anegdoty. W małym miasteczku, kowal popełnił jakąś zbrodnię i skazali go na śmierć. Ponieważ kowal był jednak tylko jeden, więc powiesili bogu ducha winnego cygana. Trochę to nielogiczne, bo kowalami bywali zwykle właśnie cyganie. A w dzisiejszym języku oznacza to gdy karę poniesie nie sprawca, tylko ktoś kto nie maił ze sprawą nic wspólnego."
cavaletti, pierwszy sposób jest stary, drugi nowszy. Próbówki sobie zasysają krew. W zasadzie niczym się to dla pacjenta nie różni. Ze strzykawki tak czy siak trzeba potem przekroplić do próbówek, bo każda ma inny odczynnik. Z kapaniem po kropelce celowym u zdrowego człeka się nie spotkałam, my tak robimy w przypadku mega hardcora bez ciśnienia, bez żył itd.
Mam problem z forum. Na laptopie śmiga bez problemu, ale dzisiaj chciałam się zalogować na telefon i taki oto komunikat się pojawił: "Przykro nam Gość, jesteś zbanowany na tym forum! Podwójne konto, trolling" Nie wiem czy to jakiś błąd, ktoś się pomylił? Do kogo powinnam się zgłosić ?
No właśnie dla mnie bardzo się różni. Nie mam pojęcia jak to działa, pewnie siedzi to tylko w mojej głowie, ale po pierwszym pobraniu krwi w drugi sposób po raz pierwszy w życiu nie zemdlałam i czułam się zupełnie normalnie. Z kapaniem po kropelce celowym u zdrowego człeka się nie spotkałam, my tak robimy w przypadku mega hardcora bez ciśnienia, bez żył itd.
Mam niskie ciśnienie, ale żyły w miarę widoczne. Sama nie wiem, dlaczego w niektórych miejscach pobierają mi krew innymi sposobami.
Wiesz może, czy mogę poprosił o pobieranie tym drugim sposobem? Ma to jakąś fachową nazwę? 🙂 :kwiatek:
Wiesz może, czy mogę poprosił o pobieranie tym drugim sposobem? Ma to jakąś fachową nazwę? 🙂 :kwiatek:
Cavaletti, z Twojego opisu wynika, że masz na myśli po prostu system próżniowy (najpierw sama igła, albo igła z takim plastykowym 'kapturkiem' i później doczepianie jednej lub kilku różnych probówek (w zależności od ilości badań) - bez ciągnięcia tłoka, bez strzykawki - probówka sama pobiera taką ilość krwi, jaka jest potrzebna, potem się zatrzymuje, probówkę można zdjąć i bez wyjmowania igły z żyły podłączyć 'na czystko' kolejną probówkę). Jeżeli jakiś szpital takim sprzętem dysponuje to po prostu go używa, nie trzeba o to specjalnie prosić.. jak mają do dyspozycji tylko stary sposób strzykawka+igła (pobiera się najpierw jakąś tam ilość krwi do tej samej strzykawki, a później przelewa w razie potrzeby do różnych probówek) to nic nie poradzisz, pracują po prostu na tym co mają.
troszkę głupie pytanko 😡 muszę wykonać przelew (na poczcie), mam imię i nazwisko, nazwę banku i nr konta tej osoby, nie mam adresu, więc jak napisać to na tym druczku? :kwiatek: