Forum towarzyskie »

Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Facella nie czytałam nic na ten temat, ani nie wiem zbyt wiele, ale myślę, że przy dzisiejszym postępie medycyny i rozwoju bazy danych potencjalnych dawców szpiku takie rzeczy się nie zdarzają. To pewnie zbyt duże ryzyko na odrzucenie lub jakieś powikłania by eksperymentować w tym kierunku.
nie chodzi mi absolutnie o eksperymentowanie, tylko czy się takie coś w ogóle zdarzyło lub mogłoby w teorii się wydarzyć np. w wyniku mutacji genu pod wpływem np. promieniowania. dzisiaj na biologii mieliśmy o krwi i jej grupach, koleżanka zapytała, czy coś takiego jest możliwe i teraz mnie to nurtuje...
http://krwiodawcy.info/o-krwi-i-jej-grupach/

Grupa krwi jest niezmienna w ciągu życia, jedynie sporadycznie, po przeprowadzeniu allogenicznego przeszczepu szpiku (od rodzeństwa lub dawcy niespokrewnionego), może dojść (choć nie musi) do zmiany grupy krwi u biorcy przeszczepu.

Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że do przeszczepu szpiku nie musi być tej samej krwi, a jedynie zgodność tkankowa (?). Wtedy grupa się zmienia
dziękuję za odpowiedzi  :kwiatek:
Myślałam, że rusza już internetowa rekrutacja na studia, a okazało się, że to ta zimowa. Mogę jakoś dezaktywować konto? A jeśli nie, to nie przeszkodzi mi to w tej właściwej rejestracji? 😡
czym sie rozni oglowie meksykanskie od zwyklego oglowia? oczywiscie chodzi mi o jego funkcje :-)
czy ktoś się orientuje jak wygląda przewóz zwierząt domowych? chodzi mi o firmę (najlepiej z okolic Leszna), która przewiozła by mi szczeniaka z Gostynina.. oczywiście pewną i bezpieczną. korzystał ktoś z takowych usług? niestety odległość dla mnie jest nie do pokonania na obecną chwilę, a psiaka szukałam już długo i jak znalazłam to taki kawał drogi. dlatego rozważam jakąś firmę. niestety znajomych nie mam po Polsce aż tak porozrzucanych, żeby chociaż z punktu A do B, z B do C, itd. przewieźli  😵
orientuje się ktoś może? miał styczność? jaki koszt owego przedsięwzięcia może być od km? jak to działa?  👀
tomia, uderz na dogo. Worzą tam psy za zwrot kosztów paliwa np 47gr za km. Albo możesz dolączyć się do transportu, wtedy koszty maleją.
[[a]]http://www.dogomania.pl/forum/threads/24359-W%C4%85tek-Transportowy-KASUJCIE-NIEAKTUALNIE-POSTY[[a]]!
Facella, mi ostatnio moj ginekolog mowil, ze zdarzaja sie niespodzianki. Glownie poprzez zle oznaczenie grupy krwi w przeszlosci. Wiele jego pacjenek sie zdziwilo podczas rutynowego oznaczania grupy w ciazy. Oczywiscie to nie gruoa sama w sobie sie zmienila, tylko wynik badania 😉
dzięki JARA  :kwiatek:
Czy ktoś z Was oddawał włosy na peruki dla fundacji Rak n Roll i mógłby odezwać się do mnie na priv?
Co zrobić z używanymi pluszakami? Są w bardzo dobrym stanie, jedyne co im dolega to kurz (leżały na strychu). Czy ktoś wie gdzie mogę je oddać w okolicach Wrocławia?
PonPon, najlepiej do domu dziecka 🙂
http://www.firmy.net/domy-i-izby-dziecka,wroclaw.html
Też o tym myślałam - pytanie czy przyjmują używane pluszaki. Kilka razy brałam udział w akcjach zbierania zabawek dla takich dzieci i z tego co wiem pluszaki przyjmują niechętnie.
Mysle, ze troche tego we Wrocławiu jest i mozna podzwonic 🙂 Ewentualnie oddac do Domu Samotnej Matki, tam na pewno chetnie przyjma 🙂
PonPon, w Domach Dziecka pluszaków jest sporo, też się kurzą. Oni najbardziej potrzebują przyborów szkolnych itp.
Domy Samotnej Matki chętnie pluszaki przyjmą.
gdzie mogę wymienić grosze na normalne pieniądze? w każdym banku czy jak to jest? i czy takie popakowane grosze w papierki przyjmą, czy będą wszystko odpakowywać i liczyć?  🙂
Przybory itd już rozdałam po rodzinie. Został mi karton z tym najukochańszymi, najładniejszymi pluszakami - dopiero teraz "dojrzałam" do ich oddania. Dzięki ash :kwiatek:
gdzie mogę wymienić grosze na normalne pieniądze? w każdym banku czy jak to jest? i czy takie popakowane grosze w papierki przyjmą, czy będą wszystko odpakowywać i liczyć?  🙂

będą liczyć 😀
ja najczęściej wymieniałam w PKO BP na ul Korkowej lub w PKO BP w Realu na jUbilerskiej 🙂
ash  :kwiatek:  ooo super, na jubilerską mam blisko, a pani w okienku bardzo współczuję  😁
Moga poprosic o prowizje o wyplaconej kasy... Ja jak chcialam wymienic 5 i 2zł (3 słoiki) to wszedzie mówili, że 3% będą brali dla siebie. A miałam wtedy 4700zł :/ ostatecznie poszłam do swojego banku i dałam im kasę pod pretekstem wpłacenia kasy na konto 🙂
Wymieniałam drobne systematycznie przez 3 lata własnie w PKO BP.
Nie w każdym chcieli przyjąć, ale jak już przyjmowali to prowizji nigdy nie brali.
Kajula, dzięki, jak będą chcieli prowizje, to pójdę i wpłacę na konto  😁
ash, nawet w NBP chcieli ode mnie kase 😉
zawsze można iść z tym na zakupy
pytanie do graczy online, szukam gry, która polegała na tym, że na ekranie pojawiał się pokój/ulica/sklep "zawalony" różnymi gratami i trzeba było znaleźć przedmioty, których nazwy znajdowały się na dole. gra była po angielsku, ale można było się fantastycznie niepotrzebnych nowych słów nauczyć  😁 czy ktoś coś takiego kojarzy?  :kwiatek:
Bee., specjalnie nie pomoge, ale kojarze taką gre...
Spróbuj na stronach, gdzie w takie gry można grać, pamiętam, że było to wśród gier typu escape.
A nie chodzi o gry typu ukryte obiekty?
Bee, wszystkie gry typu "point & click", ja grałam w Lost Chronicles, teraz chyba jest na facebooku. tutaj tego trochę jest: http://www.pointnclickgames.com/
Czy tofu może mieć lekko gorzki smak?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się