czy kakaowe masło do ciała powoduje brązowienie skóry? na opakowaniu nie ma takiej informacji, a mi się wydaje, że jestem jakby trochę opalona odkąd stosuję 🤔
W czasach, kiedy mocna opalenizna była na czasie, masło kakaowe było w powszechnym użyciu - pomagało "słońce łapać". Skóra na brzuchu stopniowo się "wciąga", nie zawsze do końca. Kurczą się włókna, zmniejszają odległości między komórkami, zanika "uzupełniający" tłuszcz, komórki zmniejszają swoją objętość - prze jakiś czas może być ciemniejsza, bo cząstki pigmentu zbliżają się do siebie. Mężczyzn kastruje się z powodów zdrowotnych (rak jąder?). W niektórych krajach istnieje "karna" kastracja chemiczna. Możliwe, że w krajach islamu - także mechaniczna.
Lecę samolotem, który porusza się z prędkością np 800km/h i idę od tyłu samolotu do przodu (w kierunku ruchu), to jaką ja mam prędkość? Czy moja prędkość i prędkość samolotu się sumuje? Czy mimo tego, że w sumie lecę, to mam prędkość taką jak na ziemi? Intryguje mnie to i ciekawi ogromnie 🙂
Dada-ale wzgledem czego? Ziemi? jesli tak to (tak na chlopski rozum) wydaje mi sie, ze masz predkosc=800km/h + predkosc chodu, bo Twoja predkosc w samolocie jest jednak nizsza niz samego samolotu, ale na to pewnie sa jakies zawile wzory fizyczne, wiec moze nie ktos jeszcze sie wypowie 😁
Czy Nikifor byl głuchoniemy? czy mial "tylko" przyrosniety jezyk i przez to niewyraznie mowil? bo co ksiazka/artykul to inna informacja 🙄
edit: jakos glupio napisalam, wyszlo nie to, co chcialam, juz poprawione😉
Lecę samolotem, który porusza się z prędkością np 800km/h i idę od tyłu samolotu do przodu (w kierunku ruchu), to jaką ja mam prędkość? Czy moja prędkość i prędkość samolotu się sumuje? Czy mimo tego, że w sumie lecę, to mam prędkość taką jak na ziemi? Intryguje mnie to i ciekawi ogromnie 🙂
Tak, jeśli idziesz w tę stronę, w którą samolot leci, to Twoja prędkość względem powierzchni Ziemi wynosi 800km/h + prędkość, z którą się poruszasz. Wszystko zależy od tego, względem czego prędkość rozpatrujemy.
Nie byłabym taka pewna - bo FEI wprowadziło kolory! Byle ciemne - i rękawiczek chyba też to dotyczy - ale pewna nie jestem. Dotychczas rękawiczki miały być białe lub w kolorze skóry. Ale od kiedy wchodzą u nas nowe przepisy - nie wiem.
Artykuł w ŚK z lutego tego roku: "Art.424 Wprowadzono zasadnicze zmiany w kolorach, jakie dotyczą nakryć głowy i ubiorów. Zgodnie z nowymi przepisami poszerzyła się paleta kolorów, które mogą być wykorzystane w produkcji materiałów używanych zarówno do produkcji fraków, marynarek, jak i cylindrów, meloników czy toczków oraz butów. [...] rękawiczki białe, innego koloru lub w kolorze fraka/marynarki" Jednak przepisy te obowiązują od 1 stycznia w przepisach międzynarodowych. PZJ może je zaakceptować, ale jeszcze do tego nie doszło. 😉
Czy meżczyzn się kastruje z jakichkolwiek powodów? Co się dzieje z skórą na brzuchu po ciązy?
1) tak - kastruje się a) w kilku krajach np. za pedofilię itd. jest to tzw. kastracja chemiczna - czyli chyba podawanie leków niż obcięcie "jaj", zanika popęd sexualny itd b) kastrują sie ludzie (oczywiście NIE sami) którzy zmieniają płeć c) widziałam kiedyś program o facecie, który kazał sie wykastrować na własne życzenie - nie był pedofilem czy zbokiem, ale nie chciał mieć jąder i mu je usunęli d) kastracja może nastąpić też w wyniku raka jąder bądź urazów
2) brzuch po ciąży... - co kobieta to inny brzuch a) wraca do "płaskości przed ciażą" - wchłania się b) wisi a'la fartuszek b) pozostakje lekko wypukły i już sie nie wchłania jak przed ciażą c) często na brzuchu zostają rozstępy d) od razu po urodzeniu np. 2-3 dni też jest wiele opcji, niektórym wisi, innym od razu sie wchłania i sa płaskie jak decy, jeszcze inne mają galaretowaty ale w miare wklęsły
Czy meżczyzn się kastruje z jakichkolwiek powodów?
Obecnie mocno ograniczone (patrz wpis Dodofon), ale:
Najdłużej, bo ponad 40 lat program eugeniczny był prowadzony w Szwecji. Szwecja była jednym z pierwszych krajów na świecie, w którym powstał instytut poświęcony higienie rasowej (1922), kierowany kolejno przez Hermana Lundborga i Gunnara Dahlberga.
W latach 1936-1976 przymusowo wysterylizowano tam 63 tys. osób "nieprzydatnych" lub "niedostosowanych społecznie".
Moja małpia złośliwość nie pozwala mi powstrzymać się przed zacytowaniem jeszcze jednego zdania (ze specjalną dedykacją dla zwolenników wszelkich gwiazd):
Niemal wszystkie zachodnie kraje niekatolickie z wyjątkiem Wielkiej Brytanii przyjęły pewne rozwiązania legislacji eugenicznej.
Będąc księdzem lub siostrą zakonną można nagle 'odejść' z zakonu?Jakie są tego konsekwencje?Czy wyżej wymienieni mogli mieć jakąś przeszłość -mężów, żony?
szepcik raczje nie wymaga sie, chodz moze zalezy od zakonu. Moj byl przez 11 lat w roznych zakonach i seminarium, a prawiczkiem nie byl, ba... wyznaje zasade, ze celibat zabrania tylko zycia w zwiazku w przeciwnym razie wszystko dozwolone. Zreszta nie on jeden, bo kazdy seminarzysta...
Dziewictwo nie jest wymogiem, ale to przecież kwestia życia duchowego - jeżeli chce się mieć Chrystusa jako Oblubieńca... W zakonach najpierw są śluby czasowe - zanim złoży się wieczyste. Ale chyba nawet z wieczystych generał zakonu / papież? może zwolnić. Oczywiście grzech wielki - bo złamanie przysięgi złożonej Bogu. Co do księży - teoretycznie istnieje możliwość zwolnienia z wykonywania obowiązków, przejścia do życia świeckiego ze ślubem kościelnym włącznie. Ciekawe jest to, że kapłanem być się nie przestaje i w sytuacji emergency podobno sakrament udzielony przez "świeckiego" jest ważny. W praktyce - za czasów JP II znacznie wstrzymano udzielanie zwolnień z posługi (podobno czekają tysiące podań) i nie sądzę, żeby na dziś sytuacja uległa zmianie.