Pilnie poszukuję na już dobrego ortopedę/neurologa. Koń 25 lat, nagłe objawy, po wywiadzie telefonicznym z dwoma weterynarzami prawdopodobnie coś z kręgosłupem. lek. wet. Marta Rykała będzie w mojej okolicy dopiero ok. 6-7 czerwca, wolałabym załatwić coś jak najszybciej.
A ja za to poszukuje kogoś dobrego w USG i ścięgna. Woj. Mazowieckie również. Na ta chwile odpada dr Szczesniak, dr Dukacz i wspomniana wyżej dr Swiderek Baran. Kogo jeszcze warto ściągnąć kto zna się na rzeczy?
Ktoś się orientuje ile kosztują zdjęcia RTG nóg + USG u Szpotańskiego lub Maciaka z woj Łódzkiego? I czy w warunkach stajennych da się zrobić przeswietlenie kręgosłupa? W tamtym roku jeden kon skoczył na drugiego i obił mu plecy. Był weterynarz, następnie fizjo kilka razy i wszystko wróciło do normy, niestety kilka tygodni temu przewrócił się na padoku i znów boli go ten sam odcinek co przy "obiciu". Po takim czasie zakwas to nie jest. Kon ma 3lata, nie pracuje w ogóle więc przeciążony nie jest, nie kuleje, ale widać, że coś jest z nim nie tak oprócz tych pleców. Na wrzesień planowałam zajazdke, a tu taki klops 🙄
Cześć, przejrzałam wyniki w wyszukiwarce, ale czy coś się zmieniło i polecacie kogoś konkretnego do zrobienia porządnego TUV w świętokrzyskim (plus minus godzinę drogi od Kielc)?
Kobyła ma zapalenie wiązadła pierścieniowego w przodzie. Poważny stan, na laparoskopowy zabieg się nie kwalifikuje. Operacja jedyna opcja, a i tak nie ma gwarancji, że bedzie ok. Zdiagnozowane, potwierdzone. Jaką klinikę wybrać? Polećcie miejsce, gdzie mają doświadczenie w nogach. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
ElMadziarra, każda klinika ma swoich fanów jak i osoby które będą odradzać. Bardzo dużo osób wozi konie do Buku, do dr. Przewoźnego, sporo też słyszę o dr. Treli, ale on operuje po różnych klinikach, bo nie ma swojej. Ja też polecam dr. Golonkę bo leczył oba moje konie i zawsze efekt był pozytywy. I wszystkie leczone ortopedycznie.
Kobyła ma zapalenie wiązadła pierścieniowego w przodzie. Poważny stan, na laparoskopowy zabieg się nie kwalifikuje. Operacja jedyna opcja, a i tak nie ma gwarancji, że bedzie ok. Zdiagnozowane, potwierdzone. Jaką klinikę wybrać? Polećcie miejsce, gdzie mają doświadczenie w nogach. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Ja polecę dr. Przewoźnego. Znajomej konia wyciągnął z podobnej kontuzji, więc już widział taki przypadek.
Dzięki dziewczyny. Dzięki vissenna, taka informacja to już konkret. Przy problemach z nogami też często na forum polecane są Czechy albo Berlin. Które konkretnie kliniki? Bo ja zupełnie niezorientowana. Warto?
[quote author=Lanka_Cathar link=topic=199.msg2934467#msg2934467 date=1592087115] Dr Trela zdecydowanie. Operuje w różnych miejscach. Moja kobyła jechała do Psucina. [/quote] Też miałem okazję, dr Trela dobry człowiek.
ElMadziarra miałam z koniem podobny problem tylko więzadło w zadzie wiec gorsza opcja. Operowałam w Buku, tam wszystkie operacje wykonuje wet Grabski. Jestem bardzo zadowolona z efektu, koń powoli wraca do pracy. Pytałaś o Czechy, na pewno tutaj chodzi o Brno 😉
Potrzebuję dobrego ortopedy do zdiagnozowania kulawizny, który dojedzie na Śląsk i nie będzie to trwało pół roku. Czy jedyna opcja to dr Henklewski, czy może mamy jakiegoś fajnego, ambitnego weta, który lubi się doszukiwać ?