Forum konie »

Ile kosztuje Was utrzymanie własnego konia?

W kwestii cen za usługę...
Rok temu robiłam RTG, zdjęcie 50 zł. W tym roku powtórzyłam, 75 zł już.
Karolina, nie możesz sprzedać zajeżdżonej za 85% ceny, którą dałaś trzy lata temu za surową?

Magda, ale teraz 200 to biorą ludzie, którzy na Twoim koniu właściwie uczą się strugać dopiero, bo kurs zrobili rok temu. 😆 To nie jest cena za dobrego kowala, tylko za jakiegokolwiek.
Sivrite, ja bym bardziej stawiała, że to nie był młody koń, tylko klacz hodowlana
Ollala, ja szczerze powiem, że chyba nigdy nie będzie takiego "idealnego" czasu na konia 😀
Bajahorses, no właśnie dlatego dopytuję, bo to dziwne... Ok, w 2021 ceny koni wybuchły i początkiem 2022 były nadal bardzo wysokie, ale nie wydaje mi się, żeby aż tak ceny spadły. Ale Karolina też mieszka na końcu świata, może po prostu ludziom nie chce/nie opłaca się do niej jechać oglądać, jak mają setki koni bliżej.
Karolina ale klacz hodowlana jak dała ci dwa żrebaki to już się cześćiowo zwróciła, bo dała źrebaki.
Sivrite, kupiłam do hodowli, nie surowa ale sobie przestali radzic i zrezygnowali z szukania przyczyny (dentysta jak sie okazalo). Teraz regularnie chodzi pod siodlem i nie moge sprzedac za 85% ceny. Przy tym nadal ma poniżej 10 lat.

Lokalizacja - moge ja zawieźć do zaprzyjaznionej stajni handlowej, ale tam cena od razu przestanie byc elastyczna, bo musze doliczyć ich prowizje i koszty pensjo. Czyli wyjdzie klienta tak naprawdę drożej niż dojazd do nas. Poza tym np Warszawa ma do nas blisko i dojazd top, stamtąd mamy większość klientów.

Perlica żeby jeszcze byli klienci na zrebaki. Z zeszłego roku bardzo dużo zostało po znajomych hodowcach niesprzedanych.
Koleżanka zbiera dane do książki.
Jeśli ktoś ma ochotę wypełnić , to zapraszam 🙏

#prosba #koniarze #wlascicielekoni #dlanauki #monografia

Hej!
Jeśli masz konia, kochasz konie albo konie kochają Ciebie – ta ankieta jest właśnie dla Ciebie.
Nie zbieramy danych do reklam paszy ani nie sprzedajemy Twojego numeru kowalowi z Podlasia.
Zbieramy coś o wiele cenniejszego: Wiedzę!Tę z wielkiej litery, co trafia potem do książek, doktoratów i naukowych pogaduszek przy kawie.
👉 Wypełnij ankietę https://forms.office.com/e/PpBY36Pn2Z i pomóż zrozumieć:
* dlaczego Twój koń zjada więcej niż Ty,
* czy właściciele koni śnią o ulgach podatkowych,
* i ile tak naprawdę kosztuje miłość do kopytnych (spoiler: dużo).
Nie zajmie Ci to więcej niż 10 minut – koń tyle czasu potrzebuje, żeby przemyśleć, czy jednak chce tej marchewki.
Dziękuję – Ty pomagasz nauce, a nauka kiedyś pomoże Tobie.
Albo Twojemu koniowi. 🐎
z góry dziękuję �
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się