Forum konie »

Miękkie pęciny

Herman czy to jest fryz ?
jeżeli jest to fryz albo mieszanka fryza to kopyta bedą inaczej skątowane niz u ras szlachetnych ( fryzy to konie zimnokrwiste z krótką stromą pęciną ) to co widać na zdjęciu które wstawiłeś jest ,,normalną,, budową dla tej rasy, przody sa nieprawidłowo obcięte,mają zbyt niskie kąty wsporowe a zbyt długi pazur ( prowadzenie jak kopyta konia szlachetnego, co będzie generowało problemy w przyszłości ) jak to się zmieni to nie będzie żadnego ,,przykurczu,, 🙂 proponuje poszukać kowala który ma doświadczenie w prowadzeniu kopyt fryzyjskich
w linku poniżej przykład prawidłowo skątowanych kopyt u konia fryzyjskiego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Koń_fryzyjski usp nie wiem jakto wkleić wpisać trzeba koń fryzyjski w wikipedie
blucha, tak fryz i wielkopolak
blucha, chociaż jedna dobra wiadomość miałem 3 kowali jeden powiedział że bez zaszczyku usypiającego od wetyrynarza nie zrobi kopyt to się nie zgodziłem bo koń jest spokojny jak na ogiera podaję kopyta i wogl. Kolejny że niedźwiedzie kopyto i 3lata i kon do uspania będzie i że się nie opłaca a ostatni że nic z tym nie zrobi i podawal zeczy które nawet nie zapamiętałem co ma niby ten koń 🙄 dziękujemy będziemy szukać kowala do naszegoo konia gdzieś dalej bo widzę że w naszej okolicy jest problem z kowalem co ma pojecie
W jakiej lokalizacji jest koń? Może kogoś podpowiemy?
Gillian, Namysłów woj.opolskie
Herman, Wiesz, jeśli ktoś ci wymienia "rzeczy co ma niby ten koń", to jednak warto chociaż zapamiętać, zapisać. Koń może mieć 50 wad i z nimi żyć - ale dobrze jest mieć świadomość.

Poza tym - czy koń grzecznie stoi przy struganiu? Należy tego przypilnować. Kowale nie mają pleców ze stali - a dobrzy kowale nie za bardzo chcą przyjeżdżać do niewychowanych koni, więc my jako właściciele, powinniśmy konia nauczyć ładnego podawania nóg i stania grzecznie przy kowalu.
Koń jest bardzo młody, jeszcze dużo się może zmienić.
Myślę, że jednak warto zawołać dobrego ortopedę, żeby się w sprawie tych nóg wypowiedział.
zembria, dokładnie, opinia dobrego weta przede wszystkim
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się