zaznaczam ze ni piszę teraz o koniach małopolskich, interesują mnie młode konie na które stawiamy, oczywiście mam na myśli polska hodowlę, za kilka lat będziemy wiedzieć kto ma nosa, kto widzi więcej 🙂
całkiem poważnie - Egon sp, od Euforia po Ilion, ur. grudzień 2002 (7latek) (głowa jeźdźca obcięta, bo tak jest bardziej profi 😁 , więc sorry Ewik :kwiatek🙂
Mój!!! Ma 10 lat, całe życie nic nie robił, ale w zeszłym roku 2 razy przeszedł L klasę w wkkw, w ujeżdżeniu zresztą też. I w skokach. Mówię wam, jeszcze o nim usłyszycie!!! Bo ja go szykuję na gwiazdę!
co wy macie pojęcie phiii... mój przyszły koń będzie championem GP :P ( co prawda jeszcze klacz nie pokryta i nawet nie ma zarodka ale mówie wam z kom jajowej komej soliny i plemnika tatusia bedzie mistrz!!) 🙂
ojej, ależ marudy i chyba też zazdrośnice w was, naprawdę.
Jakby wasz urodzony przez waszą córeczkę wnusio takie miał wyniki to byście na amen zanudziły całe forum i zdjęciami i wychwalaniem go itp. 😉 A Paweł jedynie jedno zdanie wrzucił...
Lostak zerknij na wysokosci wiec takie same jak na regionalkach w Pcimiu- przynajmniej u nas te 120-130 aha jesli chodzi o trudnosc parkurow to skor na 20 koni 15 jedzie druga faze to straszliwy nie mogl byc😉
wlasnie...ostatnio przysluchiwalam sie rozmowie jednego hodowcy handlarza mlodych koni jak nawijal makaron zainteresowanym kupnem zwierzaka: startuje regularnie na zawodach ogolnopolskich... byl na MP w wysokich konkursach i ma ogromna sile. Pokusilam sie o poszukanie wynikow..no rzeczywiscie- startuje...w N w Lacku przy okazji ZO, wyniki powyzej 16pkt.na MP tez byl..wlasnie w konkursie otwartym,eliminacja. Jak sie zapatrujecie do takiej reklamy mlodego konia dodam tylko ze widzialam tego konia kiedys podczas oceny stylu- duza sila, slaba praca zadu, przod niechlujny, kon odgiety itp. slabej jakosci galop cytuje oceniajacego" jak swinka w kartoflach"
Pawel jako ceniono Twojego Askardiego, bo z tego co rozmawialam z jednym z oceniajacych to sporo pracy przed koniem nad db jakoscia skokow,znalazlam tylko pojedyncze oceny 7,6 minus 0,5 za zrzutke ( oceniali Kuchejda i Gloskowski zdaje sie, obydwa bardzo na takdo mlp)
I takie pytanie czy Waszym zdaniem jest lepiej konia ze slaba technikaganiac coraz wyzej ( mimo ze imwyzej to wcale ta technika nie lepsza) i na treningach na 6-7 latku kicac 140-15 jezdzac konkursy 120-130 fartownie nie zrzucajac calego parkuru, czy szlifowac technike, doprowadzanie do przeszkod itp. na nizszych wysokosciach- obserwuje takie dwie szkoly- co ciekawe u jednego trenera i kiedys czynnego zawodnika z pudla, no i tak mnie wzielo na refleksje
Pawle gratuluje udanego Askardiego i mam nadzieje, ze jezdziec rozwaznie pokieruje jego kariera i zobaczymy go kiedys w naprawde powaznych konkursach :kwiatek: trzymam mocno kciuki 🙂
Dodam tylko, ze nie pomylilam sie umieszczajac w tym watku El Bonillo 😎
I takie pytanie czy Waszym zdaniem jest lepiej konia ze slaba technikaganiac coraz wyzej ( mimo ze imwyzej to wcale ta technika nie lepsza) i na treningach na 6-7 latku kicac 140-15 jezdzac konkursy 120-130 fartownie nie zrzucajac calego parkuru, czy szlifowac technike, doprowadzanie do przeszkod itp. na nizszych wysokosciach- obserwuje takie dwie szkoly- co ciekawe u jednego trenera i kiedys czynnego zawodnika z pudla, no i tak mnie : [/quote]
zalezy co kto chce z koniem zrobić: jak chce szybko zrobić by sprzedać to pewnie ta 1. opcja. Jak dla siebie to 2.
Choć zawsze potencjalny kupiec moze w te wyniki zajrzeć i zobaczyć co i jak - jak ty to zrobiłaś. Ale zawsze wtedy można powiedziec że to jeszcze młody koń i że się wyrobi.
[quote author=Karla🙂 link=topic=19271.msg776442#msg776442 date=1290166219] Lostak zerknij na wysokosci wiec takie same jak na regionalkach w Pcimiu- przynajmniej u nas te 120-130 aha jesli chodzi o trudnosc parkurow to skor na 20 koni 15 jedzie druga faze to straszliwy nie mogl byc😉 [/quote]
Karla to że na 20 koni 15 jedzie drugą fazę nie musi oznaczac łatwości parkuru a np to że konie ogólnie prezentują więcej , nie mnie to oceniać, lepiej żeby wypowiedziął się ktoś kto widział parkur i zna się na tyle aby go ocenić
dalej piszesz tak że nei wiem czy piszesz o Askardim czy o innym koniu, Askardi z ocena jechał raz, oceniał go Głoskowski i Kuchejda, ale nie pamiętam słów o słabym zadzie i galopie świnki
dzięki za trzymanie kciuków, jeśli chodzi o treningi z tego co wiem Artur nie skakał na nim więcej jak 130, więc raczej druga opcja wchodzi w grę