Forum konie »

KONKURS na logo firmy Jarpol

Qanta
Po prostu  👍 Dzięki  :kwiatek:
wątek zamknięty
quanta - fajnie, super podsumowanie 🙂
wątek zamknięty
Quantathx :kwiatek:
To ja Wam napiszę jak myślałam. Jeszcze uwaga: ja nie jestem amatorem, choć ostatnie logo zrobiłam jakieś 4 lata temu. Jestem niepraktykującym plastykiem. Grafiki miałam tylko rok, za to u dobrego profesora.

Najpierw myślałam podobnie jak Alice i Cieciorka - podobnych szkiców mam kilkanaście. Tylko wszystkie wychodziły tak "pierzaście", zbyt lekko - zanosiło się na kłopoty przy małym znaku. Ze "stanu istniejącego" najbardziej podobał mi się znak IW, ale Jarpol nie bardzo się nadawał do takiego opracowania (co inicjał, to inicjał). Potem pomyślałam (i pisałam), że Jarpol jest (był?) blisko Płocka i skojarzyło mi się z Orlenem. Stąd wzięły się narodowe barwy, tym bardziej, że Jarpol jest polską firmą i to ma dla mnie znaczenie. A potem zaczęłam znak rzeźbić w plastelinie (przypadek). Wtedy okazało się, że to R ma najbardziej nośną "koniopodobną" formę. A bloczek plasteliny "stworzył" szare prostokątne tło. Potem pomyliłam się co do terminu - i nie zdążyłam dopracować, poprawić czytelności, stworzyć wersji, pokazać czarno-biało i na bieli... Jeszcze czcionka. Szeryfowe IMO odpadały (jak Quanta pisała). Pisanki też (ew. "z ręki", jak cieciorka zrobiła - a na opracowanie nowego fontu to ja jestem zbyt leniwa :cool🙂 Tej którą użyła Deborah nie chciałam, bo poprzednio używałam jej zbyt często (ale podoba mi się bardziej). Z takiego w miarę podstawowego zestawu wchodziły w rachubę 4, 5. Z tą wyglądało najlepiej - ale to min. godzinę pobawić się trzeba. No i konioR. Poprawić kształty i czytelność, ale dobrze by było, żeby czerwona plama troszkę przypominała czaprak lub derkę. Na to trzeba ze dwie h. A tak - wystarczyło, żeby przekazać pomysł, w sam raz na pierwszą korektę - jakby Profesor ocenił. Po drodze pojawił się jeszcze jeden świetny pomysł (ale czasochłonny) i jedna mocno odmienna wersja tego - przekażę Deborah. I tyle.
wątek zamknięty
ushia, brawo 😀 Podkowę wieszamy otwartą częścią do góry (taka litera U) - ma "łapać" w środku szczęście. Powieszona odwrotnie (a prawie wszyscy tak wieszają) sprawia, że szczęście z niej... ucieka.

A logotypy i w ogóle cała identyfikacja wizualna, cóż, mój... konik 😉 Mogę pisać długo i namiętnie. Jak to kiedyś śpiewały fasolki, każdy ma jakiegoś bzika...
wątek zamknięty
quanta - ciekawe przemyślenia!!!🙂 super🙂 ale opuściłaś logo nr 8 (jarpol pisane z małej litery) - czy mogłabyś coś jeszcze o nim?
wątek zamknięty
logo trochę ewoluowało i obecnie jesteśmy na takim etapie:

co sądzicie?
wątek zamknięty
troche za bardzo "wężowaty" ten konik mi sie widzi 🙂
i nie podoba mi sie czcionka, a konkretnie "j" - ma za wysoka lewa kreske i mnie drazni - czemu jest wyzej niz te poprzeczne w "a"i "r"?

calosc fajnie na ciemnym wyglada
wątek zamknięty
a jakby konika ździebko w doł przesunąc by wystawał poniżej liter?
wątek zamknięty
A P przez zbyt mocne wygięcie w dolnej części bardziej przypomina R ...
wątek zamknięty
mi podobnie z wężem sie kojarzy... czcionke można zmienić. to krzywe stworzone na potrzeby logo

przesunąc P można tylko narazie mam to w jpg jak dostane w cdr moge podłubać
wątek zamknięty
tylko wyrownaj j do poziomu pozostalych liter i czcionka jest ok - chyba niezbyt czesto stosowana, co imho jest plusem 🙂

a jakby zrezygnowac z tej wygietej koncowki na rzecz prostej podstawy? tak jakby tam zwykle "p" bylo, ktoremu tylko gore na konia zmienili?
wątek zamknięty
przerabiałam prostą podstawę. wygląda wtedy jak łabądź na słoniowej nodze..
wątek zamknięty

hmmmm....
faktycznie, ciezko dołem - w takim ukladzie chyba by trzeba przesunac "brzuszek" "p", czyli konska glowke i "szyje" w lewo w stosunku do podstawy
edit - jednak nie, przestanie wygladac jak "p"

pozwolilam sobie skrocic "j"

a moze w tym kierunku?
przepraszam za dosc koszmarkowa jakosc, ale po ostatniej awarii systemu zostal mi tylko paint  🙄
wątek zamknięty
a może takie jak wstawiła ushia tylko to 'P' na dole zrobić w szpic, tak jak na początku u deborah i żeby końcówka wystawała, w dół, poza napis  ❓
wątek zamknięty
a może takie jak wstawiła ushia tylko to 'P' na dole zrobić w szpic, tak jak na początku u deborah i żeby końcówka wystawała, w dół, poza napis  ❓

edit:
o coś takiego mi chodzi:
[img]http://i116.photobucket.com/albums/o31/karola111/jarpol1.gif?t=1236975433[/img]
wątek zamknięty
a moze bardziej coś takiego : <ten czrny>

?
juz nie poprawiałam tego ze konik wlazła na literkie- chodzi mi tylko o konika
wątek zamknięty
Patrzę i patrzę i wciąż widzę znak zapytania, a nie "P".
wątek zamknięty
Patrzę i patrzę i wciąż widzę znak zapytania, a nie "P".

ja też 😉
dla mnie P to by było jakby ten konik byl lustrzanym odbiciem tego co teraz jest 😉

wątek zamknięty
Szczerze cieszyłam się z wyniku konkursu, choć mnie on ani firma Jarpol w żaden sposób nie dotyczą. Cieszyłam się, póki nie zobaczyłam nowej wersji, która zupełnie odbiega od tego prostego i bardzo przemawiającego pomysłu:

W powyższym (chodzi mi o lewy obrazek) część napisu "pol" była wyraźnie zaznaczona i świetnie komponowała się z biało-czerwonym "R", które jest do dopracowania.

A teraz zrobiła się lekka masakra moim zdaniem i nie bardzo się ma do pierwotnego pomysłu... 🙁
wątek zamknięty
ja czytam to logo w najlepszym razie Jako "Jaspol" a nie Jarpol

to w środku w ogóle n do R niepodobne jest
wątek zamknięty
Mnie też zdecydowanie bardziej podobało mi się logo które wygrało pierwotnie. Z tym,ze zmieniła bym jakoś to R żeby było bardziej czytelne.. Nowe propozycje jakoś do mnie nie przemawiają..
wątek zamknięty
Do mnie tak samo... Pierwotnie logo wyrażało "polskość" firmy jarpol - co według mnie było w nim właśnie najlepsze... a teraz to od takie sobie logo....
wątek zamknięty
pierwotnie dla mnie to wyglądało jak ja pol
nie kazdy zna nazwę firmy a poytałam postronne osoby nie koniarzy i niestety nikt nie zgadł ze to R
wątek zamknięty
powyższe są propozycjami profesjonalisty na bazie logo które wygrało. Zdecydowanie trzeba było coś z nim zrobić bo stwarzało problemy w nanoszeniu je na biała kartkę, białe czapraki.. nawet na ciemnych czaprakach trzeba by sporo kombinować żeby napis nie przestawał być wydoczny
wątek zamknięty
A nie można zrobić czegoś takiego jak zrobiła Anky, tzn żeby to zawsze pojawiało się razem z szarym czy jakimś innym tłem?
wątek zamknięty
Albo w przypadku białego tła np delikatną czarną obwódką objąć ten biało czerwony znaczek? Nie wiem jak by to wyglądało ale tak sobie kombinuje..
wątek zamknięty
logo trochę ewoluowało i obecnie jesteśmy na takim etapie:

co sądzicie?

Trzeba kombinować w ten sposów - co zrobic zeby konska glowa w tym wariancie loga nie wygladala jak glowa weza na butelce chinskiej wodki, kon nigdy tak nie wygina glowy, zastosowany nienaturalny dla niego ruch, jak z tym R nic nie mozna zrobic, mozna sprobowac inne litery w napisie, moze z litery L zrobic zarys kopyta itd. .....
wątek zamknięty
jak po raz pierwszy zobaczylam tą najnowszą propozycję logo odczytałąm ją jako "jarsol" (a to od razu mi się skojarzyło z jakims biurem wycieczkowym pana jarka :P)
modyfikacje voltowiczów tylko upodobniły litere P do znaku zapytania...

może utrzymać wygięcie głowy konia z litery "R" i zrobić lustrzane odbicie jako brzuszek "P"?
pisząc ręcznie nikt chyba nie kończy pisania brzuszka na jego górze, tylko pisze od góry, łukiem do dołu?
wątek zamknięty
Hmm...a moze cos takiego?? Wiem ze nie idealnie, ale zmniejszylam troche ''P'' i przesunelam w dol, zmieniajac troche ksztalt....czy bardziej przypomina ''p'' czy ''s'' to nie wiem :/

wątek zamknięty
A dlaczego koń ma być zamiast P a nie zamiast R, którego głowa zdecydowanie bardziej R przypomina?

wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.