anetakajper, całe szczęscie że nie położyło bo by mi ekipa poszła w długą 😉
Mam łąkę częściowo osłonięta i te główne podmuchy nie uderzały pełną siłą.
W sąsiedniej stajni powaliło płot drewniany.
Mam wrażenie że najsilniejsze wietrzysko przeszło bokiem.
Iskra de Baleron, U nas taśmę i paliki wyrywa po normalnym wietrze :/ Taki mamy klimat, że u nas ciągle wieje.
Za to jak nie wieje to zdarza się, że dachówka spada mi na auto 😤
Kochani, jako że jestem w tym roku pierwszy raz na swoim, będę Wdzięczna za kilka podpowiedzi. Próbuje uszykować halę na zimę, niestety przez ostatnie kilka lat nikt kompletnie nie dbał o podłoże i próbuje jakoś zrestartować. Po ruszeniu wszystkiego glebogryzarka nie jest źle, ale chciałabym dołożyć do tego fizelinę – macie jakieś sprawdzone źródła? Gdzie szukać najlepszego stosunku jakości do ceny? I ile mniej więcej będę potrzebować na halę 20x40? Kolejne pytanie o zabezpieczenie podłoża przed zamarzaniem – chlorek magnezu? W jakich ilościach na metr3 ? Z góry bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi dla amatorki 😉
Sorry ze sie wetne w pytanie o szykowanie hali na zime, ale musze kupic kilka rzeczy online przed sroda.
Ujezdzalnia (na zewnatrz) - mala. Z 10 x 20, moze 12 x25 metrow. Bede musiala doswietlic czyms przenosnym na baterie. W jaka moc celowac? Najwieksza? Ile sztuk? dwie? cztery?
Bede musiala zbierac za kazdym razem, ladowac w domu. Prawdopodobie bede wieszac na plocie i swiecic w bok (pod poziomem oczu) a nie z gory.
Cieple swiatlo czy zimne?
Wiem, że temat był pare razy poruszany, ale może coś nowego się pojawiło, mianowicie, jaką taczkę polecacie? Do tej pory używałam zwykłej, małej, aluminiowej z Castoramy. Ale teraz przenieśliśmy stajnię, a obornik póki co zostaje w miejscu starej, co za tym idzie, mam dalej wozić, jakieś 60m, jest na rynku coś większego, żebym mogła mniej kursów robić? Ale jednocześnie żeby to było dosyć wygodne w prowadzeniu.🤔🤔
somebody,Muriel, no wygląda fajnie, tylko czy faktycznie dam radę ja załadować do pełna, przejechać 60m i wywalić?🤔🤔 Sprzątam codziennie, więc nie jest to jakiś mega ciężki gnój, no ale jednak będzie tego więcej niż w tej małej. Idzie to upchać? Jestem raczej nikłej postury...
Ja używałam jej na zawodach zawsze, gdzie czasem trzeba jechać większy kawałek żeby taczkę wyrzucić i nigdy nie mialam problemów, no chyba że było mało powietrza w kołach😅
Wg mnie najlepsza taczka ever.
Używam flizu. Nie jest to stodoła.
Myszy robią w nim dziury.
Przy intensywnych opadach - kilka dni z rzędu - w miejscu przylegania do balotów lekko przesiąka.
W ew zagłębieniach tez przecieka.
Iskra de Baleron, Możliwe, ze odwrotnie został założony - u mnie nigdy nic nie przeciekło, a zagłębień chyba nie powinno być. Każda technologia ma swój rygor. A może u mnie się sprawdza bo używam tylko 7 miesięcy w roku?
melehowicz, mam położony stroną szorstką do balotów. Jak wezmę górny balot to często mimo naciągnięcia fliz opada i przy intensywnym deszczu, mokrym śniegu potrafi przemakac.
Iskra de Baleron, Może taka jego uroda? Ogólnie jestem super zadowolony z fizeliny , szczególnie w porównaniu z "niebieskimi plandekami - te zupełnie nie zdały egzaminu. pewnie ze hala łukowa lub ogólnie stodoła jest najlepsza, ale nie zawsze wszystko można i trzeba mieć!
melehowicz, Przed flizem miałam banery reklamowe - też było średnio, zaciekało na zakładach, też myszy dziurawiły a do tego pękały na mrozie 😉
Hala łukowa przytłacza ceną po ostatnich podwyżkach.
Rozważam wiatę na samo siano, oraz sianokiszonkę w przyszłym roku - łudzę się że ofoliowane bale będę składować na stogu, lub rzędem wzdłuż łąk, praktycznie bez strat.
Nic mnie tak nie wkurza jak siano zmarnowane złym przechowywaniem 😉