Forum konie »

własna przydomowa stajnia

zembria -  jak ciachniesz przypadkiem większym lub mniejszym jakieś starsze drzewko niż 10 lat, a trawę tam zamierzacie siać to i tak musicie się korzenia pozbyć skoro tam taki gąszcz, więc śladu nie będzie, że drzewko miało więcej słoi niż powinno 😉 przynajmniej teoretycznie 😉.
Nie trzeba chyba dodawać, że drewno pocięte należy jak najszybciej porąbać? W ten sposób lepiej schnie!
Dementek, termos w sensie, ze b. ciepłe. a wentylacja to także sprawa okien, drzwi itd.
jesli obijac od obu stron płytami, deskami, folią itp - to można zrobić  bez tego styropianu z betonem pomiedzy 😉
bedzie takiej i zdrowiej 😉
Czy może mi ktoś powiedzieć jakie wymiary powinna mieć wiata dla 1 konia? albo może jakiś zarys projektu?? :kwiatek:
Żadnych. Bo trzymanie jednego konia to - delikatnie pisząc - nieporozumienie.
kalaarepa
mam 2 wiaty i jedna ma wymiary 3x3m i spokojnie sie mieszcza czasem nawet we dwie do jednej wchodzą  😉
kalaarepa, chce żeby jej koń chodził ze stadem, a w nocy nocował pod tą wiatą jak reszta bedzie w boksach.
troche bez sensu. bo przeciez bedzie wtedy wył pod płotem, a nie stał w wiacie. a w dzień sie bedą o nią tłuc...

lepiej dobudowac angielski drewniany boks przy stajni - nawet taniej i łatwiej... i bezpeiczniej.

a jak wiata - to większa i jakiś musi tez zostawać. koszt większy nić boks...
aa to ja nie wiedziałam ze to ma byc zamiast boksu ta wiata  😉 więc pewnie troche większa musi być, bo moje wiaty to przed deszczem, wiatrem i przed owadami sa a nie jako boksy  🙂
tak horse-art chodzilo mi cos ala angielski zeby mialo drzwi i 4 ściany,zle to nazwalam przepraszam :kwiatek:
jkobus  nie bede trzymala jednego konia bez stada, tak niepowazana nie jestem, poprostu brakuje mi jednego boksu, ale moze mi ktos podac takie wymiary?
fascinated dzieki🙂
Wie ktos moze co moge posadzic wzdluz plotu by zakryc droge za nim? Cos co szybko rosnie, a nie jest trujace dla koni i nie beda obgryzywac , teren jest suchy, nieraz az za bardzo.
Ja się tylko przypomnę:

Planuje przeorać pastwisko i zasiać nową trawę. Dziewczyny, w jakich terminach najlepiej się za to zabrać?
domiwa, powstał cały nowy watek na ten temat 🙂
http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,94390.0.html
Być - zważywszy na obecną pogodę już, my wjeżdżamy na pole jak tylko obeschnie po obecnych opadach, bo u nas glina i nie mam ochoty się kopać na polu 😉
A później istnieje taka możliwość czy dopiero w następnym roku?
To jeśli już o podłożu...

Chciałabym odświeżyć kawałek ziemi, na której jeżdżę - pokryty trawą obszar, jest tam miękko i duuużo głębokich śladów kopyt.

Jakieś propozycje?  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:

Będę wdzięczna za pomoc 🙂
Być - teoretycznie można siać do końca kwietnia, ale im później tym większe ryzyko zachwaszczenia i wypadnięcia przez suszę jeśli trawa się nie ukorzeni. Czasem sieje się w terminie letnim, ale to bywa ryzykowne, ewentualnie w połowie sierpnia - wszystko zależy od opadów.
strzemionko - puścić talerzówkę, bronę i wał, jak ziemia lekka wystarczy tylko ciężka brona lub kultywator i wał.
Myślałam u siebie o wałowaniu, ale nikt go nie ma 🙁 zostaje mi tylko zbronowanie i zasianie... muszę w końcu się za to zabrać, a co roku odkładam bo akurat mnie nie ma na miejscu 🙁
zielona_stajnia , leci PW
Cobrinha, za daleko mieszkasz niestety -Ja mam wał.Kupiłam ponad rok temu i cieszyłam się mega z zakupu bo w okolicy też u Nas nikt nie ma a ja mam już taki trzy częściowy podczepiany co chwyta chyba z 5 metrów.
Pustym wałowaliśmy posianą łąkę i jestem zadowolona a można go jeszcze wodą zalać albo piaskiem zasypać.
Może i koszta nieduże - popatrz w skladach rolniczych z używanym sprzętem. Za Nasz zapłaciłam 1200
Angela, dzięki za pomysł z tymi składami (choć nie wiem czy u mnie takie są) :P
Lepszy taki duży właśnie czy mały?

ceny mają... ja mam ok 2-2,5ha wiec nie może być za mały 🙁
[[a]]http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=wa%C5%82y[[a]]+posiewne&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y
To są wały posiewne, nie łąkowe, ale my takim też wałowaliśmy od bidy, ale trzeba uważać żeby nie było ani za sucho ani za wilgotno. Maszyn używanych szukaj na tablica.pl - ostatnio takie posiewne wały były po 600-1500 zł. Mi małż powiedział, że zablokuje tablicę, bo już 2 maszynę w tym roku przytargałam do domu 😉
Okolica niestety taka, że ciężko będzie znaleźć - mówisz o takim wale posiewnym, kolczastym, pierścieniowym?
Cobrinha,a macie jakąś drużynę piłki nożnej?Boisko?Bo oni na wyposażeniu maja wały.My pożyczaliśmy ale nie można iść z pustymi rękami 🥂
Nic mi o tym nie wiadomo. Nawet nie kojarzę by jakieś boisko było hehe
dobrze dziewczyny mnie też czeka sianie trawy

ziemia dzierżawiona(jak najtaniej chce to zrobic no ale żeby ta trawa dobrze rosła)

to ta ziemia co w tle lonżownika ,na razie w tym oku chce zasiać większą połowe
i teraz moje pytanie
jak się za to zabrać ?
teraz tam jest błoto po opadach no ale jak wyschnie to chyba będzie ciężko ? ziemia z gliną .

pod koniec marca-początek kwietnie chce sie za to zabrać.
czy ktoś dobry napisze mi co i jak robić ile nasion trawy kupić ?
Cobrinha, ja mam takie http://otomoto.pl/waly-posiewne-5-metrow-4-9-gladkie-solnica-45-A309918.html
Poszukaj tez na złomowcach wiejskich bo tam możesz trafić w cenie złomu a jest sprzęt rolniczy bo i kultywator widzieliśmy kiedyś ,rozrzutnik obornika itd... z pługiem włącznie.
Teraz ze złomu bierzemy brony zawieszane 😉 a i golfik 3 trafił sie w cenie 450 zł i to w całkiem ładnym stanie co męża uwadze się nie obeszło 😀 -warto poszukać.
Ale muszę sie z Wami podzielić że Bóg zesłał mi elektryków jak zbawienie...
Marzyło mi się lepsze ogrodzenie.Od dwóch lat zastanawiałam się skąd słupy bo kupienie na ogrodzenie tego co najbliżej to i tak koszt ponad 2000zł a tu pewnego dnia pod samym nosem panowie elektrycy zaczeli wycinać piękne nieduże świerki bo będą wymieniac słupy i całą instalacje na nową.
Więc ja telefon do leśnego i wczoraj wróciłam z uśmiechem i pozowoleniem na wyrobienie sobie tych świerczków na słupy za jakieś nieduże pieniążki 😀 .Mam nadzieję że w 200zł się zmieszczę .
No i działamy od jutra  🏇
ehhh -czasem los potrafi naprawdę się usmiechnąć.. Jak z tym golfikiem bo kupiliśmy w zeszłym roku dieselka i mąż urwał wałek pasowy i chyba pogieły się zawory w silniku. Jeżdził nim chyba tylko z 5 miesięcy a tu na złomie piekne autko w lepszym stanie i zrobiliśmy zamiane..
No i koniowate będą miały pikny płotek 😀
Cobrinha,a macie jakąś drużynę piłki nożnej?Boisko?Bo oni na wyposażeniu maja wały.My pożyczaliśmy ale nie można iść z pustymi rękami 🥂
hahaha no u Nas z gminy byli pytać o pożyczenie wałka od Nas 😀 bo się nigdy takiego nie dorobili i kasy nie mają.
Karina7 - jak najtaniej to się nie da żeby dobrze rosło. Na początek proponuję badanie gleby podstawowe a potem można zacząć myśleć o nawozach, doborze nasion i agrotechniki 😉
Mam dla Was zagadkę 😉. Czy wiecie z czego  jest ta stajnia?

kontener przemysłowy?
wygląda jakby trzymał poziom na słowo honoru  🤣
Wygląda jak zabudowa z ciężarówki 🙂
Tak konterner  z ciężarówki 🙂
buyaka musisz uwierzyć mi na słowo, że poziom trzyma 😉
Postawiliśmy go w miejscu , gdzie pozwolenia na budowę stajni i tak nie dostaniemy, bo w planie zagospodarowania nie jest ujęta. Przerabialiśmy juz wcześniej takie rozwiązanie i w użytkowaniu niczym od stajni murowanej się nie różni. Oczywiście  jest to dla naszych koni tylko 😉 Do tego jest z izotermy , ściany 15cm,  więc trzyma ciepło .  Dodam zdjęcia jak konie zamieszkają  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się