Forum konie »

własna przydomowa stajnia

zduśka, _Gaga dziękuję za podpowiedzi  :kwiatek:  muszę się jeszcze zorientować czy takie rozwiązanie nie przerośnie quada 80-tki  🤔
No to ja wrócę jeszcze do wcześniejszego tematu o imionach kotów, moje to:
COTKA (najstarsza rodem), LUCY (córka COTKI), RUDY vel. KSIECIUNIO oraz CZARNA vel. STRZAŁKA (dzieci LUCY).
Imiona nie są zachwycajace ale nadane [pod wpływem danej chwili, impulsu itd...

zduśka, _Gaga dziękuję za podpowiedzi  :kwiatek:  muszę się jeszcze zorientować czy takie rozwiązanie nie przerośnie quada 80-tki  🤔

na suchym luzik
na mokrym/błotnistym 80tka nie da rady
miałam 150tkę i nie zawsze dawała radę
aktualnie mam... Opla Vectrę - daje radę ;-)
my mamy forda terenowego .. wrzucam napęd 4 x 4 i jadę  🏇
no właśnie samochód mi się niestety nie bardzo mieści  😡 gabaryty mojej ujeżdżalni są mocno miniaturowe,do tego z kilkoma drzewami...

na suchym luzik - na szczęście,nieszczęście sucho u mnie bardzo. Po kilku dniach ostrej ulewy woda stoi max 2 dni. Nie robi to niestety dobrze pastwiskom, ale coś za coś.
Przyjeżdżają dzisiaj stemple, dostałam telefon. Jutro robota z wykopaniem dziur pod nie, aż 40.
to proponuję skorzystać z wypożyczalni maszyn budowlanych  😉 przyda Ci się wiertło spalinowe. Bo ręcznie to można się zarąbać  🤔wirek:
Nie stać mnie.  😉
Mam już pomoc dwóch ludzi, będzie dobrze.
ale to kosztuje max 100 zł doba  😉 więc to nie są duże pieniądze. a uwierz mi, że warto  😁
Niestety, w tym miesiącu nie mogę sobie pozwolić nawet na 100 zł wydatków, mam ścisły plan. Będzie dobrze, nie takie rzeczy już robiłam.
Ania L. można wiedzieć co to za machina wojenna 🙂 i czy nadawałaby się oprócz puchacenia także do równania podłoża?

tak, machina nadaje się doskonale do równania i spulchniania, niestety szerokość robocza 5m i parę ton wagi, nie polecam ciągania jeepem  😁 zasadniczo zakupiona w innym celu niż moje padokowe fanaberie - ale przy okazji ujeżdżalnia też może być full wypas  😀
rozumiem i na pewno będzie dobrze  :kwiatek:
w takim razie życzę miłej pracy  😀

jak ja sobie przypomnę jak u nas trzeba było kopać  😂
a co do samego równania to można jeszcze użyć ciężkiej tregry jako włóki, czasem na złomie się coś takiego trafi
No nam się udało fartem kupić walce
Te na wodę ,3 łączone razem .Można po bokach albo jeden za drugim... Ehhh
Może w końcu skończymy tą łąkę którą robimy cały sezon  😁 a wszystko przez kamienie.. Po kilku godzinach zbierania podupadłam na duchu .Końca jak nie było widać tak nadal go nie ma
I tak to na Kaszubach
Już są. Okorowane, w rewelacyjnym stanie. Tylko jakaś sensowna izolacja i będzie si.  :kwiatek:
Jaką macie mniej więcej odległość między palikami na ujeżdżalni? Zastanawiam się ile muszę zakupić palików do wytyczenia ujeżdżalni, a nie wiem co ile się stawia żeby to się nie rozpadło🙂
Wykopana większość dziur, pozostało mi jakieś 12/13 jeszcze. Poszło sprawnie. O 13 przyjechał kumpel, a o 15 20 kończyliśmy i wykopaliśmy ponad połowę. Także do przodu!
Czy ktoś może mi poradzić jaki reflektor najlepiej nadaje się do oświetlenia ujeżdżalni???

Takie coś się nada? czy to raczej będzie dupa?:P

http://allegro.pl/reflektor-na-baterie-profi-ivt-halogen-czarny-i2635353161.html
Jaką macie mniej więcej odległość między palikami na ujeżdżalni? Zastanawiam się ile muszę zakupić palików do wytyczenia ujeżdżalni, a nie wiem co ile się stawia żeby to się nie rozpadło🙂

Ja mam 3 albo 3,5 metra ale raczej bliżej tych 3,5 🙂 jutro moge dokładnie zmierzyc
Drodzy Posiadacze Stajni Przydomowych mam do was prośbę o pomoc na przeprowadzenie pewnej symulacji finansowej. Chciałabym się dowiedzieć ile kosztuje średnio miesięcznie utrzymanie 6 koni, biorąc pod uwagę tylko koszty karmienia (owies, siano) i ścielenia słomą boks 3,5x3,5 metra. Oczywiście założenie jest, że konie jedzą normalnie bez głodowych porcji i nie stoją w gnojowisku. Wiem, że prowadzenie stajni to również inne wydatki + jeszcze opieka kowala, weta itp. Ale interesuję mnie czysto teoretycznie samo wyżywienie i słoma będąc zdanym na zakupy od rolników (bez produkcji własnej). Jakie ilości owsa, słomy i siana powinny być zrobione aby zapewnić 6 koniom optymalne warunki do szczęśliwego końskiego życia?
Chętnie dowiem się o tych wydatkach z różnych województw- priv mile widzany😉
Bardzo będę zoobowiązana za pomoc.
Pozdrawiam i dziękuję🙂

[quote author=Być. link=topic=19013.msg1537276#msg1537276 date=1348840983]
Przyjeżdżają dzisiaj stemple, dostałam telefon. Jutro robota z wykopaniem dziur pod nie, aż 40.
[/quote]    to ja Cie pociesze, bo ja bede miala cos ok 100 dolkow do wykopania 😀  😵
Mam dośc głupie pytanie  😉. Dlaczego na padokach rozkłada się opony?  😡

oprócz wymienionych zastosowan (jak stojaki, przeszkody, trzymacze wadra, ogrodzenie)
to tez jako zabawki - widziałam na takich "biegalniach" w duzych stadninach - że konie zamkniete na malej, piaszczystej przestrzeni się nimi bawiły (przesuwaly, podnosily itp) eh czego koń z nudów nei zrobi..
[quote author=Być. link=topic=19013.msg1537276#msg1537276 date=1348840983]
     to ja Cie pociesze, bo ja bede miala cos ok 100 dolkow do wykopania 😀  😵
[/quote]
100? Ile grodzisz?
Ja już mam ponad połowę wykopaną, zostało mi jeszcze z 12/13.
ewamloda,
taka szybka kalkulacja:
*na treściwe pi razy drzwi przeznaczam średnio około 100 pln miesięcznie (w tym witaminy, owies, wysłodki,
jeśli dużo wysłodków to suplementacja, jakiś urozmaiczacz typu garść musli, jakaś sieczka)
* siano: średnio 10 kg na łepetynę, x30 dni,  300 kg x powiedzmy 400/tona, 120 pln  
* słoma: powinno Ci wystarczyć 1 do 1,5 kulki na miesiąc na konia, średnio 40-50 pln za kulkę, max. 75 pln

Razem jedna łepetyna około 300 pln,
koszty utrzymania w lecie przy całodziennym pastwiskowaniu porządnie spadają.

Edit:
przetłumaczyłam na polski 😉
- Tresciwe to zaleznie od dawek i paszy, sam owies przy zalozeniu, ze karmisz 2 miarki dziennie to okolo 35zl. Na 6 koni - 210zl
Dodaj to tego jakies muesli, otreby, wyslodki, luske slonecznika, witaminy, etc. Przecietnie kolejne 100zl miesiecznie - daje nam to 600zl
- Siano, okolo 1,5 kostki na konia, wiec liczmy 6zl x 30, na 6 koni to 1080zl
- Słoma - Zalozmy wybieranie wszystkiego raz w tygodniu, codziennie wybieranie mokrego i doscielanie jednej kostki slomy na boks.
4 x w miesiacu 3 kostki na boks. Kostka slomy 3zl. 72zl
Codziennie jedna kostka na doscielanie. 3x26x6=468zl

Podsumowujac - 1830-2430zl na konia, 305-405zl na konia. Jesli nie bedziesz stosowac dodatkowych pasz to wyjdzie taniej, jesli siano bedziesz miala swoje, albo kupisz taniej tez oszczedzisz, to samo ze sloma. Ale generalnie koszty sa duze jesli nie bedziesz na niczym oszczedzac kosztem koni, czego nie polecam.
Na pewno tansze jest utrzymanie koni w systemie wolnowybiegowym, bo schodzi mniej slomy, a konie oprocz siana przez wiekszosc doby skubia trawe na pastwisku, u mnie dodatkowo tylko jeden kon je tresciwe, bo reszta to huculy.

Jak to sobie teraz podliczylam to wychodzi mi, ze KAZDY pensjonat powinien kosztowac przynajmniej te 500-700zl, tak zeby to sie w jakikolwiek sposob oplacalo. Bo doliczmy koszt pradu, wody, amortyzacji urzadzen, nawozow na pastwisko, wszelkich napraw, rozwijania stajni, nie mowiac o zarobku dla wlascicieli za ciezka prace. Jesli dochodzi stajenny koszty jeszcze musza wzrosnac. Jesli dochodzi hala, ujezdzalnia z kwarcem, solarium, ciepla myjka, karuzela etc. koszty dalej rosna...
Chciałabym zasiać trawę co by na następny rok już można wypasać konie, ale nie uważacie, że za późno ? Ogólnie mamy siać w poniedziałek, teraz jest dużo opadów, mrozu też nie ma za wielkiego, siać czy lepiej poczekać do wiosny ?
Zależy mi na jak najszybszym wprowadzeniu tam konia, na jego tymczasowej łące zamierzam zrobić czworobok...
stillgrey,
przy pensjonacie za 500, na pracę pozostaje 200 pln,
wychodzi dziennie ok. 7 pln za chodzenie przy jednym koniu.
żeby jako taką dniówkę mieć to musi być ich 8-10.
A przy 10 to jest spoooro roboty 🙁
Z pracownikiem wynik jest zerowy a za zero złotych to zdecydowanie  przyjemniej
jest nie mieć kłopociku pensjonatowego 😉

KoniowataOla,
z jakiego rejonu Polski jesteś?
ja właśnie zerknęłam w swoją symulację, pt : "kiedy kolejna dostawa"

i szczerze mówiąc, to jestem w szoku, bo to jakaś magicznie niska kwota! powinnam wg kalkulacji zamawiać już siano i słomę, a tak naprawdę mogłabym za dwa tygodnie(od około 2 tyg uzywałam słomy na dwa konie a nie na 1, siana mi zostało, owsa mam jeszcze bardzo dużo), co najlepsze to nie zeżera siana i zaczyna je rozwalać, bo za dużo, ścielone ma pod brzuch. jednak wiekszy boks sprawia, że gnoju mam mniej, w większości kilka kup po bokach i na środku troche mokrego, reszta czysta.

kwota jest tak malutka, że aż uwierzyć nie mogę. nie doliczyłam oczywiscie prądu, amortyzacji czy wody, ale to groszowe kwestie przy jednej sztuce. wychodzi na to, że za utrzymanie 3 koni u siebie, zapłaciłabym tyle ile w pensjonacie. pewnie kwota wzrośnie do przewidywanej w zimie.

pierwszy raz moja kalkulacja jest za wysoka😉

i dostałam cynk o sianie kostkowanym za 300zł, muszę jechać je obglądnąć czy warte kupienia.
ms_konik-świętokrzyskie 🙂
Może mnie ktoś uratuje! Wierciłam dziurę w brzuchu żeby zrobić ujeżdżalnie w innym miejscu niż stara(gdyż okazałą się za głęboka) i w końcu wywierciłam. Tyle, że zupełnie tego nie przemyślałam. Przyjechały ciężarówki, wysypały mi piasek na kawałek łąki. Wjeżdżam koniem a tam o podkowy stukają kamienie! I żeby było mało zarosło trochę trawą... Ma może ktoś pomysł co zrobić żeby funkcjonowało to nieco lepiej? Myślałam nad tym, żeby rozgarnąć ten piach na jeszcze większej powierzchni i zamówić nowy, lepszy i po prostu nasypać. Tyle, że nie wiem czy to będzie miało jakiś sens? Wołanie koparki wyniesie mnie drożej niż to warte, więc nie wchodzi w grę.
Piszę, bo może ktoś może wpadnie na jakiś sensowny pomysł co tu można chociaż trochę zdziałać...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się