Znacie jakieś firmy lub osoby które odbierają na terenie województwa mazowieckiego obornik koński? Ostatnio osoba która handluje/transportuje i sprzedaje pod pieczarki zażyczył sobie abym jeszcze mu dopłacił.....
exif, Polecam wystawić na olx, co prawda mieszkam w Wielkopolsce, ale rolnicy bardzo cenią sobie końskie "dobra" i często sami się zgłaszają, że zabiorą w zamian za np. słomę.
exif, Polecam wystawić na olx, co prawda mieszkam w Wielkopolsce, ale rolnicy bardzo cenią sobie końskie "dobra" i często sami się zgłaszają, że zabiorą w zamian za np. słomę. Hucmanka, Robię to od dawna, nic. 😕
Słoma niedługo będzie droższa bo rolnicy dostaną dopłaty za cięcie jej.....masakra.
exif, U mnie jak się pytałam to mało kto w to wchodzi, bo im się nie opłaca. Ale dziwne, że nikt nie chce nawet za darmo... Może spróbuj poogłaszać w innych lokalizacjach?
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 05 maja 2023 10:30
My też tak robimy. Wymieniamy obornik za słomę, ale sami sobie ją prasujemy. U nas problemem była zawsze prasa, że się nie opłaca przyjeżdżać do tego co potrzebujemy więc ostatecznie kupiliśmy własną. Pole z którego zbieramy mamy w bezpośrednim sąsiedztwie więc jest to dla nas bardzo korzystne. W ubiegłym roku się sąsiad rozpędził i mamy teraz zapas na dwa lata jeszcze 😋 . Aczkolwiek w tym roku planujemy zebrać od niego trochę owsianej bo i owies dla nas sieje.
sosnowych niczym nie zabezpieczysz. Zgnija po 5 latach. Mam kilka akacjowych postawionych na bagnie i trzymają sie już 12 lat. Ponoc dębowe tez są trwałe.
W ubiegłym roku kolega opalał sosnowe w ognisku. Powiem Ci za kilka lat czy jeszcze stoją.
Malena, Używanie słupków sosnowych i świerkowych nie jest dobrym pomysłem, tak pisze LSW . Modrzewiowe, dębowe i akacjowe najlepsze. Metoda z opalaniem rzeczywiście zdaje egzamin, chociaż jest bardzo pracochłonna.
Jak trwałe są takie ogrodzenia? Moglibyście się podzielić doświadczeniami? Oczywiście od strony koni dałabym linkę pastucha. I czy powstrzymają dzikie zwierzęta?
Mam padoki ogrodzone słupkami sosnowymi i dębowymi tak koło 2m- oczywiście okoronowane. Wydaje mi się, że nie ma trwałego środka przed gniciem. Zależy od drzewa, jeden może stać pół roku i zgnije a są takie które trzymają rok.
Maluje ich do 60cm abizolem (najtańszy impregnat, nie wiem czy te oleje, smary itp coś dadzą?) i wymieniam ich mniej więcej po 1,5 roku. Niestety, gnije.
shewolf, kilka osób tu chwaliło słupki chyba equsafe, u mojego sąsiada te białe stoją już z 3 rok i ok wszystko. Ja mam też chyba 3 rok betonowe i jestem mega zadowolona. Jeśli chodzi o zwierzynę to najlepiej (jeśli to możliwe) nie dawać niskiego poziomu pastucha, wtedy przechodzą bez problemu pod spodem (wystarczy 50-60 cm) chyba, że chodzi o łosie - ich nic nie zatrzyma.
Potwierdzam, mam equisafe i to była moja najlepsza inwestycja padokowa. Zdarzyło mi się już dwa razy, że jelenie mi wpadły w ogrodzenie, ale słupki się tylko wygieły i wróciły do swojego kształtu 😍 a prawdę mówiąc nie wierzyłam w tą funkcję.
Natomiast słupki ze zwykłego PCV pękają jak zapałki, zwłaszcza zimą.
shewolf, my mamy świeżo zdobione, tyle że własnymi siłami, i jestem póki co bardzo zadowolona, mamy dwie poprzeczki i środkiem będziemy dodawać linke z pradem
Potrzebuje porady odnosnie elektryzatora. Padoki z zewnatrz mam ogrodzone stalym ogrodzeniem ale potrzebuje przedzielic jeden padok na pol a drugi jest ogrodzony razem ze stajnia i chce puscic pastucha zeby konie nie wlazily mi do stajni.
Mam do wyboru elektryzatory (ktore beda podlaczone do pradu w domu) 2,2J i 6.7J.
Konie mam raczej respektujace prad, zadne szetlandy 😂
Czy wystaczy mi te skromne 2.2J czy mam inwestowac w 6.7J?
Ogrodzenie elektryczne bedzie tylko na dwoch padokach, jeden malutki 20x40m a drugi mniej niz hektar.
edit: zapomnialam dodac, ze bede uzywac tasmy, nie drutu
Dodatkowo widziałam gdzieś w internecie, że w stanach mają takie metalowe słupki wbijane w ziemie i na tym są izolatory i taśma z prądem, czy można cos takiego dostać w Polsce? Chyba bezpieczniejsze niz te plastikowe i byłyby na lata, a ja mam trochę pastwisk które wygradzam tylko okresowo