Wieść gminna niesie że po 11.03 saletra będzie po 6 tyś za tonę 🤐
Nie wiem na ile to prawda a na ile lokalny sprzedawca ściemnia...
W takim przypadku siano będzie za miliony...
Ja bym jeszcze mogła polecić spodnie do turystyki pieszej, górskiej. Na pewno w Decathlonie można tanio kupić. I są w wersji zarówno zimowej jak i letniej.
Dlatego ja kupowałam wcześniej jeszcze ze starych dostaw,po starych cenach . Trochę dzwonienia i kombinowania było ale jak widzę to co się dzieje z nawozami ,to chleb będzie za 20 zł niedługo . A w siano muszę się zaopatrzyć sama żeby nie było jak w tym roku że mi braknie bo ceny będą nie ciekawe .
Ktoś podpowie ile średnio waży bela siana?
Wiem, że są różne bele i różnie sprasowane.
Chodzi mi bardziej o rząd wielkości. Chyba te najbardziej popularne są o wymiarze 120x120. Ile taka waży?
A ja właśnie potrzebuje kieszenie. Bo wszędzie ze sobą noszę, kombinerki, śrubokręt, scyzoryk, miernik do mierzenia prądu w pastuchu. Rękawiczki i często coś słodkiego (tak, chyba jestem uzależniona od czekolady :p) . Także moje kieszenie wypełnione są po brzegi.
Dodatkowo zawsze coś znajdę że śmieci na pastwisku czy sznurek czy cokolwiek to też muszę to gdzieś wsadzić zanim dotrze do śmietnika 😀
Ja się już też boję jakie będą ceny przy tych cenach nawozów. W mojej okolicy słoma już zaczyna oscylować w okolicy 5 zł za kostkę (do tej pory po 3 z pocałowaniem ręki).
tarisa, surowce poszły w górę o kilka tysięcy procent. Koszty produkcji nawozów stają się nierealne do pokrycia przez rolnika - saletra za 6000 zł za tonę to kosmos a to jeszcze nie koniec podwyżek... Rok temu saletra była po 1100 zł...
Co do dresików do stajni, to ja zasuwam od lat w takich śliskich, poliestrowych na
podszewce z siatki, aktualnie pumy mam ale wcześniej miałam adiasy, nike i reebok,
także marka jest bez różnicy...
O w ten deseń: https://allegro.pl/oferta/puma-spodnie-meskie-rozmiar-s-11615922663
Około 250-350 kg, 120x120 to pewnie prędzej to 250 kg będzie. zembria, raczej około 170-250kg, zależy jak nabite 😉 - kupiłam kiedyś takie co ważyły ponad 300kg (z ciekawości zajeżdżałam na wagę na skład opału - co do kg idealnie nie zważone bo to trzeba by wiedzieć ile dokładnie przyczepka waży i odpinać ją do ważenia, ale rząd wielkości w miarę oszacowany), niby miały być 120x120, ale wg mnie wychodziły większe (przez bramkę 120cm nie chciały przejść, gdzie zwykle standardowe 120 na ścisk, ale dało się przepchnąć 😉 )
Czy sprzątacie na wybiegach? Mam 5 koni na około 0,3 ha, do ściany najbliższego sąsiadującego domu jest kilka metrów, od jesieni nie sprzątałem wybiegu. Czy są jakieś przepisy określające ile razy, jak często mam sprzątać?
Arek571, , 8 koni.
Mój zimowy padok ma lekko ponad hektar - sprzątam.
Łąk mam 7ha - sprzątam.
Nie wyobrażam sobie żeby nie sprzątać: odór, robaki, muchy… bleh
Padok zimowy ok. 0,5 ha było 7 jest 5 koni, jak tylko siły życiowe, czasowe i środowiskowe pozwalają sprzątam. Pastwisk nie sprzątam bo już życiowo bym tego nie ogarnęła, ale między wypasami staram się wszystko skosić/zmulczować w zależności od dostępności urządzenia.
Ja padoki sprzątam codziennie, nie wyobrażam sobie inaczej. Łąki staram się po zmianie kwater na nowe, ale z ręką na sercu czasami ciężko mi to idzie 😉
Ja to sobie nie potrafię wyobrazić jak by wyglądał mój padok bez sprzatania od jesieni 😐 ale też nie potrafię sobie wyobrazić, że niektórzy nie sprzątają codziennie boksów.