Czemu wiek? 10 latek to koń w sile wieku,sama mam konia dziesięcioletniego-z tym że na dużo lepszym poziomie wyszkolenia,bo MR i podchodzący pod GP. Cena 15 tysięcy-20 tysięcy jest adekwatna do umiejętności,wyszkolenie ujeżdżeniowe P/N to bułka z masłem,ale jeżeli już ma zrobione lotne to wyciągnięcie go do C i za rok poziomu CC nie powinno stanowić problemu.
Tak, wiem. Wtrąciłem się tak od czapy. 😉 Też nie wydaje mi się, że koń w tym wieku jest za stary. Szukamy czegoś od sześciu do dziesięciu lat. Żeby jeszcze córka zdążyła sobie na nim pojeździć.
Czemu wiek? 10 latek to koń w sile wieku,sama mam konia dziesięcioletniego-z tym że na dużo lepszym poziomie wyszkolenia,bo MR i podchodzący pod GP. Cena 15 tysięcy-20 tysięcy jest adekwatna do umiejętności,wyszkolenie ujeżdżeniowe P/N to bułka z masłem,ale jeżeli już ma zrobione lotne to wyciągnięcie go do C i za rok poziomu CC nie powinno stanowić problemu.
bo mam już na utrzymaniu trzynastolatka z początkami szpatu, który w przeszłości chodził N i C (skoki i ujeżdżenie) i drugiego konia wolałabym młodszego, którego nie będę eksploatować sportowo, ale rekreacyjnie, ale który jest przynajmniej ujeżdżony na poziomie N. jestem przekonana że w/w Apachi za 3 lata też już będzie szpatowcem. a koszty utrzymania przy tym naprawdę rosną.
To czy mam przyjąć wniosek że wszystkie konie szpatowieją? 😁 Na jakiej podstawie ta teza dot. Apachi? szpat jest w dużej mierze uwarunkowany genetycznie.
To czy mam przyjąć wniosek że wszystkie konie szpatowieją? 😁 Na jakiej podstawie ta teza dot. Apachi? szpat jest w dużej mierze uwarunkowany genetycznie.
nie nie, absolutnie. 😉
po prostu jak wynika z moich obserwacji, konie z przeszłością sportową w skokach częściej chorują na szpat. w szczególności jeśli były trenowane intensywnie (edit. szczególnie w młodym wieku), a tutaj z opisu to ewidentnie wynika.
http://ogloszenia.re-volta.pl/inne/szczegoly/27244?q=&kategoria=3&lokalizacja=6&widok=0&strona=5 "Zostanę zawodniczką" Szkoda, że w ogłoszeniach a nie księdze życzeń. Dziewczyna skacze nawet 140, ma pięc koni, ale jej klacz skokowa doznała kontuzji 😉 Nigdy nie okulawiła żadnego konia i tłumaczy, dlaczego ma niską ocenę ze skoków na odznace (5). Niemal równie niskiej, ale o 0,8 wyższej z ujeżdżenia już wyjaśnić nie potrafi 😉
Ma pięć koni.... no ciekawe, 13 latka ma tyle koni i sama je utrzymuje tak? 😂 Swoją drogą skoro ma taki wybór u siebie, to po co szuka kolejnego do dzierżawy. A i koń sam się okulawił... przecież poszedł w teren - pewnie sam. 🏇
😵 proponuję od razu 10, bo 5 to tak kiepsko, no może starczy dla zawodnika - amatora w jakiś towarzyskich konkursikach a nie dla laski, która 140 skacze!
oj zdziwiłabyś się 🙂 Kuce sa bardzo mocne, np hucuły mogą nieść 130 kg. Ale to już męczenie. Za dawnych czasów szetlandy tachały w kopalniach węgiel- bo małe i mocne. 😉 Jednak nie preferują takiej męki.
Ale tam jest napisane, że udźwignie 100 kg a nie, że pociągnie tyle. Choć powiedzmy sobie szczerze, że ciągnięcie stu kg to dla takiego konia bułka z masłem.
dopisuję: -bibi22- te drągi są obok przeszkody, a nie na jej linii.
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 20 maja 2014 16:44