może od chomąta - grzebiet opadł zad poszedł na wyżyny 😁 . Ale roczniak z wędzidłem w pysku? opis - koń młp klacz nie fryz nie zimnokrwisty też dobry 😂
Dama, wielkopolski perszeron, a szlachetny belgijski koń czystej krwi to niemal to samo! Tylko nazwa inna 🤣 My również w tym roku kryjemy klaczkę, która w lutym skończyła 3 lata 😉
3-4 latki to klacze, które bez zastrzeżeń można kryć 🙂 Konie dojrzałość rozrodczą osiągają w wieku właśnie około 3-4 lat. Dojrzałość płciową osiągają wcześniej, bo nawet po ukończeniu 12 miesiąca życia, ale to nie oznacza, że mogą zostać wtedy zapłodnione. 3 letnia klacz może już być zaźrebiana 🙂 Także nie jest to żadną anomalią.
Co do zadu, potęguje go perspektywa zdjęć 😉 Na niektórych wygląda dość normalnie a na części zdjęć w ogóle jest zdjęcie zrobione pod skosem, więc zad wygląda przez to na gigantyczny :P
Klacz z ostatniego linku... Zadnie kopyto, ściana prawie pionowa. Aj, przykry widok. Konie też w nieciekawym stanie. Interes nie poszedł, wyprzedaje wszystkie... Po co, jednak źrebił?
Z tego zestawu to tylko te źrebne takie chude kopyta to chyba problem powszechny na takiej wsi. Ale ta kasztanka i ten wałach to całkiem zadbani (nie patrząc na kopyta i inne szczegóły)
Cyśka Boże... Masakra... 🤔 Nie dość, że to chude, kopyta to chyba w życiu kowala na oczy nie widziały, to jeszcze źrebne albo chodzące pod siodłem i w zaprzęgu... Aż się nóż otwiera... 😤
Jakieś 2-3 miesiące temu tez kupiliśmy konika polskiego on "koniarza"-taki ponoć wielbiciel koni, a klacz miała zaniedbane kopyta, bo "przycina jej tylko 2 razy w roku" To jest chore. Znajomemu robiliśmy kopyta-zwykłe przycięcie puszki i strzałki i to ogierowi rozpłodowemu, bo właściciel schorowany, koń w ogóle nie wychodzi na zewnątrz, kobyłę ma 3 tygodnie po terminie źrebną w dodatku zaochwaconą-tak mi się wydaje... Kryliśmy tym ogierem, aż się zlitowaliśmy i zrobiliśmy te kopyta własnoręcznie :/
I to raczej powinien być cel tych wszystkich "moherów inaczej" z różnych tajemniczych fundacji, które popiskują w Skaryszewie i na innych targach. Czemu się tam nie zbiorą i nie pozabierają koni? Przecież podane są namiary na właścicieli, telefony itp.
Czemu wszystkie lub prawe wszystkie muszą mieć takie krótkie ogony? 🙄 bardzo dobry kontakt a) z koniem b) z właścicielem c) aby np. podładować komórkę w ekspresowym tempie
Ogierka zapomniałam wrzucić, te siwkę i gniadoszkę uważam za przyzwoite, więc odrzuciłam, a tego srokatego kucyka nie widziałam 😉. No i wszystkie mają "dobrą prezencję" 🤔