Forum konie »

Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia

Fantastyczny jest! Takie ogłoszenia lubię! Miła odmiana po wcześniejszych okropnościach.
http://www.allegro.pl/item702414905_mily_kon_na_sprzedaz.html
ciekawe czy  wychodził czasami ze stajni...?  😕
Ale biedak wygląda na znacznie więcej niż 8 lat .
Konia mam 8 lat, koń jest spokojny, nie kopie...

To nie jest rownoznaczne z tym,ze kon ma 8 lat.

Pogrubienie moje.
ups, przepraszam źle przeczytałam, co nie zmienia faktu że jest w opłakanym stanie .
Płetwy ma zamiast kopyt  🤔
Ehhh, dobrze chcociaż że cena symboliczna.
Trzeba liczyć na to że znajdzie lepszy dom.
ale spójrzcie na jego sierść ! pewnie szczotki w życiu na oczy nie widział  🙄 mam nadzieję, że znajdzie nowy dom - oby nie trafił tylko do handlarza  🤔
Ehhh, dobrze chcociaż że cena symboliczna.
Trzeba liczyć na to że znajdzie lepszy dom.

no wlasnie w zwiazku z ta symboliczna cena, kon ma wysokie prawdopodobienstwo skonczenia w rzezni. bo sprzedajac go do transportu duzo sie na nim zarobi.
Sympatycznie wygląda ten koń, ciekawe ile ma lat faktycznie. Ja bym go kupiła, bo mam miejsce, ale kasy brak 🙁
a wg mnie ten pan wlasnie zachowuje sie odpowiedzialnie. w tonie jego wypowiedzi widac zal, i szkoda mu zwierzecia. dlatego sprzedaje.

Ja nie pisałam o tym konkretnie przypadku , tylko ogólnie  😉
Ta jego długa sierść to raczej nie ze względu na szczotkę czy jej brak albo na stanie w stajni (chociaż jedno i drugie prawdopodobne w jego przypadku)... dwie rzeczy mi się kojarzą: zarobaczenie (to jeden z objawów silnego zarobaczenia) albo taki syndrom metaboliczny, który dotyka głównie starszych koni (nieuleczalne). W polskich materiałach niczego o tym nie widziałam, ale pewnie i w Polsce występuje (to nie choroba zakaźna). Na kopyta też ma to jakiś wpływ, bodajże zwiększa skłonność do ochwatu. Jego kopyta wyglądają faktycznie masakrycznie 😲
Choroba Cushinga?
Znam jednego konia, który cierpi na chorobę Cushinga. Koń już nie najmłodszy. W lecie zawsze jest golony, jednak sierść odrasta błyskawicznie.
Tak, choroba Cushinga.
sorki za  🚫 ale nie wiedziałam, że i konie mogą zapaść na tą chorobę  🙁 ... pies to wiem - sama mam starszą sukę z cushingiem..
jeżeli choróbsko w ten sam sposób się objawia u koni jak u psów to szkoda koniska  🙁
Koń jest już w nowej stajni. Był już weterynarz-rokowania dobre-koń ma około 20 lat.
maciek kupiles tego konia??? byloby fajnie jakby dziadzio dobrze trafil...
Wiecie, naszła mnie taka refleksja, że ogłoszenia tego typu nie są już dla mnie ani zadziwiające ani nietypowe  🙄
Oczywiście leży mi na sercu dobro zwierzaka, ale widzi się już tyle ludzkiej bezmyślności, że przestało to zaskakiwać. Przykre jest to, że świat idzie do przodu, a świadomość ludzi nadal stoi w miejscu 🤔wirek:
I jak zwykle tylko koni żal...
Kasia - kupiony🙂
-->  http://www.allegro.pl/item702727246_podkladka_pod_siodlo.html
Mattes ze sztucznego futra ?   🤔
Albo niedoinformowany sprzedający?  😉
No raczej tak.
Owszem dziewczyny, Mattes również szyje ze sztucznego futra. Przede wszystkim na rynek amerykański.
Futra sztuczne są oznaczone jako mattes silver,
futra z  wełny jako mattes gold a futra z naturalnego futra jagnięcego, mattes platinium.
Kasia - kupiony🙂

to swietnie, robil takie smutne wrazenie... zdrowy? wyczyszczony z tego futra? kopytka? chwal sie  😉
Dorcysia dziękować za informacje  :kwiatek:
maciek super! opowiadaj!
czy zdrowy? Obaczy się. Kopyta jeszcze do roboty. 1/2 konia uciachana. Zostało jeszcze pół. Potem uda się juz pojechać maszynką. Kasiuuu masz blisko. Bierz ostre nożyczki i przyjedziesz pomóc, bo roboty jeszcze kopa. zapraszamy 😉
👍 ale się konikowi na stare lata trafiło, super  :kwiatek:
JUZ WIEM KTO!!!!!!!  😀 😀 😀
otoż forumowiczki kochane- dziadek lepiej trafic nie mogl!!! jak zobaczylam to ogloszenie, nawet sama myslalam, aby do nich przeslac... ahahaha!!! jade do was jutro- i nie zdziw sie nozyczki bede miec.  i tak sie ciesze. dzieki, ze wam sie chce...  :kwiatek:  😅 😅 😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się