Siostra.. ale wiesz.. wystarczy się po prostu piżmem spsikać.. wtedy ogiery wariują na twoim punkcie :P i lepiej sie do takiego nie zbliżać... A wiele oryginalnych perfum zawiera piżmo, więc trzyeba uważać.. 😀
Dobrze, jedna sprawa powiedzmy, że rozwiązana. Ale skąd ten ogier wie, gdzie ma, za przeproszeniem, wsadzić...? Jak jeszcze wiadomy otwór dużej wielkości nie przedstawia.
Kiedyś widziałam w sumie taki filmik jak dziewczyna leżała na takim jak by podwyzszeniu i ogiera na nią puścili.. (w sumie nad nią chyba tez coś było, żeby się mógł oprzeć o to)..
Straszne to było.. :/ laska się aż (a na szczescie tylko) się zwymiotowała..
Zgłosiłam, napisałam do tych ludzi, do allegro... zobaczymy co będzie. Napisałam, że jest to jeszcze źrebak i że człowiek o takiej masie może mu złamać kręgosłup lub uszkodzić i że taki koń będzie miał zwyrodnienia na całe zycie itp. Wrrr!
Naprawdę? U nas jak we Wrocławiu głodzono konie ze stajni gdzie kupiłam potem mojego konia, stały po pas w gnoju i miały odparzenia do krwi od niego TOZ nie zareagował, Tara koni zabrac nie mogła, sanepid jedyny coś tam kazał poprawic warunki i przyjezdżał co 2 tyg na inspekcję. Więc czemu TOZ miałby zając się jazda na źrebaku? Chyba, że czasy sie zmieniły... bo ja jak widze co się dzieje w niektórych stajniach na Dolnym Śląsku(zgłaszanych oczywiście, ze konie mają źle) nie wierzę że TOZ kiwnie choćby palcem!!
Wiem, że na innych forach dziewczyny takie aukcje zgłaszały do TOZu i coś tam reagowali.. Swoj drog, jak zgłosiłąm jedną stajnię do nich, też wysłali weterynarza tam na kontrole..
Taki konik wbrew pozorom może się odbijać 🙂 W Irlandii do pogoni za lisem używa się czasem Irish Draft Horses, albo ich mieszanki z szlachetniejszymi końmi - są dość ciężkie, zazwyczaj wysokie, ze szczotami pęcinowymi, dużymi głowiami - nie powiedziałoby sie, że mogą dużo skoczyć, tymczasem polowe przeszkody śmiagają bez problemu i wcale nie są wolne. Nasze ślązaki też skoczyć potrafią, szczególnie te z domieszką koni gorącokrwistych. Wygląd czasem potrafi zmylić 😉 Może nie jest to super zdrowe dla dużego konia skakac, ale nikt nie karze im chodzić parkurów 140.
załóżmy, że chłopczyk w kaloszkach o niczym jeszcze nie świadczy 😉
Ja także ogłoszenie wystawiłabym zupełnie inne, ogólnie pominęłabym zdjęcia pod siodłem... Predyspozycje niech prezentują ludziom zainteresowanym, my możemy się tylko domyślać.
Ja swego czasu w terenie półmetrową przeszkodę z przymusu ( innej drogi nie było ) skakałam na zimnokrwistej kobyle wywołując tym samym miejscowe trzęsienie ziemii 🤣
moja kobyłka jest po klaczy zimnokrwistej wiec troszke ma ciałka a uwielbia skakać nawet sama z siebie.. i tak hopsa czasami 1-1,2 m 🙂 ziemia sie czasami zatrzesie😉 ale nie jest zle skoro lubi...🙂
Haha, może chodzi o to, że były jakies pokazy czy coś. Kiedyś na Olimpijskim jak był żużel - jakies GP to był koń i zaprzęg, ale koń tak się przestraszył tłumu, że się wywrócił!
Ja porównałam ślązaki do hunterów, które zazwyczaj są skrzyżowaniem Irish Draught z Irlandzkimi końmi sportowymi i tworzą coś alla ślązaki :P Skaczą te konie nieźle i są powszechnie używane w rekreacji czy hodowli, dając solidne potomstwo.
Moim zdaniem to siodło lezy strasznie na łopatkach. Jest ułożone zbyt z przodu i do tego ma jeszcze taki profil. Koń chodząc regularnie z takim siodłem wiele traci jeśli chodzi o ruch. A tak poza tym trudno ocenić jakie jest to siodło, bo dziecko zasłania 😉 Trzeba by zobaczyć czy nie jest za wąskie lub szerokie, czy kłąb jest swobodny(bez obciążenia powinny się ze 4 palce mieścić między kłebem a przednim łękiem), czy ławki sąodpowiednio rozstawione itp. Na tych zdjęciach trudno to wszystko ocenić, poza tym właśnie że siodło jest zbyt z przodu.
Swoją droga ta ślązaczka mi się podoba. Tak na nia teraz popatrzyłam, że ciekawy konik. Jak nie ma problemów ze zdrowiem i nie ma jakichś ukrytych narowów, to moż ebyc przyjemnym koniem rodzinnym czy do hodowli 🙂
Naprawdę wiele jest takich ogłoszeń, jak myślicie co ci ludzie mają w głowach ? Może myślą, że jak 'zajeżdżą' (albo naczej - wrzucą siodło i wsiądą) te małolaty to będą więcej warte ? Kto logicznie myślący kupi konia, który był tak wcześnie użytkowany... ?
Ktoś już wcześniej pisał , że może to być mentalność chłopów , lub wychowanie na wsi - zimnokrwiste zajeżdża się w wieku 2 lat , to przekładają to na lżejsze konie , a niech usłyszą/przeczytają/znajdą się na wyścigach , zobaczą że tak można , to czemu oni nie mogą - to samo tyczy się mało rozgarniętych wielu miastowych - wystarczy , że przyjdą na gonitwy , potem konia se zamarzą kupią i zajeżdżają w wieku 2 lat 🙄