Forum konie »

konie z "ruchem"

moje subiektywne typy:
Blue Horse Matine

Apache:

jak tylko znajde chwilkę to doczytam wątek i także pokomentuję. 🙂
Pierwszy koń z linku Koniczki –jak dla mnie też 'małpa na sznurkach', elastyczna, miękka, ale jednak. Razi brak harmonii ruchu sylwetki - przód sobie, zad sobie. W stępie już totalnie fatalnie (wole stęp wielu ciapków z padoku). Jak dla mnie sztuczne efekciarstwo. Konik pewnie miał fajny ruch przed ‘wytrenowaniem’.
Ale za to Schatchamo –super. Chyba ten filmik będę studiować godzinami. Tu ruch wygląda na bardziej wynikający z stylu ruchu i predyspozycji naturalnych konia, a do tego jest dopracowany. Wrażenie naturalności, lekkosci, energii- przy takim wytrenowaniu, czapka z głowy.

Kasztan z linku Anyy – widziałam trochę podobnie walczących z ręką koni, a przez to zblizone  machanie przodem. Efekciarsko owszem- wszyscy się zachwycali, a ja przeciwnie ( i szkoda mi tych koni). 

Moim liderem z wklejonych filmików jest pierwszy  koń z linku Quanty.  Jak dla mnie bomba, mniej więcej  mój typ konia i ruchu. WOW. Souvenir –super lekki, elastyczny, świetna praca zadu w stosunku do przodu, regularny (taktowny? –kiedyś lepiej rozróżniałam) aż miło, no i pewnie dalsze potężne możliwości rozwoju.
A tu mój absolutny nr 1 wśród reproduktorów pod wieloma względami, także uwielbiam jego ruch:

I tu chyba nie umiem być obiektywna. 🙂
kontynuując swoją myśl
co sadzicie ?

podoba mi sie sposób prezentacji - fajne. Machanie łapami na prezentuje ten koń pokazywany ?

A tu mój absolutny nr 1 wśród reproduktorów pod wieloma względami, także uwielbiam jego ruch:

No tu faktycznie fajny ruch i na dodatek niezepsuty, w kłusach stopklatki pokazują że zad jak najbardziej podąża za przodem. Galopy też świetne.
Sandro Hit cudowny! Co do mojego wcześniejszego filmiku - myślałam, że w tym wątku chodzi o konie które się ładnie ruszają i nie muszą koniecznie przedstawiać super poziomu wyszkolenia. Więc wstawiłam konia z mechaniką ruchu, która mi się osobiście bardzo podoba. No może poza jego stępem.
myślałam, że w tym wątku chodzi o konie które się ładnie ruszają i nie muszą koniecznie przedstawiać super poziomu wyszkolenia. Więc wstawiłam konia z mechaniką ruchu, która mi się osobiście bardzo podoba. No może poza jego stępem.

Przecież konie ruszające się "kwadratowo z odwrotnym krzyżem" nie ruszają się, na litość, ładnie! A super poziom wyszkolenia nie ma z tematem nic wspólnego. Chodzi o konie dobrze ruszające się, pod jeźdźcem, na łace, w terenie, wszędzie gdzie koń się rusza (nie tylko dlatego że żyje 😉) Ot po prostu wstawiałaś filmiki koni "miernych, biernych ale wiernych 😉"  🤔 Więc, bez urazy, ale wydaje mi się, że chcesz tutaj wytłumaczyć twoją niekompetencję: zwyczajnie nie wiedziałaś że taki ruch jest nieprawidłowy, myślałaś że jest efektem wielu godzin treningu. Myślę że najlepiej, jakbyś nie robiła teraz z tego "filozofii" bo się nie trzyma kupy co właśnie napisałaś.  🤔wirek:
Dziękuję, że lepiej wiesz co chciałam zrobić. Gratuluję pozjadania wszystkich rozumów. Dobra mechanika ruchu to jest coś z czym koń się rodzi, trening może to najwyżej podkreslić lub w wypadku nieprawidłowego treningu  pogorszyć. Wstawiłam konia, którego mechanika ruchu jest moim zdaniem ponadprzeciętna, niezbyt poprawnie jeżdżonego, ale to nie zmienia faktu, że ruch ma moim zdaniem super i w dobrych rękach by na pewno pokazał o wiele więcej.
Asior, ten ogier fajny pod Twoją kobyłę, ale trzeba by jeszcze popatrzeć do rodowodów. A dlaczego myślisz właśnie o tym, oprócz wzmocnienia galopu?
Koniczka Bzdura. Gdybym pozjadała wszystkie rozumy napisałabym książkę zamiast poszukiwać na volcie rozwiązań na moje 100 problemów z 14 letnim ogonem  🤔wirek:
Sandro - to moim zdaniem najlepiej ruszajacy się koń w tym wątku, wow  😜 😍
Sandro - to moim zdaniem najlepiej ruszajacy się koń w tym wątku, wow 

chyba faktycznie wygrywa

i prezentuje taki naturalny, niezepsuty, aktywny ruch
właśnie - wygląda jakby w ogóle nie sprawiał mu on trudności
[quote author=lets-go link=topic=1885.msg160048#msg160048 date=1233229408]
Koniczka Bzdura. Gdybym pozjadała wszystkie rozumy napisałabym książkę zamiast poszukiwać na volcie rozwiązań na moje 100 problemów z 14 letnim ogonem  🤔wirek:
[/quote]

Powodow jest kilka  😉
Ma swietny charakter, opanowany na ujezdzeniu, na krosie waleczny, na parkurze uwazny.
Potomstwa na zywo nie widzialam, ale jego synowie uplasowali sie w zeszlym roku wysoko na pokazie koni trak. w Neumunster. Poza tym potomstwo zaczyna pokazywac sie w sporcie. Jego syn, 5-letni Gin Tonic wygral Bundeschampionat wkkw, a sam Grafenstolz zakwalifikowal sie jako mlodziak do finalow Bundeschampionatow w 3 dyscyplinach.
Nie chce kryc Gluta ani chudzina, ani klockiem, a Graf zdaje sie byc idealny. Jest krotki, zwarty, chyba bedzie do niej pasowal  😉
Jego atutem jest napewno kros i ujezdzenie, skacze troche gorzej, Hila ma lepsza technike, ale nie ma takiej sily odbicia.

Uff... To tyle OT.

link do rodowodu: http://trakehner-sires-international.com/stallions/graf.html
Sandro Hit ma jak najbardziej wypracowany ruch.  😉
Anka, nie możliwe, to wszystko u Sandro hita wygląda jakby "samo się" objawiało, z głębi konia, chociaż to niezbyt szczęśliwe sformułowanie.
Nie wiem tylko, jakie podstawy i predyspozycje musiałby na starcie mieć koń, żeby zacząć z czasem pokazywać taką klasę, jak Sandro 🙇
Na pewno jednak zdecydowanie wszystkimi kończynami popieram twierdzenie, że z konia, który rusza się całkowicie poprawnie i całkowicie bez szału, można zrobić zwierzaka, który łapie za oko i jest efektowny. Vide ten folblucik, którego wcześniej wstawiałam - Chryzant - nie uwierzę, że to, co widać na filmie to jest sama czysta natura i tylko bagaż na grzbiecie.
Quanta uwierz. Sandro Hit przekazuje swoim dzieciom cechy, ktore sam posiadal, bedac mlodym koniem. Dlugie zadnie nogi, zad nie pod klode kroczacy, tylko sie odpychajacy, zbyt duza ochote do proponowania zebrania i zawieszanego klusa, nie daja sie latwo prawidlowo z okraglym grzbietem jezdzic itd. Oczywiscie, ze Sandro Hit ma dobry ruch, ale to, co widzisz na filmiku, to ruch wypracowany, jego naturalny ruch by ci sie nie podobal. 😉
Obejrzalam sobie filmiki na pierwszej stronie i powiem szczerze, ze kon z filmiku Koniczki moze fajnie przodem macha, ale problemem jest zad - wolny, i malo kroczacy pod klode. Wolny zad (w sensie predkosci ruchu w przod) nie pozwala koniowi niesc ciezaru na nim i wlasnie takie zawieszane kroki w klusie sa skutkiem. To jednak nie jest celem 😉 nawet profesjonalni jezdzcy maja problem tak wolne w przebiegu konie prawidlowo pokazac na czworoboku, bo nigdy nie bedzie sie dalo ich 100% w takcie jechac, co zreszta na filmiku widac, bo kon traci w naroznikach to machanie, jest szybszy w wykroku, poczym na prostych znowu zaczyna "plynac". Poza tym jest przez to niespokojny z glowa, bo nie pracuje prawidlowo grzbietem. Mam takiego 4-latka w tej chwili, wiec wiem, jak to jest 😉
A co myślicie o tej kobyłce:
Ten kon o wiele bardziej mi sie podoba. Realny, poprawny ruch z dobrym zadem - kon przyszlosciowy. 🙂
Strasznie mnie urzekła 🙂
Na mnie takie konie tez robia wrazenie. 🙂

Desperado po Dressage Royal. Wygral Mistrzostwa Swiata Mlodych Koni w 5-latkach. Na filmie 4-letni.
alez ruch  😜
😍 wspaniały!  😍
👍
A co myślicie o tym
Anka
ależ lekki ! wow super  😜

Alexa
są lepiej jarajace się konie 😉

Anka ale on wymachuje tymi nogami! 😜
Mnie zastanawia taka jedna rzecz.
Załóżmy, że ruch można wytrenować i "zmodyfikować" naprawdę znacznie. Ale czy te upgrade'y do sposobu poruszania się są widoczne także na pastwisku czy objawiają się tylko pod siodłem?
W związku z tym- czy koń wykorzystuje luzem to, czego się nauczył z jeźdźcem?
mi sie wydaje że koń wytrenowany może np. na wolności zupełnie nie łapać za oko, wręcz przypominać nieruchawego trupka, a pod siodłem wybitnie się prezentować, super ruch itd.

Słyszałam źe p. Wanda Wąsowska jak sprawdzała konia to prosiła wypuść go luzem na wybieg żeby sprawdzić jak koń się rusza bez jeźdzca.
ruchu bez jeźdźca może być zwodniczy

szczególnie jeśli np. koń długo stał boksie i nagle zostaje wypuszczony
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się