Forum konie »

Maści i odmiany

quanta, mój jest jasnogniady,golony jest złoty,więc trochę koloru jest 😉

Choć ja i tak pozostaję największą fanką maści Damon Hilla.
[quote author=budyń link=topic=1848.msg2189589#msg2189589 date=1411668495]
K. Okrzesik trzaskała takie złocisze w Hiszpanii [...]
[/quote]

Ci modele są niesamowici, na facebooku polecam zobaczyć profil Paco Marti.

o ja cie pitole!  😍
Słuhajcie a jakiej maści jest roczniak, który urodził się praktycznie biały z czarną grzywą i delikatnie ciemniejszymi nogami? Matka to bułanka z pręgą, ojciec prawdopodobnie siwy, ale to może być też jeleń, bo ma pręgę zaznaczoną wyraźnie. Mały po zmianie sierści dalej jest taki sam. Postaram się znaleź jakąś fotkę 😉
Fokusowa, wrzucaj fotę to coś zgadniemy. Może być jeleni, bułany. Trzeba zobaczyć fotkę.
[quote author=budyń link=topic=1848.msg2189589#msg2189589 date=1411668495]
K. Okrzesik trzaskała takie złocisze w Hiszpanii [...]

Ci modele są niesamowici, na facebooku polecam zobaczyć profil Paco Marti.

[/quote]
o kurcze, jakie złocisza.. przepiękne

Jeszcze w temacie błysku i blasku. 😀
Moim zdaniem piękny jeleni, zwłaszcza, jeśli ojciec ogierków jest izabelem. 🙂
Za jasny na jeleniego, ale już widziałam w internecie takie konie. Wydaje mi się, że on dostał oba geny jeleni i bułany.

A domniemany ojciec na 100% jeleni.
Ojciec ogierków ma na imię Palomino, a maści jest takiej (taki ciemny to już chyba nie palomino?):

Edit. Znalazłam go na bazie koni i tam już jaśniejszy jest http://www.bazakoni.pl/palomino
fokusowa - tylko, że "jelenie" przecież pręgi nie mają.
falabana Mój jeleni ma pręgę 😉
jelenie zdaje się są bez pręgi? bułane są z pręgą.

fot. J.Kobus

To jest jeleń i jak widać ma pręgę.
Doczytałam, zdarza się pręgowanie, ale to bardzo rzadkie.
Pręgowanie odmiany prymitywnej "wychodzi" na grzywę i ogon. daje efekt dwukolorowego włosia jak u fiordingów czy koników polskich. Znając jednak przewrotność natury ręką bym za 100 % powtarzalność cechy nie gwarantowała.
Maść jelenia nie wyklucza pręgi (może być przecież warunkowana innym genem), ale nie idzie ona (pręga) "w parze" z tą maścią, co akurat ma miejsce w przypadku maści bułanej, czy myszatej.
A ktoś ma pomysł na jkobusową młodą?

Ojciec jest gniady.

Zdjęcia: http://boskawola.blogspot.com/
Może szampańska? Pierwsze skojarzenie.
Ładna główka  🙂

Szampan nie wyjdzie z jelenia i gniadego.
Dokładnie. Szampańskość jest dominująca, dlatego jak mamy homozygotę to zawsze od niej uzyskamy szamponika.
To co to jest?? Jak ją nazwać? Nie znam się na genetyce maści ,ale piękne zwierzątko
Ja bym się zastanowiła nad genem kremowym plus srebrny. Tylko nie wiem ,że achały mają gen srebrny w populacji.
Co do pręgi, to moja tak ma, ogon i grzywa z "pasemkami"
Ja bym się zastanowiła nad genem kremowym plus srebrny. Tylko nie wiem ,że achały mają gen srebrny w populacji.

Ona jeszcze się może zmienić, ale i tak na ten moment maść jest zaskakująca. 🙂 Maści srebrne nie występują, a przynajmniej nikt ich oficjalnie nie stwierdził i nie występują przy opisie. Tylko podstawowe i kremowe.
Jaka to będzie maść? Na pysku  prócz czarnych są też brązowe ciapki, a jedno oko jest w kawałku niebieskie.
[img]https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/p180x540/10565014_754804214580692_6336818190925931872_n.jpg?oh=734892a8d99353db095259ce98a68758&oe=54BBDAB9[/img]
Wygląda jak Całus Emptyline 😁
Jak dla mnie srokato tarantowaty
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się