Forum konie »

Maści i odmiany

Nie nie może. Żeby urodził się siwy źrebak, przynajmniej jedno z rodziców musi być siwe, bo potrzebny jest dominujący allel G, który powoduje siwienie. Koń gniady, kary czy jeszcze inny takiego nie ma.
A koń w siwiźnie wystarczy czy koniecznie siwek?
No właśnie o tym nie mam pojęcia. 🙂
O przypadkach siwych koni po (teoretycznie) nie siwych rodzicach pisałam wcześniej:

[quote author=falabana link=topic=1848.msg1524790#msg1524790 date=1347811345]
sprawdzałam niezgodności w opisach koni w dokumentacji (przykładowo - siwe potomstwo wpisane bo nie siwych rodzicach).

U koni achał-tekińskich spotkałam się z sytuacją, gdy siwek miał nie siwych rodziców. Czytałam, że coś takiego wiąże się tylko z błędami opisu lub nieprawdziwymi rodzicami.

Dwa przypadki po tym samym ojcu (miał siwą matkę):

1)

od gniadej matki:

2)

również od gniadej matki:

[/quote]

yawa2 wyjaśniła jak to możliwe, bo na pierwszy rzut oka, dla laika, ojciec tych koni to po prostu perlino:

Pursat to zapewne jest/był koń siwo-perlino tylko gen G nie miał za bardzo czego rozjaśniać, bo ciemny barwnik wcześniej został rozjasniony przez dwie kopie C[sup]cr[/sup] do kremowego. Jak się przyjrzysz zdjęciu to widać jabłkowitość, czyli jakoś mało widocznie rozjaśnia kolor kremowy🙂
Hmm rodzice są na pewno kasztanami bo w tym wieku już powinny siwieć, a źrebak na pewno jest z tych rodziców - są wykonane badania genetyczne. Nie mam pojęcia skąd tyle tych siwych włosów u niego. Zrobiłam zdjęcie największej plamy obok słabizny i nasady ogona, ale niestety jest kiepskiej jakości bo robione telefonem  😵 zrzucę później to wkleję.
Widzę, że tu dużo maściowych specjalistów, więc chciałabym spytać - czy gniady koń może mieć pręgę na grzbiecie?

Jej matka to fiord (czysty z tego co wiem, bez mezaliansów po drodze), ojciec jest gniady klik.
Może mieć.
A właśnie, coś mi się przypomniało. Pisałyście, że z dwóch kasztanów musi wyjść na 100% kasztan i to się zgadza. A czy to normalne, że z dwóch normalnych kasztanów wyszedł kasztan w sporej siwiźnie na całym ciele? Mieliśmy taką kiedyś na stajni 🙂
Z tego co wiem może wyjść kasztan w siwiźnie

Proszę fachowców o rzut oka na tego konia, jakiej jest wg was maści, sądzac po tym zdjęciu ?
http://www.bazakoni.pl/horse_182621.html

w księdze wpisana jako kasztan, maści matki raczej nie uda sprawdzić
Hmm... Mnie to wygląda na nieco bułanego, nieco izabelowatego 😉
Dziewczyny powiedzcie mi czy taka plamka u siwiejącego rocznika to początek depigmentacji takiej jak u Wachlarza czy po prostu efekt siwienia ?  🙂
Z tego co wiem może wyjść kasztan w siwiźnie

Proszę fachowców o rzut oka na tego konia, jakiej jest wg was maści, sądzac po tym zdjęciu ?
http://www.bazakoni.pl/horse_182621.html

w księdze wpisana jako kasztan, maści matki raczej nie uda sprawdzić

jak dla mnie zalatuje jasno gniado-srebrnym🙂
montana, srebrny jak dla mnie.
Czy ( chodzi konkretnie o hucuły) u karego konia ma znaczenie ilość białka w oku?
jaki wpis ma koń, który ma hreczkę, a na niej plamy z taranta?
Maść rodziców określona jako kara (ojciec po jeleniu, od kasztanki; matka po karym, od jeleniej). Możliwe, żeby z tego wyszło takie źrebię? Czy może gdzieś jest błąd w opisie?

Mała z matką. Niestety nie mam zdjęć, tylko filmik.

Tu jeszcze ojciec:

Nie wiem, w jakim wątku spytać, wydaje mi się, że ten jest najodpowiedniejszy.
Zauważyłam ostatnio u mojego konia bardzo dużo rudych/miedzianych włosów w ogonie. MAm tego konia 11 lat, kiedyś zlokalizowałam kilka rudych włosów w grzywie latem, ale teraz jest to istny wysyp.  Czy to się zdarza u koni ciemnogniadych (lub skarogniadych, już zgłupiałam, nie jestem pewna maści  🤔wirek: -  wstawiam jego fotkę )  czy może raczej jest to wynik jakiś niedoborów? 

I zimowy:
Maść rodziców określona jako kara (ojciec po jeleniu, od kasztanki; matka po karym, od jeleniej). Możliwe, żeby z tego wyszło takie źrebię? Czy może gdzieś jest błąd w opisie?

Możliwe. Bo ten gen rozjaśniający nie zmienia maści karej w sposób łatwy do zauważenia, a więc oboje rodzice mogli go mieć.
anai, na pierwszej fotce, u mnie na monitorze, ten kon wyglada jak normalny brudny kasztan 😉
katija, on zdecydowanie brudnym kasztanem nie jest. Skary. 🙂
A powiedzcie mi... czy dwuletni koń może sobie zmienić maść od tak? Był kary, a teraz mi się robi ciemnogniady...
Ja rozumiem, że kare się 'wypalają' na słońcu i są czekoladowe...
Ale mamy jeszcze śnieg O.o a on po wypadnięciu, jeszcze nie całej, zimowej sierści rozjaśnił się.
Co to będzie jak zgubi całą zimową...
katija, generalnie ma czarną grzywę i ogon, czarne nogi. Ma rozjaśnienia na słabiźnie i pysku oraz jabłka latem. Skłaniam się więc ku skaremu, choć w paszporcie ma wpusane ciemnogniady. Tylko zdziwiła mnie obecnie ta ilość rudych włosów w ogonie. 
anai, moze mu miedzi brakuje?
ikarina, no właśnie rozważam niedobory jako przyczynę 🙂 Czy zwykłe witaminy z miedzią są w stanie pomóc czy lepiej podawać w takim przypadku preparat zawierający głównie miedź? Kupiłam mu teraz Marstall Force.
u PODKOWY znajdziesz w czystej formie miedz itd.
W końskim targu artykuł o karych🙂
Zastanawia mnie maść mojego konia. Malawia bardzo szybko wysiwiała (w wieku 5 lat była już całkiem siwa). Jej matka wyglądała identycznie jeśli chodzi o maść, a w paszporcie miała wpisaną maść siwotarantowatą. Jakieś dwa lata temu (teraz ma 11 lat) zaczęły jej wychodzić plamki na letniej sierści (takie wielkości złotówki) i hreczka. Więcej plamek widać jak jest zmoczona. Zaczęły się również pojawiać pojedyncze ciemne włosy w grzywie i ogonie. Na zimowej sierści nic nie widać. Ogólnie to przez cały rok ma widoczną jedną brązową plamkę na uchu. Malawia ma w paszporcie wpisaną maść karą (urodziła się kara), ojciec NN. Zanim ją kupiłam miała co najmniej cztery źrebaki: karego, siwka (urodziła się kara z białymi obwódkami wokół oczu, już po pierwszej wymianie sierści była jasnoszara. Teraz ma 4 lata i jest prawie całkiem siwa) i dwa gniade. Pysk i oko też wskazywałyby na taranta. I teraz mnie zastanawia czy mam taranta, siwotarantowatego, czy siwego w hreczkę?
Anai on jest ciemnogniady, bo podobno skare nie mają rozjaśnień przy oczach, a Twój ewidentnie ma..  👀 Mój jest identycznej maści i również ciemnogniady wpisane 😉
Kittajka-  ja myślę, że skoro została opisana jako kara, to nie mogła się urodzić jako siwotarantowata. tak myślę. A hreczka wychodzi na siwych koniach z wiekiem. A jedno z rodziców było siwe.
Fokusowa, wpis w paszporcie nie jest na nic dowodem 😉 a to wlasnie nie jest na odwrót, rozjaśnienia wystepują u skarogniadych, a ciemnogniade  są jednolite?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się