Forum konie »

Maści i odmiany

OK, dociera do mnie. Siwy kojarzył mi się po prostu z białym, a wszystko co jabłkowite/szare to był dla mnie szpak. Wszystko mi już pasuje 🙂
To wszystko odmiany siwków.
Dar, siwy jest siwy, jak jest mały to jest np. kary a jak ma np. 10 lat jest mlecznosiwy. Mogą być konie siwo-srokate lub siwo-tarantowate. Jak jest siwy jabłkowity to z czasem może wysiwieć do mlecznego nawet. Poszukaj wątku o siwieniu koni, zobaczysz jak się siwki potrafią zmieniać- z ciemnosiwego, jabłkowitego (jak ten twój "szpak różany"😉 po kilku latach może być bielutki jak ten arab mleczny którego wstawiałaś wcześniej czy siwy w hreczce (hreczka pojawia się bodajże po 7 roku życia siwka). "Szpak miodowy" zapewne po prostu siwieje z kasztana 😉 Siwo-srokatego konia też znam, część ludzi myśli że po prostu niedoczyszczony (plamy z czasem siwieją)
Tak wyglądał kiedyś:

a tak później:
klik

Przy myciu widać lepiej "srokatość"
taka niespodzianka najpierw srokacz potem siwek 😀 a jak rozpoznac na karym , ze bedzie siwiał?
Dama, że jest jeleni.
Anil, siwki zaczynają siwieć od głowy. Jak zobaczysz wokół oczu siwe włoski to wiedz, że coś się dzieje 😁

Dama, Pursat już kiedyś pisała o Posmanie, nie wiem czy nawet nie w tym wątku. Jeleń ale opisany chyba jako gniady (?). Wpisz w wyszukiwarkę "Posman" a zobaczysz jego zdjęcia w różnych porach roku, niesamowita maść, chyba jeden z najoryginalniejszych koni na forum, osobiście jeden z moich re-voltowych ulubieńców 😀
Siwki zazwyczaj jak się urodzą i za czasów źrebaka mają tzw. "malowane oczka"- białe obwódki wokół oczu.
a 2 latki? u takiego tez beda siwe wloski? bede paczec
Będą. Raczej nie zrobią się czarne żeby z powrotem wysiwieć 😁 W "siwieniu koni" ktoś chyba też dawał przykład konia który dość późno okazał się siwkiem
edit: http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,1057.0.html
U Bronty koń jako 4 latek nie wygląda na siwka 😉
Posman  😍 i jeszcze Kuba harji to dwa przenajpiękniejsze  😉 konie

A siwki mogą siwieć wcześnie a mogą i późno ale zawsze jakieś siwe włoski się na pysku przyplączą.
Dama, koń jest na 100% maści jeleniej, chociaż na przestrzeni roku zmienia odcień co najmniej 4 razy. Wpisz sobie w okienko wyszukiwania w tym wątku "posman" - wyskoczą ci różne jego zdjęcia.

Misskiedis, opisano go jako bułanego, a jego ojca jako ciemno-bułanego... 🙄
Pursat, a widzisz. Ale pamiętałam że opisany nieadekwatnie 😉 Jak był mały to nawet do bułanka podobny 😀
Po czym wnioskujesz, że podobny? 😉 Nie miał nigdy pręgowania, więc to już powinno dać do myślenia przy opisie. A już na 100% można było stwierdzić maść w wyniku analizy umaszczenia ojca - u koni achał-tekińskich maści bułane nie występują, ale kto by się tym przejmował x lat temu? Zresztą jego opisano tak samo. 🤣 Profesjonalizm w pełni...
Pursat, tym co opisują wystarczyło że był jasny i miał ciemny ogonek, w takim wypadku to do bułanka podobny 🤣
Wątpię, że ktoś wstawiając tło tak nieudolnie:P tak idealnie podrasował konia🙂 Po prostu przyroda nie lubi monotonii nie wszystkie kolory musi  photoshop generować🙂

Chyba musze Was rozczarować, ten koń nie jest siwo-srokaty🙂

tylko karo-srebrno-srokaty (    aa  EE  Zz TOto  ), widać to po grzywie i ogonie, bo powinien mieć w nich przynajmniej troche koloru koło uszu (tam nie ma białej plamy), a nie ma🙂
yawa2,a to ten sam? Bo tu już latał gdzieś w wątku taki właśnie srokaty siwek. Już pomijając to, że na tym pierwszym zdjęciu jest o wiele jaśniejszy. Dla mnie może siwiec z karo-srebrnego, ale dalej wygląda na siwka. Na poprzednim zdjęciu również ma część maścistych włosów w grzywie.
Chyba ten sam bo plamy się zgadzają choć jak dla mnie na tym wcześniejszym zdjęciu siwieją mu ganasze.
Ganasze, cała klata i nogi. I bez przesady, aż takich jabłek karo-srebrne nie mają.
A może on jest siwo-karo-srebrno- srokaty 😁 więcej wtedy matka natura nie mogła by nakombinować chyba że by hreczką go obdarowała w miejscach plam. 😀
Misskiedis jestem w szoku w jakim stopniu ten koń wysiwiał. Na początku stwierdziłabym że to srokacz. Jak to poznać, że koń wysiwieje i jest maści siwej w ogóle w takich przypadkach. Jak ktoś wpisze w paszport koń srokaty a zaraz będzie miał siwego..
yawa2 skoro to nie jest koń siwo-srokaty to jaki ? nikt nie wie 😉
Tak nawiasem, tam było inne światło.. Nie mamy też pewności czy to nie są zdjęcia z tego samego okresu czasu. Może na drugim zdjęciu jest po prostu młodszy.

A może rasa by nam coś podpowiedziała ? Tinkerowe to trochę dla mnie więc może po prostu to jest srokacz i tyle. Może błędnie kombinujemy i wymyślamy.
dar, yawa2 pod zdjęciem napisała jakiej maści jest koń. 😉
chyba jeszcze śpię.. przepraszam.  😡
dar, ale każdy srokacz ma te łaty na jakiejś maści podstawowej. Ja się trzymam tego, że on jest siwo-srokaty, z jakiego siwieje, to już jest osobna kwestia i nie spieram się z yawą co do jego karo-srebrności pod tym wszystkim.
Chyba ten sam bo plamy się zgadzają choć jak dla mnie na tym wcześniejszym zdjęciu siwieją mu ganasze.

Ciężko powiedzieć, wcześniej latał po wątku taki:

Patrząc po odmianach na kłodzie, ten sam.
I on nie jest siwy tak? 🙂
Ja się nie spieram w tym temacie 😁 Na tamtych mniej siwo na moje oko wygląda 😁
Ja sobie tego nie wymyśliłam, tylko juz kiedyś szukałam jakiś wiarygodnych źródeł informacji na jego temat🙂🙂 on jest przebadany dlatego umieściłam jego genotyp :
Austin’s DNA Test Results aa EE TOto Zz

Ponad to nie jest siwy bo nie ma siwych rodziców🙂 no chyba, że zmutował🙂

klacz  DESERT JEWEL AUBURN przebadana aa EE TOto Zz = karo-srebrno-srokata
(http://www.djwwgypsyhorses.com/Auburn.html)

ogier Desert Jewel Ace aa Ee TOto- karo-srokaty
(http://www.djwwgypsyhorses.com/Ace.html)

Co do "wysiwień" to nie brałabym tego za pewnik siwego, może to być działanie genu srebrnego-> jabłkowitość, a chodzimi bardziej o nagromadzenie jabuszek w pewnych miejscach. Srebrne jeśli mają ich jałkowitośc jest stała (nie znika całkiem jak u innych koni), ale to nie znaczy, że np może się nie nasilać przy zmianie okrywy lub ze względu na wiek (co potwierdzają komentarze jego właścicieli). Dodatkowo podejrzewam, że konie są golone i to też  wpływa na widoczność owych jabłek.

Austin jako roczniak

to które jest wstawione przez Bische to też jest jak był stosunkowo młodszy i te co wstawiłam jak był ciemniejszy jest u obecnego właściciela.
Poprzedni właścielepisał tak:

"This is my horse Austin, he us a 4 year old Gypsy Vanner. He is not a grey, he is a chocolate silver dapple...
He turns this light grey with his beautiful dappled in the winter, however in the summer he is a deep chocolate!
It's truly amazing!"

a obecny właściciel w komentarzu do tego zdjęcia, które wrzuciła Bischa:

"I know many of you have seen this picture but I want to set the record straight. The picture was taken several years ago when he was much younger. He coat changes colors with the seasons. He is not a gray nor will ever "gray out" as some have suggested. Color genetics are EE, aa, nT, nZ. This makes him a chocolate silver dapple. That he dapples are unique and look like snow flakes. Like him changing color they are more visible at certain times of the year."

A tu jego córka:

Jeżeli byłby siwy to powinien jaśnieć, a on ciemnieje, więc raczej dziwny z niego byłby siwek🙂
Swoją drogą, hodowcy Austina jeszcze wyprodukowali osiołka srokatego 😉
Mogę prosić, yawa2, żebyś dała mi linki na pw, gdzie Ci właściciele tak napisali ?
Na tamtych zdjęciach, gdzie faktycznie jest szary na karo-srebrnego nie wygląda. Dziwny koń. 🙂

Dzięki yawa, za wszelkie info!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się