Ja sobie tego nie wymyśliłam, tylko juz kiedyś szukałam jakiś wiarygodnych źródeł informacji na jego temat🙂🙂 on jest przebadany dlatego umieściłam jego genotyp :
Austin’s DNA Test Results aa EE TOto ZzPonad to nie jest siwy bo nie ma siwych rodziców🙂 no chyba, że zmutował🙂
klacz DESERT JEWEL AUBURN przebadana aa EE TOto Zz = karo-srebrno-srokata
(
http://www.djwwgypsyhorses.com/Auburn.html)

ogier Desert Jewel Ace aa Ee TOto- karo-srokaty
(
http://www.djwwgypsyhorses.com/Ace.html)

Co do "wysiwień" to nie brałabym tego za pewnik siwego, może to być działanie genu srebrnego-> jabłkowitość, a chodzimi bardziej o nagromadzenie jabuszek w pewnych miejscach. Srebrne jeśli mają ich jałkowitośc jest stała (nie znika całkiem jak u innych koni), ale to nie znaczy, że np może się nie nasilać przy zmianie okrywy lub ze względu na wiek (co potwierdzają komentarze jego właścicieli). Dodatkowo podejrzewam, że konie są golone i to też wpływa na widoczność owych jabłek.
Austin jako roczniak

to które jest wstawione przez Bische to też jest jak był stosunkowo młodszy i te co wstawiłam jak był ciemniejszy jest u obecnego właściciela.
Poprzedni właścielepisał tak:
"This is my horse Austin, he us a 4 year old Gypsy Vanner. He is not a grey, he is a chocolate silver dapple...
He turns this light grey with his beautiful dappled in the winter, however in the summer he is a deep chocolate!
It's truly amazing!"
a obecny właściciel w komentarzu do tego zdjęcia, które wrzuciła Bischa:
"I know many of you have seen this picture but I want to set the record straight. The picture was taken several years ago when he was much younger. He coat changes colors with the seasons. He is not a gray nor will ever "gray out" as some have suggested. Color genetics are EE, aa, nT, nZ. This makes him a chocolate silver dapple. That he dapples are unique and look like snow flakes. Like him changing color they are more visible at certain times of the year."
A tu jego córka:

Jeżeli byłby siwy to powinien jaśnieć, a on ciemnieje, więc raczej dziwny z niego byłby siwek🙂