mam jedną uwagę odnośnie przyczepek na 1,5 konia, jako że wożę konisko takową. Są choleeernie szerokie. Są ZA szerokie. Mój koń nie stoi na środku, trzyma się prawej, przez co minimalnie ściąga mi samochód. Poza tym w razie gwałtowniejszego zakrętu koń leci na lewo, a tak to by się oparł o ścianę. Naprawdę żałuję teraz, że nie wzięłam jedynki. Nie dla picu konie w dwukonnych mają tak ciasno... po prostu jest wtedy stabilniej. A tak czuję czasami, że mi koń biega po przyczepie i mam wrażenie, że nie czuje się przez to w niej dobrze.
U mnie w jednyce jest około 1,1 m szerokości między poduchami i też koń ma bardzo luźno, jak by było szerzej, jak w półtorówce, to faktycznie chyba by zwierzak latał od ściany do ściany. Tak to jest luz ale nie czuć, że koń lata po przyczepie.
Moja czasami zimowała pod wiatą, ale teraz biedaczysko pod gpłym niebiem 🙁 Też mam zaczep osłonięty, tyle że workiem foliowym i spuszczony hamulec ręczny. No i oczywiśnie nigdy nie stoi z kupami w środku (świetny środek na gnicie podłogi) 🙂
Mam auto suzuki sx4 , max masa całk -1685 max masa calk przyczepy z hamulcem 1200kg
Mam prawko B+E I teraz pytanie czy jeśli wybieram przyczepę to patrze tylko na to co mam wpisane w dowodzie rejestracyjnym czyli 1200 kg (?) Czyli patrze na dmc w dow rejestracyjnym przyczepy czy jej mase własną ??
Zastanawiam się czy takim autem moge pociągnąc dwójkę ???
Pozdrwm i licze na pomoc bo z tymi masami nie mogę sie ogarnąć .
chudapigi, kurcze, to wszystko jest naprawdę proste. - max masa calk przyczepy z hamulcem 1200kg, czyli - DMC przyczepy musi być mniejsze lub równe 1200kg. Obojętnie, czy będziesz wiozła przyczepę pustą, czy nie. Czyli jedynkę, zarejestrowaną na 1100, albo 1200kg - pociągniesz. Jedynki zarejestrowanej na 1400 już nie pociągniesz. O dwukonnej przyczepie w ogóle zapomnij - nie dość, że jej masa wynosi około dwóch ton, czyli brakuje 800 kg na haku, to jeszcze próba holowania przyczepy, która jest cięższa od samochodu, to jest po prostu samobójstwo.
bardzo bardzo ciężko się jeździ z ładunkiem cięższym niż auto. Przerabiałam. Jak mnie z górki przyczepa pchała, to się tylko przeżegnałam. Nie jest to ani bezpieczne ani wygodne. Pod gókę ruszyć - uchhh, bywa kłopotliwe. A jednak są ananasy co Jettą ciągają Boeckmanny Comforty wielkie ciężkie i nikt im nic zrobić nie może...
A pytam bo rowniez wydawalo mi sie to proste ale ludzie mają tyle róznych filozofii : np. biorą pod uwage mase samej przyczepy a nie DMC i dodają mase wiezionego konia ... więc już zwątpiłam co ja mogę a czego nie mogę ciągnąc ;/
Mam jeszcze takie pytanie - wyczytałam, że DMC (Dopuszczalna Masa Całkowita) przyczepy nie może przekraczać MW (Masy Własnej) samochodu. Ale dlaczego przy DMC bukmanki podane są 3 masy? 😡 Np: DMC: 900 kg / 1150 kg / 1400 kg 900 to pusta, 1150 to 1 koń a 1400 to klacz ze źrebakiem? (Tu w przypadku bukmanki jednokonnej lub klaczy ze źrebakiem)
DMC: 900 kg / 1150 kg / 1400 kg to są podane wagi, na które można zarejestrować przyczepe. Mam taką Chevalke, identyczna i ciagnełam ją starym fordem o masie własnej 1350 z silnikiem 1.6 i dawałam rade, aczkolwiek czasem były małe trudności 😉
Wydaje mi się, że rejestrujesz na ile chcesz, ale żeby masa całkowita przyczepy z koniem nie przekraczała masy całkowitej auta. Czyli jak masz auto 1350 kg to rejestrujesz na 1200 ( przynajmniej ja mam tak zarejestrowaną ). Możesz zadzwonić do pana z Cheval, bo z tego co pamiętam, to rejestracja odbywa się chyba już u nich, tzn wybijają na blaszce DMC i potem jedzie do klienta
Strucelka, zależy od Twojej chęci. Kupujesz i wybierasz, ile chcesz mieć w dowodzie, przy czym przyczepa jest cały czas ta sama, czyli potencjalnie parametrami przystosowana do doładowania jej do 1400 kg wagi z zawartością. Możesz wybrać 900 kilo - ale wtedy nie wolno Ci wozić więcej. Tak samo możesz kupić przyczepę na dwa konie i zamiast zarejestrować ją na 2000kg DMC, to na przykład na 1400 kg. Wtedy możesz wozić tylko jednego konia taką dwójką (bo od tego 1400 trzeba odjąć wagę przyczepy - 700kg, zostaje 700 na ładunek. Czyli jeden duży koń, albo dwa kuce).
Quanta przyczepa na 2 konie (lub 2 kuce w moim przypadku :hihi🙂 byłaby super opcją, ale nie sądzę, bym była w stanie zażyczyć sobie rejestrację jej tak, żeby pasowała do mojego Mitsubishi 1355kg i żebym mogła legalnie przewieźć te 2 kuce +/- 400kg. No że też nie mogli już dowalić tego auta do 1400 👿 😁
Możesz zarejestrować na 1400, ale wtedy będziesz jezdzic nielegalnie 😁 Masa auta owszem, będzie powyżej 1400 razem z osobami w środku, no ale wiadomo, w papierkach będzie to wyglądać inaczej
bardzo bardzo ciężko się jeździ z ładunkiem cięższym niż auto. Przerabiałam. Jak mnie z górki przyczepa pchała, to się tylko przeżegnałam. Nie jest to ani bezpieczne ani wygodne. Pod gókę ruszyć - uchhh, bywa kłopotliwe. A jednak są ananasy co Jettą ciągają Boeckmanny Comforty wielkie ciężkie i nikt im nic zrobić nie może...
legalnie a bezpiecznie to często dwie absolutnie sobie zaprzeczające sprawy.
Mam przyczepę na 1,5 konia kupioną od forumowej Dramki i jestem z niej bardzo zadowolona 🙂 Założyłam sobie w niej monitoring, bo bez tego to bym chyba zawału serca dostała. Jeździ się z nią super, jest praktycznie szerokości mojego samochodu (suzuki grand vitara). A co do latania konia od ścianki do ścianki to jeszcze tego nie miałam. Większość koni z którymi jeździłam stały lekko na ukos - łeb przy sianie z lewej strony przyczepy, a zadek z prawej strony. Jedynie oczywiście mój koń jest inny niż wszystkie inne i lubi się trochę wiercić, ale on to jest przypadek specjalny i jak jadę z nim to muszę troszkę mocniej trzymać kierownicę 😉 Chciałabym kupić przyczepę 2-konną, ale mój samochód pomimo tego, że bez problemu takową pociągnie, bo ma silnik 2,7, to max masa całkowita przyczepy jaką może ciągnąć to tylko 1540kg 🙁.
A pytam bo rowniez wydawalo mi sie to proste ale ludzie mają tyle róznych filozofii : np. biorą pod uwage mase samej przyczepy a nie DMC i dodają mase wiezionego konia ...