Forum towarzyskie »

Howrse gra :)

Macie jakąś metodę na trenowanie koni w taki sposób, żeby wygrywały zawody? Przeczytałam już chyba wszystko co pisali na forum howrse i próbuję stosować, ale moje dalej zajmują ostatnie miejsca  🤔
wątek zamknięty
A skończyłas ich trening? Bo ja zauważyłam że czasem zapisuje konia swojego co ma tylko 3-4 gwiazki i rywalizuję z końmi co mają ich dwa razy tyle, pomimo że stopień trudności konkursu to np 50% czyli niedużo. Ja zaczęłam sprawdzac jakie konie są zapisane i jak widze, ze dobre to nie pcham tam moich koni :P
wątek zamknięty
deidre wejdz na strone mojego EC, a potem na forum. tam umiescilam metode, ktora naprawde dziala 😉 wszystkie konie robione ta metoda spokojnie osiagaja ponad 20 wygranych (mam na mysli 1 miejsce), potrzebnych do osiagniecia blup 100.
jedynie w zaleznosi od konia, zrobienie go ta metoda moze zajac 8-10 lat, przy niektorych (bez chronos timer) maks 16 😉
wątek zamknięty
Aaa widzisz, tego jakoś wcześniej nie czytałam. Dzięki.

Na polski mi na szczęście tłumaczyć nie trzeba, ale chciałam się jeszcze upewnić czy dobrze zrozumiałam kolejność (przy okazji skopiuję dla innych):

1. najpierw short trot rides aż do momentu kiedy przestaną rosnąć skillsy (trochę to potrwa)
jak to skończę to następny etap czyli
2. speed and dressage training until done
pierwsze zawody dopiero po tych treningach (wcześniej nie?)
3. 3 low-level jump races a day followed by long jump rides with the remaining energy until done
no dobrze ale jak długo te zawody? aż wygram 20?  😁
4. jump training until done
5. 2 cross country races a day until done followed by long gallop rides
6. remaining long gallop rides until done
7. train in stamina until done
8. trot and gallop races until done
9. trot and gallop training until done

To wszystko można uzupełniać lekcjami, oczywiście jeśli koniom starczy energii.
Kilka wątpliwości:
- a co, jeśli dana rasa kiepsko sobie radzi w crossie, za to dobrze np. w barrel? mnie akurat obojętne w czym startują byle blup był 100
- karmienie na początku dnia - z forage nie ma problemu, bo tu się ilość nie zmienia, ale tam jest rada żeby od razu dawać też cereals?
- lekcje przed zawodami, chociaż zabierają energię?
Ogólnie wygląda nieźle, tylko muszę się przez to przegryźć jeszcze raz i zastosować na jakimś kopytnym, żeby łatwiej przyswoić.
Na razie wszystko poczeka, bo im się zawody zacięły  😤 czekam na kilka wyników i doczekać się nie mogę.

Upatrzyłam sobie młodą folblutkę, ale cena jak dla mnie zaporowa, szczególnie że za kilka dni kobyła pójdzie do krycia i trzeba zamrozić kasę  😫
Pocieszcie mnie i powiedzcie, że beznadziejna (?)
http://www.howrse.com/elevage/fiche/?id=6115308

wątek zamknięty
OMG, to ma znaczenie w jakiej kolejności się trenuje?  👀
wątek zamknięty
no dobrze ale jak długo te zawody? aż wygram 20?
tak dlugo az przestana rosnac skille 😉 udzial w zawodach poprawia konie, ale tylko do pewnego momentu.
jedzenie: ja robie tak- jezeli kon spi na dworzu to rano budzi sie i ma 94% energi, wiec niczym go nie karmie. calosc daje wieczorem. jezeli spi w boksie (bo nie znalazlam derki) to rano daje polowe forge, potem caly program, wieczorem dostaje reszte forge + cereals, ewentualnie energy mash. health mash daje tylko w przypadku pogorszenia sie zdrowia, inaczej nic nie daje.
lekcje- kiedy chcesz. ja zmienilam i mam taka kolejnosc- zawody, jazda, staram sie zatrzymac tak na 5-10%, smigam cala reszte (stroke, groom, carrot itp), daje turnipa, 1 lekcja i kon konczy dzien z energia kolo 22% 😉

moze Ci sie wydawac, ze kiepsko radzi sobie w danych zawodach, ale to nie prawda 😉  moje konie robione ta metoda zajmowaly 1 miejsca we wszystkich dysyplinach!
konie west robi sie podobnie. tylko po zawodach crossowych zmieniamy osprzet (siodlo i oglowie), robimy barrel racing, a potem rides i training 😉

Alice i tak i nie 😉 imo, uwazam ze do zawodow nalezy wysawiac konia przed rozpoczeciem trenigu, a w trakcie rides. im mniej ma skills w danej kategorii tym zawody sa latwiejsze, a zatem latwiej wygrac

edit: najdluzej trwa ukonczenie pierwszych 3 punktow. potem jest z gorki. a jak ktos ma szczescie i trafil/dostal chronos timer to wszystko jest jak pstrykniecie palcami.

i jeszcze jedna uwaga. jezeli kupujemy konia bez zadnych skills, to miedzy 2 a 3 etapem trzeba wprowadzic jeszcze jedna czynnosc. zeby kon mogl wystartowac w zawodach skokowych musi miec min 10% jumping skills. zatem po ukonczeniu pierwszych 2 etapow robimy 2 godzinny trening w jumping (ewentualnie krocej lub dluzej, tak zeby kon mial te 10%), konczymy w tym momencie trening, bierzemy udzial w zawodach i jumping rides i po tym wszystkim konczymy jumping training 😉
wątek zamknięty
Skoro działa to nie będę dalej kombinować. Mam dwie młode, których nie chciałabym zepsuć, dlatego tak się dopytuję. Za jakiś miesiąc (brak aging p) zdam relację z postępów  😜
Wiele osób pisało, żeby startować w zawodach póki koń nie jest wytrenowany, bo dzięki temu poziom trudności dostępnych zawodów jest niski i łatwiej wygrać, ale coś musiałam źle robić, bo mi nie działało.
wątek zamknięty
Ale jak mamy np hanowera to nie lepiej mu najpierw zrobić trening wtym w czym jest dobry czyli jump i speed a potem reszte? Czy kolejność dla rasy nie ma znaczenia? Bo ja robię trening wg rasy - folblutowi robię galop i speed, a hanowerowi jump i speed a potem reszte(ale ja jestem dopiero 10 dni na howrse:P i mam 2 konta więc tylko 2 konie mam dorosłe co startują - i teraz mam mętlik jak je prowadzić)
wątek zamknięty
No właśnie podobno nie lepiej - bo te cechy ma z natury mocne i ma tu przewagę nad innymi rasami, a jak mu te cechy wytrenujesz, to będzie mógł startować w tylko zawodach, gdzie poziom trudności to np. 60%, zamiast 15%.

Jedyne ogólne rady jakie jeszcze znalazłam, to trenować najpierw dressage (bo jest ważny we wszystkich konkurencjach, ale w żadnej nie dominuje) i speed.
Ale zrobię blupowanie wg rad Edytki, bo te inne nie podziałały tak jak się spodziewałam. Czasem trafiało mi się II miejsce, a tak to głównie IV i V.
wątek zamknięty
rasa konia nie ma tu absolutnie zadnego znacznia.
ta metoda robie (lub zrobilam): TB, Aussie, QH i Irish 😉

edit: rzeczywiscie speed i dressage sa wazne i dlatego trenuje sie je na samym poczatku. juz short rides zwiekszaja skills w tych 2 kategoriach 😉
wątek zamknięty
Ok dzięki za porady 🙂 To będe lepiej wiedziec jak teraz trenować źrebole 🙂 Jeden za 2 dni będzie się nadawał już do jazdy.
wątek zamknięty
A ja zawsze trenowałam najpierw te rzeczy, do których koń ma predyspozycje...

To jest moja kobyłka, która niedawno kupiłam. Ma chronos timer i właśnie zdobywa skillsy i BLUP w zastraszającym tempie.
http://www.howrse.com/elevage/fiche/?id=5879808

Tylko teraz skończyłam już zbierac skillsy za cross country i skończyłam treningi jej ulubionych dyscyplin i nie wiem czy to się nie popsuje...
wątek zamknięty
A ja przed chwilką znalazłam derkę, bat i sól w boksie 😁
wątek zamknięty
Edytka - podeslesz mi oferte stanówki na konto " martva "  Bede wdzieczna!!  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
wątek zamknięty
martva wyslalam, tylko nie wiedzialam dla której klaczy, wiec poszly 3 oferty, po jednej dla kazdej 😉
wątek zamknięty
Złapałam ogłowie  😅

Wielka prośba o sprawdzenie wskaźników:
http://www.howrse.com/elevage/fiche/?id=5558046
http://www.howrse.com/elevage/fiche/?id=6047905
wątek zamknięty
Rascal Flatt the Łegenđąry
Total potential reached 458.90
This mare has a BLUP of -89.23.

Aressa
Total potential reached 415.56
This mare has a BLUP of -50.46.

🙂
wątek zamknięty
Gracias 🙂
Pobawię się teraz w blupowanie  😁
wątek zamknięty
Edytka - Dzięki wielkie! Ciekawe co się urodzi  👀 😁
wątek zamknięty
zrebak bedzie mial gb 441.43 i ins cos kolo 80 😉
wątek zamknięty
Pilnie szukam instruktora!!!!!!!!!!!!!!
wątek zamknięty
Już nie szukam:/ Skasowałam centrum, bo bym sie zadłużyła...

Do kogo moge wstawić moje najlepsze konie? Potrzebuję marchewek, dobrze płatnych lessons i weta 😉

Acha, właśnie: kto potrzebuje weta?
wątek zamknięty
Alice ja z chcecia zatrudnie weta 🙂 wysłać Ci oferte?
wątek zamknięty
Alice, a ja mialam u ciebie konia? to muszę ośrodek znaleść 🙂

Ha, osiagnęłam 10 dni na pierwszym koncie, całkiem uday HOP mam:
    *  200 Equus
    * 20 turnips
    * 10 apples
    * 3 aging points
    * Water of youth
    * FG horseshoes

I urodził mi się 2 źrebaczek na tym koncie 😀 Nazwałam ją Balbina 😀 http://www.howrse.com/elevage/chevaux/cheval?id=6153163
(w ogóle po co ja kryje te klacze bez skillsów dobrych:P Choć ten i tak na razie najlepszy - 25 ma na wstępie)
wątek zamknięty
Edytka, wysyłaj 😉
Wstawiłam do Ciebie moją najlepszą klaczkę 😉
No niestety musicie znaleźc inne EC🙁 Moje było nienajgorsze, ale kasy brak... I by mi jeszcze karme zabrali, więc wolałam skasować.

To do kogo dac pozostałe dwa konie?
wątek zamknięty
Ja się powoli rozkręcam z tą grą 😉 Nawet źrebaka jednego mam 😀
Tylko mam jakiś cholerny problem z kasą, mało gospodarna chyba jestem i aktualnie na koncie 50 Equusów 🙄
wątek zamknięty
Alice, ja mam zajebiste centrum 😉

ec Zakątek
użytkownik aleqsa
wątek zamknięty
libellka a pracę masz?
wątek zamknięty
Aktualnie stajennym jestem 😀
wątek zamknięty
Edytka, a mogłabys mi wysłac na krócej?  👀 Bo niedługo będe kowalem a on więcej zarabia😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.