Forum konie »

kącik skoków

Dlaczego drąg pierwszy jest wyższy niż drugi?  🤔
Dramka. To z rozprezalni. Na pewno nie specjalnie. wszystko dzialo sie szybko wiec moze tak wyszlo ale rozprezalnia tez byla lekko pochyla i tez moze takie wrazenie po zdjeciu, jadac na to spokojnie bylo widac dwa dragi. ale to nie interpretacja i niewielki powod do oburzenia. :kwiatek:
edit: literowki
Nie jestem obużona tylko zaskoczona  😉

Nie długo wyjeżdżamy do Robsonów  💃 Udało mi sie wczoraj zaklepać 2 ostatnie boksy  😀
Konsultację OSK Sobin z P.Krysmanem
łojezu,dlaczego tak się kładziesz?trener nie zauważał?

Dramka - to powodzenia...zrobiłaś miejsce na półeczce na kolejne puchary?😉
Ktoś TEN trener nie zauważa 😎
Ktoś - jeśli chodzi o moje kładzenie to trener zauważył. Tak to jest jak się jeżdzi samemu i tylko czasem jakieś konsultację.
Skoczkowie mam pytanie!

Krąży legenda, że w N na styl za czysty przejazd są do ugrania 2 oczka nie jedno.
Prawda to?

I co oznacza "na czysto"? Bez zrzutek, do 3 pkt z oceny sędziego stylu czy jak?! Pomocy!
a są jeszcze Nki na styl? Chyba już od ładnych paru lat nie.
Za N klasę na 0 masz jedno oczko, 2 oczka są za 1 C.
Ponia no właśnie na Consus Cup jest N na styl.

I jeszcze pytanie "na zero" oznacza brak zrzutek i zero pkt karnych z oceny jeźdźca czy zero zrzutek i do 3 pkt za ocenę jeźdźca?
Moim zdaniem jak w L do 3.5 pkt, ale coś mi się wydaje,że to nie jest prawda z tymi 2 oczkami, choć nie wiem dokładnie co jest na ten temat w przepisach.
vissenna, za ten typ konkursu wg przepisów PZJ  nie dostajesz oczka wogóle
oczka przyznawane są za konkurs:
-dokładności
-zwykły
-dwuawrotowy(kazdy liczony oddzielnie)
-dwufazowy
- o wzrastającym stopniu trudności
-szeregów
-szybkości
reszty nie ma w przepisach czyli za to oczka brak
Ruffian Dziękuję bardzo!  :kwiatek:

Czyli nie opłaca się wydawać przeogromnego wpisowego na coś co nie zapewni oczka 🙂
A ja mam takie pytanie odnośnie norm na III klasę w skokach, bo tak patrzę na te tabele i dopiero teraz zauważyłam, że normy na małych koniach są w tej kucowej tabeli a nie w tej pierwszej dla dużych koni.

Według tabeli dla dużych koni aby uzyskać III klasę na ZR trzeba przejechać 4 x P/P1 na 0 (albo 2xN na 0).

Zaś w tabeli dla kuców i małych koni widnieje:

ZR K i MK:
· N, N1   2 x 0 pk
· P, P1   3 x 0 pk
· L, L1   5 x 0 pk
· 100 styl gr. D,E  4 x 3,5 pk ---> czy tutaj wynik z konkursu licencyjnego się tez liczy?

I teraz wyjaśnijcie mi dla zaspokojenia mojej ciekawości kilka rzeczy.
Po pierwsze czy jadąc na małym koniu zawody regionalne obowiązują mnie normy z tej 'kucowej' tabeli czy też one obowiązują na zawodach typowo kucowych/dla małych koni?
A druga sprawa to czy normy spełnione w różnych klasach się uzupełniają i jeśli tak to wg jakiego przelicznika? CHodzi mi o to, że wg drugiej tabeli trzeba mieć 5xL na 0  lub 3xP a jesli ma sie przykładowo 3xL +  2xP na 0 to tez jest spelniona norma czy nie?

Magdzior, weźże zadzwoń do swojego WZJ, bo myślę, że tylko osoba konkretnie przyznająca klasy odpowie na twoje pytania - jak ona to praktykuje. I to zarówno w temacie "przelicznik L/P" jak i "czy mały koń na normalnych ZR liczy się jak mały koń"?
Pamiętasz, że MK musi mieć certyfikat wzrostu (jeździec do 21 l)?
ZR K i MK  🤔 bywa coś takiego? Czy tylko ZO?
A po co ci w ogóle III klasa? I chodzi o to, że by tę klasę mieć? czy żeby nie mieć?  😁
Klasa mi po nic po prostu preglądałam te tabele szukając czego innego i tak się zaczęła zastanawiać, nie są to na tyle nurtujące pytania by od razu wydzwaniać do mzju, bo tak jak mówię nie jest mi to do niczego potrzebne po prostu czysta ciekawość, bo idąc tym tokiem II klasę na małym koniu mozna mieć jadąc 8xP na czysto o czym wczesniej nie slyszalam, dlatego zaczelam sie zastanawiac.

Co do konia tak ma certyfikat wzrostu, a ja jeszcze wiekowo zaliczam się do 21l dlatego jestem ciekawa i wlasnie zastanawia mnie to ZR K i MK, w tej tabeli dla duzych koni ZR to po prostu zawody reginalne (bo wyzej wiadomo są wszelkie mistrzostwa i ogólnopolskie itd itp), a w tej 'kucowej" też powyzej są osobne normy dotyczące zawodów ogólnopolskich, mistrzostw itd. i nie wiem czy to ZR nalezy traktować jako start na małym koniu na ZR czy jakies specjalne ZR dla kuców i małych koni (ale czy cos takiego w ogole istnieje?!).
Magdzior, daleko nam do tego, żeby wszystkie przepisy były jasno sformułowane. IMO dla MK opcja 8xP na zwykłych ZR powinna obowiązywać, ale ważna jest opinia osoby decydującej zanim zacznie się coś takiego zdobywać. A prawdziwy bałagan to się dopiero szykuje, w związku z wprowadzeniem przepisów dot. dzieci i młodzieży. Jak zazwyczaj nie miałam problemów ze zrozumieniem przepisów i wychwyceniem co trzeba - tak teraz mam, i to dość potężne. Nie mówiąc o tym, że wizja 11latka mykającego 110 na 5latku (duży koń) zupełnie mi się nie podoba.
Oraz 125 na 6latku 😫
IMO normy dla K i MK obowiązują tylko na zawodach K i MK, na ZR nie ma podziału - chyba,że takowe konkursy - tylko dla K i MK odbywają się w ramach ZR...na parkury na zawodach dla K i MK różnią się od parkurów dla dużych koni.
[quote author=Ktoś link=topic=18.msg664061#msg664061 date=1280559757]
IMO normy dla K i MK obowiązują tylko na zawodach K i MK, na ZR nie ma podziału - chyba,że takowe konkursy - tylko dla K i MK odbywają się w ramach ZR...na parkury na zawodach dla K i MK różnią się od parkurów dla dużych koni.
[/quote]]
Też tak mi się wydawało dlatego się zdziwiłam jak zobaczylam to ZR K i MK, bo tez nie slyszałam o podziale na zawodach regionalnych, jedynie o tym, że w konkursie na prośbę ekip z reguły zawsze mozna zrobic osobną serią kucykową, chociaż w opisie skrótów wyraźnie pisze MK - zawody dla małych koni, więc pewnie chodzi o jakies osobne.
Zapraszam serdecznie:

[url=[[a]]http://fotokonie.smugmug.com/Sports/ZT-B-Szwadron-Stara-Mi%C5%82osna/13160506_BaARm[[a]]#954755097_rEAAU][[a]]http://fotokonie.smugmug.com/Sports/ZT-B-Szwadron-Stara-Mi%C5%82osna/13160506_BaARm[[a]]#954755097_rEAAU[/url]

zawody z tej soboty ze Szwadronu. Niestety tylko L i P ale wczesniej nie dalam rady dojechac:P
ooo fajnie🙂w końcu załapałam się na fotki🙂
Rudzia, no wiesz co, takie śliczne zdjęcia a Chempiona mojego brak 🤬 (jechaliśmy wcześniejsze konkursy)
No wlasnie widzisz niestety moje upodobanie do spania mnie pokonalo:P

Daj znac kiedy znow gdzies bedziesz to postaram sie juz nie zaspac🙂
Zawody Piotrowice
Daga L  dwufazowy. Konio fantastyczny, a jeździec  🤔wirek: i tyle
Fot. Urszula Słomińska
[quote author=Ktoś link=topic=18.msg663179#msg663179 date=1280475833]
Dramka - to powodzenia...zrobiłaś miejsce na półeczce na kolejne puchary?😉
[/quote]

Ktoś Mój mąż ma kolejny puchar do swojej kolekcji  😎

Wróciliśmy wczoraj od Robsonów o 24 😲 W sobote Marcin jechał C w hali o 23, na dworze rozprężalnia  🙄 W P 100 koni  🤔

Atmosfera u Robsonów bardzo miła. Rano i po konkursie kąpałam się z Dramką w jeziorku  😀

Wczoraj w N szereg - triple 150cm szer foula stacjonata  😲 Dałyśmy rade  💃 Z konia jestem zadowolona. Mamy tylko (Ja mam) problem z jedynką  🤔wirek:
Dramka , to nic nowego że u Robsonów pełno koni 😉)  co się dziwić , zawody super a atmosfera tym bardziej  😜

triple 150cm szer foula stacjonata    tak bardzo często stawia ten parkurowy , już w N u Robsona ze 3 razy jechałam taki szereg  😎 u mnie w Damaszce w ten weekend też On stawia . 🙂

kilka zdjęc z Kwidzyna
Dracenka w N

i 4letni ogr  Ambasador w L

młody robi sie coraz lepszy , zaczyna się wykłębiać , jeszcze ten zad ma sztywny i bierze Go pod siebie w skoku ale trenujemy 🙂😉 i tak jestem z Niego zadowolona , jezdze Go od połowy czerwca a poprawę widze  😎
Zapnij się, Dramka, ulubiona kombinacja pana Janusza,w Stadzie też tak przeciez stało,na majówce,w którymś z "karuzelowych" parkurów.
Zapnij się, najlepsze na fotach to masz miny 😉

ja skakałam w sobotę,koń fruwał i to dosłownie,bo na placu były jeszcze 2 lonże,jedno oprowadzanie i jeden wolny,ale na szczęście świadomy elektron...pzynajmniej najazdów musiałam pilnować 🙂
Zapnij sie zdiecia cudu 🙂
to u Ciebie tez mamy sie szykowac na kombinacje tripel stacjonata :P
duzo koni sie juz zglosiło??
Ktoś już nie przesadzaj z moimi minami ;pp żle nie jest, to po prostu skupienie 😀 już nie powiem jakie Ty strzelasz miny  😎

Kasiek już się zaczynają budzić i zgłaszać . Przyjeżdżasz?  Przypominam że zgłoszenia do środy 🙂😉
mam zamiar sie zjawic  🙂
a zgłoszenia zaraz wysle :P
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się