Z moich (i ludzi siedzacych w poblizu mnie - jakiegos tuzina) obserwacji wynikalo, ze kon szedl sobie, bo szedl, ale jezdziec bardzo mu utrudnial to zadanie. Chociazby wolniejszym galopem w dystansie i "rzutem" 2 foule przed skokiem. Nie rob z siebie ofiary, nie tylko ty musisz jezdzic na koniach gorszej klasy. Znam to z autopsji. Moja kobyla byla wyselekcjowana, ale dla wtedy mnie, 12-letniego dziecka, do rekreacji, moze do skokow L. Praca mozna duzo osiagnac, wiec zycze wytrwalosci.
bardzo mało trafna obserwacja Asior, choćby dlatego,że nie zauważyłaś że koń panicznie nie chciał być na tym parkurze, a atak na przeszkodę chciał przeprowadzić nie 2 a 12 ful przed przeszkodą 🤔 ...fakt, pracą można bardzo dużo osiągnąć, ale szczęście też sie bardzo przydaje i szkoda ,że tego nie doceniasz...bo często w takich sytuacja się to odwraca.
Ja tak w ramach tej dyskusji dodam, że dla mnie elementy ujeżdżenia (cokolwiek to dla każdego znaczy bo dla mnie to np. ustępowania od łydki, dodania i skrócenia, trawersy, przejścia stęp-galop, cofanie itd.) to normalna część treningu skokowego - czyli takiego, którego głównym celem jest ćwiczenie skoków. Jeśli ktoś na swoim treningu tylko kłusuje i galopuje po kole, po czym zaczyna skakać (co obserwowałam niedawno u znanego trenera), to mu współczuję.
Dramko, nie obraź się, bo nic przecież do ciebie nie mam, ale mi się twój przejazd z Huberta nie podobał - prawie żaden odskok ci nie pasował, dawałaś kobyle luźną wodzę przed przeszkodą i liczyłaś co ona zrobi, często zostawałaś z ciałem i koń galopował mało od zadu - naprawdę widać, że mszczą się tzw. ujeżdżeniowe podstawy skoków! Możesz zdradzić z kim teraz jeździsz? Mam pewne podejrzenia 😀
Dzionka zalezy kto jezdzi po tym kole 😉 ja po moim trenerze i jego jezdzeniu w kolko + kilku zarzymaniach wsiadam i mam zupelnie innego konia.
a tak zupelnie serio ujezdzenie skokowe to kon dobry miedzy dragami. lekki, elastyczny, reagujacy na pomoce i do ruszenia i do zatrzmania. co mi po koniu ktory pieknie skraca, dodaje, robi ciagi jak w parkurze deska, beton w pysku i tempo z toru sluzewiec. kon skoczek wrecz powinien rozwijac swoja elastycznosc chodami bocznymi, czy piruetami ale w to wszystko musza byc wplecione dragi! nie mozna sie zapetlic w tylko ujezdzniowe dlubanie, bo to potem i tak da nieporownywalnie male efekty w stosunku do ilosci poswieconego czasu.
zreszta jazde trzeba dobrac do konia. ja przed skokami wrecz nie moge robic zbyt wielu przejsc, bo mi to konia za bardzo gotuje.
Wstawiałam jakiś czas temu zdjęcie mojego półsiadu po skoku,a teraz postanowiłam wstawic sam skok,zdjecia wprawdzie bardzo stare i wtedy te moje skoki wychodzily chyba całkiem możliwie,ale sama nie wiem,a chciałabym zacząc coś hopsac dlatego prosze o ocene 😉
Christine, bardzo fajnie to podsumowalas, mam identyczne odczucia! (rowniez a propos tej jazdy po kole :hihi🙂. jazda ujezdzeniowa konia-skoczka to jazda na dragach i cavaletti. robi sie te same cwiczenia ujezdzeniowe, ale wplata w to dragi. ide o zaklad, ze gdyby wpuscic te swietnie ujezdzone konie i jezdzcow potem na dragi i cavaletti, to by sie na nich poprzewracali.
Natomiast na wydajny galop świetnie robi kontrgalop. Dużo kontrgalopu. A już gdybyś (po x pracy) dała radę dodawać w kontrgalopie - to pewnie już nie byłoby kłopotów z galopem na parkurze.
mozesz to rozwinac? w jaki sposob kontrgalop wplywa na wydajny galop? gdzie to wyczytalas, znasz z wlasnego doswiadczenia czy Ci moze trener to wpoil? w jaki sposob kontrgalop wplywa na wydajny galop...bo zastanawiam sie od wczoraj.
Jak tak na was patrzę jak tak sobie skaczecie,to troszkę żałuje że zrezygnowałam ze skoków,no ale trzeba być twardym😀 To pokaże wam moje i mojego koniska zdjęcie ze skoków,tak skikaliśmy kiedys🙂
A ja podjęłam decyzję, że wracam do kicania 🏇 Zaczęłam póki co skakać rowki z wodą i konary drzew w terenie, kobyła jest nakręcona na skakanie po 2 latach przerwy, ale pod kontrolą. Teraz mamy 3 tyg przerwy bo mam sesję, ale potem wracam do jazdy i na jesień zacznę coś konkretniej skakać mam nadzieję 🙂 Już na placu z przeszkodami i zimą po hali. Kasa na jazdy z kimś chociaż ten raz w tyg się znajdzie, jeśli mój plan, który mam się ziści.
A to dla tego że zrezygnowałam dla westernu a dokł.dla reiningu🙂 Skakałam 3 lata i jakoś reining bardziej mnie kręci🙂 A mój konik troszkę miał problem z nogą,także dla niego tez lepiej,choć on czasem jeszcze cos poskacze bo lubi skakać🙂
Ja dzisiaj podjęłam decyzję,że jednak moja stara kasztana wraca do sportu.Może jakieś MR będzie chodzić,zobaczymy.Cieszę się mimo wszystko,bo mimo,że nie ma zbyt wielkiej potęgi,to bardzo ambitny i fajny koniczek.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Debiut po prawie 3 latach przerwy w startach (oczywiście konia 😉 ) w Mosznej pod koniec czerwca.Hmm,sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie 😁
ciekawska, nie przypadło w udziale dość często tzw. 'odrabianie' koni. Większość tych koni przetestowała w pysku co się dało, a zad zostawiała w stajni. Po ciężkiej robocie nad rozluźnieniem i przywróceniem chociaż przyzwoitych relacji z ręką - przychodził czas na aktywność zadu. Konie, o których piszę - "bały się" galopować - tak to jakoś wyglądało. Nie zawsze można było zastosować wszystkie ćwiczenia angażujące zad, natomiast kontrgalop jest względnie prosty, nie obciąża bardzo konia, nie "przeczula" pyska... a jak działa - najlepiej sprawdzić w praktyce. Ale! jeśli będzie walka z pyskiem - to bez sensu. Rzeczy mają swoją kolejność. Koń nie może też zwalniać itp. - musi być dobrze ustawiony na rytm. W teorii zalety kontrgalopu płyną z silnego działania prostującego. Pracują trochę inne grupy mięśni; bywa, że znikają dotychczasowe usztywnienia/wygięcia.
Cieciorka Wiem że Jacek dojeżdża ale mnie interesują treningiem z Panem Józkiem.
Dzionka 😁 Same trafione spostrzeżenia 🙇 W takim wypadku mój koń jest warty milion dolarów i bardziej by mi się opłaca sprzedaż 😁 Nie zabieram się, puszczam wodze, żaden skok nie pasował a parkur na czysto 🤔 Jak Ja to robie?! 😲
Trenuje z tą samą osobą od zawsze, ale czasem też mam "trening" z innym trenerem, chociaż nie wiem czy nazwać to trening jak koń wszystko sam robi 😁
Wrotki Ja proponuje konkurs przesiadany, niech Asior pokaże jak to się robi 😅
Dzionka może skorzystasz z okazji i zaprezentujesz mi jak to powinno wyglądać? Lub co najmniej pochwal się swoim przejazdem wzorowym, chetnie obejrzę 😉 Powiedz, kiedy mogę Cie podziwiać na parkurze? 😅
"zresztą jazdę trzeba dobrać do konia. ja przed skokami wręcz nie mogę robić zbyt wielu przejść, bo mi to konia za bardzo gotuje."
christine A Ja odkryłam że przejścia bardzo wyciszają moja kobyłę. Chociaż mówiono mi że konie do przodu denerwują przejścia, ale widać nie ma reguły 🤔
nigdy nie ma reguły. jakby reguła była to byśmy się wszyscy do dwa tygodnie w DR spotykali i zajmowali pierwsze miejsca wspólnie 😉 chociaż też tek by było fajne 😁 tak samo jak z konie zamulone powinno się rozprężać do przodu teoretycznie. ja miałam takiego co w domu tzreba było pzrejście co 3 metry robić, zeby na skokach rwał do przodu, a na zawodach wprost żadnego tylko dużo chodów bocznych bo w przejściach chciał się wspinać 🤔wirek:
halo,ponieważ jestem ograniczona,to proszę uczyń mi tę uprzejmość i wybolduj w swoim poście,będącym mam nadzieje odpowiedzią na pytanie ciekawskiej - jak kontrgalop wpływa na uwydatnienie galopu?bo na razie czytam,że "Słowacki wielkim poetą był"...
bo dlaczego nie ciągi w galopie?albo cofanie?bo skoro kontrgalop jest dobry na uwydatnienie fuli,to dlaczego nie zwroty na zadzie?przecież to stęp jest matką galopu - w ogólnej,powszechnej teorii,szczególnie u tych tradycyjnych trenerów...
Dramka, ale po co tyle emocji 🙂 Obejrzałam jeszcze raz i może zbyt ostro faktycznie napisałam - naliczyłam 5 odbić gdzie nie pasowało i na kilku przeszkodach dałaś kobyle luźną wodzę i niech decyduje - te dwie rzeczy konkretnie mi się nie podobały. Jak dla mnie to przez nieumiejętność skrócenia/dodania, jeśli widziałaś odległość oczywiście, a to wiąże się z tematem przydatności pracy po płaskim w skokach. Nie wiem ile wart jest twój koń, ale chyba nie odmówisz jej szczerości i chęci współpracy? Sama ci nie pokażę lepiej, bo jak dobrze wiesz, jeżdżę LL od przypadku do przypadku, więc po co ten tekst? Wyraziłam swoją opinię, nie musisz się przecież z nią zgadzać 🙂
Cudowna re-volta. Ja jeżdżę C,kiedyś wyżej,mimo 8 letniego "doświadczenia"(co to jest za doświadczenie) też bym nikogo nie pouczała..Ani nie negowała porad.Jak ktoś nie chce,niech nie słucha.Po co te przepychanki?Żeby udowodnić "ja jeżdżę 120,ty jesteś nikim,więc nie śmiej mi zwracać uwagi?".Hm ciekawy sposób dowartościowania.Przepraszam,jeśli dotknęłam czyjś słaby punkt,ale na prawdę z punktu widzenia obserwatora,takie dyskusje są po prostu przykre.Apeluję o powrót do prawdziwego sedna wątku. 😉
Dramka, czyli teraz próbujesz nam udowodnić że jednak kobyła nie jest szczera i współpracująca bo miewa eliminacje, za to wydajnie galopuje i prawie wszędzie jej pasowało... bo ktoś Cię skrytykował? 😂
Po co, żeby udowodnić że jednak jesteś dobrym jeźdźcem, czy słabym jeźdźcem? Próbujesz udowodnić swoje zasługi czy swoje wady? 😂
Salto a propos pouczania, to moim zdaniem, miło gdy wiedza i doświadczenie spotykają się dając jakieś określone umiejętności. Rozumiem, że czasem wiedza teoretyczna może być większa, niż odbyta praktyka, ale jednak miło aby spotkały się gdziekolwiek po drodze. Niestety zdarzają się ludzi debatujący o piruetach w galopie i lotnych niemalże seriami, naprawdę zapalczywie przerzucającymi się cytatami z to znamienitszych autorów/trenerów a jak przychodzi co do czego to startują w ledwie dostatecznym stylu w ujeżdżeniowej L. Pomijam innych fantastów i specjalistów pouczających jeźdźców jeżdżących N i C, a sami nie są w stanie ukończyć parkuru L.
Jasne, że wiele zależy od konia, od warunków, od pogody, od ułożenia Marsa względem Ziemi i słońca względem Jowisza. Ale na Boga, ludzie! Bez przesady. Sobą też trzeba coś reprezentować, chociaż czasem.
Christine, bardzo fajnie to podsumowalas, mam identyczne odczucia! (rowniez a propos tej jazdy po kole :hihi🙂. jazda ujezdzeniowa konia-skoczka to jazda na dragach i cavaletti. robi sie te same cwiczenia ujezdzeniowe, ale wplata w to dragi. ide o zaklad, ze gdyby wpuscic te swietnie ujezdzone konie i jezdzcow potem na dragi i cavaletti, to by sie na nich poprzewracali.
To mi przypomniało moją i gniadej krótką, acz bardzo burzliwą przygodę ze skokami 😁 Trochę była puszczana w korytarzu (ze skutkiem mocno przeciętnym - sporo zrzutek mimo pasujących odległości i przyjaznych, niskich przeszkód), po czym miała sobie trochę poskakać z plecaczkiem, czyli mną. Dodam tylko, że moje umiejętności w skokowej materii ograniczają się do przejechania L-ki na czysto w stylu, od którego osoby postronne na pewno nie padną na kolana, ale też co mniej wrażliwi nie wydrapią sobie oczu. To, co się działo na tych kilku skokowych 'treningach' jest moją życiową porażką 😵 . Nawet leżące drągi urosły do rangi Wyzwania 😡 , bowiem gniadek niemal każdy z nich zaliczała, nie wpadając na pomysł, że może mogłaby podnieść nieco wyżej nogi kiedy przez nie przejeżdżała.
Gdy okazało się, że gniada nie ma dostatecznie dużo szacunku do leżących drągów, by chociaż przekraczać je bez opukiwania, postanowiliśmy dać sobie spokój 😜
Chociaż, swoją drogą, ciekawa jestem, w jakim stopniu ktoś ode mnie lepszy w te klocki mógłby ten brak serca do skoków u niej zminimalizować. Bo na pewno moja wina też w tym była 😉
Busch, ale paradoksalnie mi tez jest najciezej na lezacych dragach 😁 no np. jednym z ciezszych cwiczen jest wjechanie na trzy-cztery dragi w odleglosci 2,80 koniem lekkim, zrownowazonym, prostym, galopujacym pod gorke, nie pedzacym 😁
Dramka, to od jakiej klasy można komentować przejazd? Po co wrzuciłaś tu filmik? Żeby tylko ci, co jeżdżą od C wzwyż mogli napisać "ale super, świetnie ci poszło mimo tego okropnego konia!"? Z jakiegoś powodu jesteś mocno drażliwa jeśli chodzi o krytykę.
Właśnie oglądam na Eurosporcie Zawody Global Champions Tour w Turynie. Jestem w szoku po przejeździe zawodnika Rogera Yves Bost. Możliwe, że już ktoś poruszał w tym wątku kwestię stylu jazdy łącznie ze skokami tego pana. Dla mnie dno...Jakim cudem ten człowiek jest tam gdzie jest?
Na własnym podwórku widzimy przykład , że się da 😎 Styl jazdy jaki ów pan ma ,każdy wie , ale wygrywać potrafi i sporo złotych medali zdobył w MP , a nawet na IO wystartował 😎