Forum konie »

kącik skoków

Jeszcze kilka lat temu (wcale nie tak dawno) było tak, że świat jeździł już w jednym rytmie, płynnie.
Polscy zawodnicy ? No to była masakra. O rytmie nikt nie słyszał.
Skok, a potem pomiędzy przeszkodami koń trzymany za dziób galopował prawie w miejscu. Przed samą przeszkodą zryw do szybkiego galopu i znowu skok.  Konie wybite z równowagi, drągi sypały się gęsto.
Potem zaczęło się to zmieniać. Coraz więcej było w tych przejazdach płynności.
Pamiętam tamte czasy i dlatego widzę ogromne zmiany w technice jazdy polskich zawodników.
Została jeszcze grupka, tych ze starszego pokolenia co jeźdżą hmmmm......chaotycznie.
Ten nawyk niełatwo zlikwidować, jeśli jeździło się w ten sposób latami.
Ale to jedyna droga.
Sztuką jest tę płynność utrzymać przy stukniętych koniach.
A jeśli bez płynności i rytmu konie jeżdżone są latami - tym trudniej.
Dlatego przejazd GK z Gałkowa mnie zaskoczył.
Były momenty w tym przejeździe właśnie takiego "wypuszczania" konia na przeszkodę.
Mam jednak wrażenie, że GK mocno pracuje nad pozbyciem się tego nawyku.
I niech mu się uda. Życzę mu tego serdecznie.
Nick Skelton to światowa czołówka .To zadzwoń do FEI i go napiętnuj  😂 Nie nie jestem zindoktrynowany , tylko nie mam interesu w tym żeby kogokolwiek gnoić . 😉

Halo - Rozumiem że ty masz taki interes , bo jeżeli sprawa nie dotyczy bezpośrednio ciebie to zdaje się że w rodzinie masz Trenere , który rozumiem nie ma tylu klientów co GK.

P.S Nie jestem , nie byłem i  prawdopodobnie nie będę  klientem GK , ale nie zmienia to faktu że jestem wrażliwy na to że kogoś się w środowisku gnoi i to zwłaszcza przez osobę która w tej materii nic nie osiągnęła. 😉

P.S 2 Szemrana masz 100% racji , ale to nie powód do nagonki na kogoś !!! Poza tym z tego co wiem i zaobserwowałem swoich podopiecznych uczy jazdy stylowej ,ale wykorzystuje też i wzbogaca o swoją wiedzę w pokonywaniu parkurów. 😉 Trzeba się otwierać na przyszłość , ale nie znaczy to że powinniśmy odrzucić wszystko to co do tej pory udało nam się osiągnąć .  😉

Maria 89
Szczerze? o wiele bardziej lubię oglądać takie przejazdy:
niż takie, jakie Ty pokazujesz. I myślę, że większość ludzi (również tu na forum) ma pod tym względem podobne zdanie do mojego.

Nawet Ehningowi można zrobić brzydkie zdjęcie i nie potrzeba do tego Photoshopa  🤣 🤣 🤣

http://www.welt.de/sport/article4038271/Verliebter-Ehning-vertraut-stoerrischem-Kuechengirl.html
szemrana, nie jesteśmy spokrewnione przypadkiem? 🤣 (albo czytamy sobie w myślach, albo... mamy oczy, mózgi i parę lat za sobą "towarzyszenia" dyscyplinie).

Smok10, nie wiem, jaki masz interes, żeby gnoić ludzi na potęgę, ale robisz to namiętnie odkąd pojawiłeś się na forum. Nawet na "niewidziane". Szczodrze. Dlatego NAGLE występując jako żarliwy obrońca  (przypadkiem(?)) "osoby znaczącej" - sam wystawiasz sobie świadectwo. Moralne. I stanu świadomości.
Uświadamiać cię nie będę, bo to bez sensu gdy ma się do czynienia z osobnikiem sekciarskim (jak wielokrotnie twierdziłeś).
Owszem, mój Trener nie podjąłby się pracy z liczbą koni, której nie ogarnia. "Niedzisiejszy" taki 🙁.
Czyli gnoić to my ale nie nas . 😉

Fakt ,dużo bezpieczniej było przyłączyć się do tłumu i obrzucać GK inwektywami , ale to nie leży w moim charakterze  🙄

P.S Nazywaj sobie mnie jak chcesz . Wisi mi to . 😎 W swojej pustej jak mniemasz mózgownicy , ubzdurałem sobie że mam rację i nie pozwolę publicznie gnoić kogoś kto uważam że na to nie zasługuje.  🤔
Halo 🙂 pewnie coś w tym pokrewieństwie dusz jest.
Intensywnie obserwuję świat jeździecki od ćwierćwiecza. Zarówno ten skokowy jak i ujeżdżeniowy.
Sporo by opowiadać o zmianach w polskim jeździectwie.
Największa ?
W kucykach 🙂 Pamietam pierwsze MP dzieciaków w skokach. Boszzzz......jakie tam wtedy wynalazki startowały.
Koniki polskie to była podstawa dziecięcego jeździectwa. Potem pojawił się Nandy Man  z Mariką. Oczy miałam jak pięciozłotówki jak go zobaczyłam. A wtedy przecież już cały jeździecki, dziecięcy świat startował na takich koniach.
I w skokach zmiany- właśnie przez tę zmianę w technice jazdy.
Pewnie do śmierci będę obserwowała zawody, wyniki - to nie przechodzi z wiekiem  😉
Sama nigdy nie startowałam a moje jeżdżenie było zawsze bardzo, bardzo amatorskie.
Gdzieś tam po drodze zrobiłam papier instruktorski i kochałam uczyć ludzi jazdy konnej.
Zawsze dawało mi to sporą satysfakcję.
I jestem dumna, że .....pod moim okiem zaczynali tacy, którzy dzisiaj z sukcesami startują na ogólnopolskiej arenie jeździeckiej.
I że dzieciory, które uczyłam nadal jeżdżą konno choć to dzisiaj całkiem dorośli ludzie są  😍
Znaczy, że nie spieprzyłam sprawy  😉

Patrzę od lat wiec osąd się trochę wyrobił.
A dzisiaj jestem uszczęśliwona startem w Akwizgranie Beatki Stremler.
Mamy w światowej czołówce młodą zawodniczkę.
I życzę sobie, jej i wszystkim w koło żeby Polska była z niej duma. Żeby sie jej udało.
Przecież obserwowałam ją od zawsze. Tego małego szkraba zryczanego po nieudanych przejazdach.

Wiec tak sobie patrzę na te konie i jak myslę, że coś tam wiem, no to piszę  😉
Sztuką jest tę płynność utrzymać przy stukniętych koniach.
A jeśli bez płynności i rytmu konie jeżdżone są latami - tym trudniej.
Dlatego przejazd GK z Gałkowa mnie zaskoczył.
Były momenty w tym przejeździe właśnie takiego "wypuszczania" konia na przeszkodę.
Mam jednak wrażenie, że GK mocno pracuje nad pozbyciem się tego nawyku.
I niech mu się uda. Życzę mu tego serdecznie.

Szemrana - No i właśnie to ciebie odróżnia od tych co chcą go spalić na stosie  😉 Dlatego tak bardzo podobają mi się twoje wypowiedzi ! Czapki z głów.  😉
Zgadzam się w 1 000 000 % z każdym wypowiedzianym słowem !  :kwiatek:

P.S A pamiętasz jak jeździły Poniaki. A2 tylko na styl , potem na każdych ogólnopolskich pierwszy dzień tylko na styl. OOM tylko na styl ,ewentualnie ostatni przejazd dokładności . Licencje 3 x do 3,5 pkt na styl z 3 woltami Początkowa , środkowa i końcowa z pokazaniem konia w 3 chodach nie tylko na skoku , dlatego wygląda to coraz lepiej ,tylko co z tego zostało ??? Dzieci jeździły stylówki do zwymiotowania a olbrzymia większość skokowych Poniaków startowała w Ujeżdżeniu i WKKW. Teraz Poniaków już nie ma , stylówki mocno okrojone ,3 licencja jeden przejazd i ewentualnie została jakaś namiastka  brążowa i srebrna odznaka o złotej nie piszę bo ma ją sto parę osób w Polsce.
Przykra ta nagonka na pana GK, tym bardziej, ze ten kon nie wyszedl przeciez spod Jego reki.  Ktos te konie wczesniej jezdzil i doprowadzil do takiego stanu - i to nie tylko wloskie panienki z kupa kasy i marnym pojeciem tak potrafia, na wlasnym podworku tez mielismy/mamy uznanych szkoleniowcow ze sciana medali i pucharow ktorzy potrafili w krotkim czasie zniszczyc konia bezpowrotnie, bo odrobic potem czesto juz sie nie udalo  - a przejazdy tez wygladaly kontrowersyjnie -  albo nie bylo nawet takiej szansy bo kon ladowal u Wlocha czy Belga na talerzu. No i  szkoda, ze Ci wszyscy pietnujacy ostre kielzna zapominaja - albo nigdy nie mieli okazji doswiadczyc -  ze w wiekszosci wypadkow jest uzasadniona przyczyna, ze zaklada sie taki patent a nie oliwke, zabic sie na parkurze niekoniecznie jest marzeniem tych, ktorzy z jakis powodow dosiadaja koni z poprzestawiana mocna psychika. Zaloze sie, pan GK wolalby jedzic konie ktorym wystarczyloby normalne wedzidlo.
Miejmy nadzieję że G.K jeszcze wszystkim pokaże jak się jeździ i wygrywa.  😉
sanna gdzieś na FB był komentarz właśnie a porpos że to nie koń spod jego ręki.
Ktoś właśnie tak odpowiedziała na 'hejty' tzn. że przed zawodami jeździł tego konia dopiero 2 tyg. na co osoba hejtująca odpowiedziała że to jeszcze lepiej świadczy, skoro w 2 tyg udało mu się doprowadzić konia do takiego dramatycznego stanu 😀. Bardzo mnie rozbawił ten tok rozumowania  😵
Zorilla, no wzial i popsul, pewnie zle guziczki poprzyciskal, bo instrukcji obslugi nie chcialo mu sie przeczytac..  no ale w koncu po wlosku byla..
A tak powaznie, to mam nadzieje, ze szczekacze juz skonczyli. A panu GK zycze dalszych sukcesow, bo siedzi jak siedzi ale jest diablo skuteczny - od kilkudziesieciu lat  👍 - wiec z tym dosiadem nie jest chyba az tak zle.  . A z tego co napisala Salto, ze jest wyjatkowo zyczliwy ludziom i trenowanym przez siebie koniom, wiec tym bardziej szacunek i zyczenia dalszych sukcesow.
Sann - właśnie chodzi o to, że nie jest od kilku lat skuteczny 🙂
Moim zdaniem generalnie dlatego, że siedzi jak siedzi.  😉
I o tym tu rozmawiamy.
Sann - właśnie chodzi o to, że nie jest od kilku lat skuteczny 🙂
Moim zdaniem generalnie dlatego, że siedzi jak siedzi.  😉
I o tym tu rozmawiamy.

Jakoś ostatnio idzie mu coraz lepiej  😉
Smoku - uwierzę jak zobaczę powtarzalność 🙂
I uwierz mi - życzę Kubiakowi jak jak najlepiej.
O jego bożej iskrze pisałam wielokrotnie. 
szemrana, na CSIO parę razy do dekoracji wyjeżdżał, w tym był drugi w 150, który liczył się do rankingu Longines.
Jego stać  nie na parę wyjazdów do dekoracji ale parędziesiąt 🙂
Trudno to zrobić na zawodach na których jest 16 konkursów 😀
Szemrana, ale zawodnik,nawet najlepszy, nie jest maszyna do wygrywania, a juz na pewno nie przez ..30 lat lub wiecej lat. Pewnie rozne rzeczy nakladaja sie na to. Te o ktorych piszesz pewnie tez. Ale jest tez znuzenie, zmeczenie 'materialu' ;-), lekki przesyt, whatever, w koncu ile lat mozna miec dziki zapal. Pan GK robi to co robi pewnie najlepiej jak w danym momencie moze, ale ja rozumiem, ze siedzac w sporcie zawodowo cale dlugie zycie mozna juz po prostu nie wkladac 150 % aby tylko wyjechac do dekoracji, mysle, ze jesli na zawodach zrealizuje swoj plan dla danego konia, wystarczy. Ale moze sie myle. Moze sa ludzie-cygorgi ktorzy startuja od kilkudziesieciu lat i za kazdym razem jada na maksa-maksa po wygrna i GP tez powinien sie do nich zaliczac  😎
Sanna - Dobrze napisane , ale wiem że taka nagonka zasmarkanej hejterki na pewno mu motywacyjnie nie pomogła. Póki nie mamy w skokach  zawodników na miarę Beaty Stremler ,to kibicujmy i szanujmy temu co mamy. Jak zjawi się napompowany kasą małolat który będzie miał dar od boga , będzie wyszkolony stylowo wg ,najnowszych kanonów , będzie miał chęć do pracy ,j ego ojciec będzie miał szyby naftowe i zacznie wygrywać 5* w Aachen to wtedy pewnie G.K zejdzie na drugi plan , póki co módlmy się by zaczął jeździć jak najwyżej , jak najlepiej i jak najdłużej . ( Oczywiście kieruje te słowa do miłośników jeździectwa , a nie jakichś patafianów którzy żyją złudzeniami i mrzonkami o śliczności przejazdów . )  😉

P.S Póki co , ani Mistrzostwa Europy ani Świata anie Olimpiada , czy nawet zwykłe Grand Prix nie są konkursami sędziowanymi na styl jeźdźca. 😉 Liczą się tylko i wyłącznie czyste przejazdy w najkrótszym czasie  !!!!   🤣
( Oczywiście kieruje te słowa do miłośników jeździectwa , a nie jakichś patafianów którzy żyją złudzeniami i mrzonkami o śliczności przejazdów . )  😉

Serio??? Nie potrafisz się wypowiedzieć bez obrażania osób, które mają odmienne zdanie niż Ty? Dramat.
Ogarnij się trochę, bo nieprzyjemnie się to czyta.
To nie czytaj , masz 100 innych tematów o kolorkach czapraczków ,gdzie słitaśne Quniareczki spacerują po tęczowych łączkach ze swoimi błyszczącymi jednorożcami  😉
Myślę że zanim zajmiemy się nagonką na takich skutecznych jeźdźców jak Kubiak,zajmijmy się uprzątnieciem bałaganu na własnym podwórku.Np. dzisiaj cały dzień oglądałam zawody skokowe i na żadnych zawodach rangi MP czy międzynarodowych nie widziałam tak paskudnego miejscami jeździectwa,jak na zwykłych ZR.I bynajmniej nie chodzi o użycie patentów,ale jak i także o inne kwestie.Więc może najpierw małe kroczki,a potem możemy porozmawiać o GK.
Klami a Damaszka?
Pan Grzegorz wlasnie wygral SR i DR w Salio, na dwoch roznych koniach. Bylam, widzialam, plynnie, w rytmie, kazdy dojazd doskonaly. Oby tak dalej.
w ten weekend?
Pan Grzegorz wlasnie wygral SR i DR w Salio, na dwoch roznych koniach. Bylam, widzialam, plynnie, w rytmie, kazdy dojazd doskonaly. Oby tak dalej.

No proszę ! . Albo on jest niesamowity albo cała reszta do d..y  🤣 🤣 🤣

I to jest najlepsza odpowiedz dla wszystkich ktorzy  Go krytykuja, podkladaja swinie itd  🤣
Super!

I to jest najlepsza odpowiedz dla wszystkich ktorzy  Go krytykuja, podkladaja swinie itd  🤣
Super!

Łatwo się podkłada komuś świnię jak się samemu nic sobą nie reprezentuje !  🤔
no ale przecież to nasza cecha narodowa,smoku.

Choć i tak najbardziej widać to w ujeżdżeniu.
domiwa, o Damaszce wiem, ale tam nie jadę. Szukam czegos z podłożem. Dlatego przede wszystkim poza pomorskim, bo wiem, że u nas nic nie ma.
Hmn... Byłam ostatnio w Damaszce i uwazam,ze podloze na parkurze bylo bardzo w porzadku 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się