Forum konie »

kącik skoków

Kurcze nie wiem na czym to polega ale porównując sobię Ponię nawet z najlepszymi zawodnikami z np. CSIO w Sopocie zawsze mam wrażenie że zostaje bardziej w tyle w czasie skoku niż inni. Pewnie to nie jest błąd bo nikt nigdy tego nie podkrślał ale na czym to polega? Nie wiem dlaczego tak mi sie wydaje...

Ale mimo wszystko jestem pełna podziwu dla waszych gibanek 😉
Ramires, po prostu Ponia ma lepszy dosiad niż większość  😀  😅
Kurcze nie wiem na czym to polega ale porównując sobię Ponię nawet z najlepszymi zawodnikami z np. CSIO w Sopocie zawsze mam wrażenie że zostaje bardziej w tyle w czasie skoku niż inni. Pewnie to nie jest błąd bo nikt nigdy tego nie podkrślał ale na czym to polega? Nie wiem dlaczego tak mi sie wydaje...

Ale mimo wszystko jestem pełna podziwu dla waszych gibanek 😉

Powiem CI tak, w dużym skrócie.
Kiedyś jak byłam mniejsza miałam wielkiego ogra który zabierał sie czasem foule wcześniej na oksery 120 i td..przez to zaczelam `pochylac się,wychodzić przed konia b. mocno i tak jeździłam, weszło mi to w tak duży nawyk,że ponad 2 lata dość notorycznie popełniałam ten błąd, w zeszłym roku wracało w sytuacjach podbramkowych, jakoś powoli powoli "wychodzi" ze mnie ten nawyk.

Moja obecna trenerka włożyła dużo cierpliwości w nauczenie mnie poprawnego półsiadu, faktycznie czasem jest tak,że za bardzo wycofuje biodra lecz w moim przypadku to lepsze wyjście niż wyjście do przodu.
można by powiedzieć z jednej skrajności w drugą, cały czas się uczę, wszystko jest do poprawy😉

aa no i tu jest ok 135/140 a Ja dopiero od zeszłego roku jeżdze 130 więc też obywam się z taką wysokością😉
[quote author=Poniuś link=topic=18.msg282627#msg282627 date=1245785407]
a tak my kicaliśmy na treningu w sobotę😉

[/quote]
a ja nawet po zacytowaniu nie widzę fotek  🙁
[quote author=Ktoś link=topic=18.msg282842#msg282842 date=1245819432]
[quote author=Poniuś link=topic=18.msg282627#msg282627 date=1245785407]
a tak my kicaliśmy na treningu w sobotę😉

[/quote]
a ja nawet po zacytowaniu nie widzę fotek  🙁
[/quote]

Ktoś bo fotka jest jako załącznik pod moim postem, nie w nim.

edit: daje linka bo w ZNK też nie widzieli fotek, nie wiem czemu ❓

Wracając jeszcze do rowu na sopockim CSIO. Jestem totalnym dyletantem jeśli chodzi o zawiłości parkuru, więc wybaczcie herezje, ale zapytam z czystej ciekawości. Miałam wrażenie, że sporo koni miało problem z tym rowem. I nie polegało to na tym, jak bywało na CSI w ubiegłych latach, że niektóre konie ewidentnie nie potrafiły skakać takiej przeszkody. Miałam wrażenie, że ten biały próg (nie mam bladego pojęcia jak to się prawidłowo nazywa  :icon_redface🙂, który ograniczał przeszkodę z przodu, był na tyle "masywny", że ograniczał jednocześnie zwierzakowi prawidłową ocenę szerokości przeszkody. Zdaję sobie sprawę z tego, że koń najeżdżający na przeszkodę ma oczywiście zupełnie inną perspektywę niż kibic siedzący na trybunach, ale nie mogłam się oprzeć takiemu wrażeniu.

A ja sie pochwale,ze po miesiecznej rekonwalescencji dzisiaj skoczylismy pierwsza gimnastyke  🏇 I nawet nie zapomnielismy w trojke jak sie to robi  😅
salto piccolo, a gdzie zdjęcia? 🤬
Haha zdjecia? Nie posiadam fotografa 🙂 Zreszta ja tam wole sie nie pokazawyc dopoki do formy nie powroce.Ale mam cos z kwietniowego treningu:

Troszke za duzo nerwowosci i bledow ale prosze wybaczyc,bo to bylo po krotkiej przerwie od skakania 🙂
w GP w sopocie te "plytki" z plastelina byly dokladnie ogladane prawie po kazdym skoku przez sedziego.
jezeli kon nie dolecial, plytka zostala zmieniana, a sedzia zabieral "dowod rzeczowy". moze nawet je podpisywal 🤔 ale tego juz nie jestem pewna 🙂

Ponia gratulacje :kwiatek: niestety nie udalo mi sie "na Ciebie" dojechac 🙁
Querido  😍  😅  😀
Dokladnie Lotnaa moja milosc nie jedyna ale chyba najmocniejsza  😅
Oooo.... to nie wiedziałam że Querido od nas tak daleko wyemigrował... i nie wiedziałam że w voltowe łapki!
Miałam przyjemność oglądania jego skoków jeszcze w poprzednich rękach... przepiękne konisko 😉

edit:powtórzenie 🙄
salto piccolo- to Querido jest tym koniem, o którym pisałaś, że się go boisz bo ma straszny charakter?
Busch nie sądze, żeby był to Querido, bo znam go dobrze i on z żadnej strony agresywny nie jest 😉 (przynajmniej nie był jakiś czas temu)
dzięki Ponia za linka  :kwiatek:

powiedz mi,jak "działają" te cavaletki pod stacjonatą?
wypełniają dziurę na dole😉
wczesniej przegalopowywałam same cavaletki a potem urosła stacjonata😉
Nie to abslotunie nie Querido.Querido jest moja gwiazdka swiecaca na niebie  😉 Ten "straszny" to jego czeski kumpel  🤣
takie pytanko: jak uczono was aby lądować na dobrą nogę? Kiedyś mówiono mi że wystarczy depnąć mocniej przy lądowaniu na strzemię (prawe lub lewe) teraz spotkałam się z inną opinią i raczej właściwszą, a was jak uczono?
Ponia mi się tam Twój pólsiad podoba, i odkąd zobaczyłam u Janka Kowalczyka tego typu polsiad, tak dążę by taki uzyskać.
Dla mnie dosiad Poni to rewelacja i niedościgniony wzór  😍

Kiedyś miałam przyjemność mieć kilka treningów z Pat Burgess, trenerką Lucindy Green i byłą trenerką kadry UK w WKKW, i właśnie coś takiego próbowała we mnie zaszczepić - niestety, bezskutecznie  🙁
Ale mam nadzieje że nie odebrałyście mojej wypowiedzi jako nagane na Ponię. Po prostu zauważyłam różnicę i zastanawiam się czy należy dążyć do tego co pokazuje wielu innych zawodników czy do dosiadu prezentowanego przez Ponię.
Jeżeli takie są opinie innych to chyba mam nowego voltowego guru  😁
skoczkowie odpowie ktoś?
:kwiatek: 😡 ot tyle powiem.

Devila, dawno temu na początku mojej przygody ze skokami też mnie tak uczono, jak robię to teraz nie jestem w stajnie odpowiedzieć, jakoś tak samo wychodzi  😁

a jaka to ta druga wersja?
mnie uczono żeby właśnie bardziej obciążyć strzemię po stronie tej nogi na którą chce wylądować.
A mnie uczono żeby po prostu popatrzeć tam, gdzie się chce po skoku pojechać - o dziwo działa - ciało samo układa się do ruchu w daną stronę.
mnie uczono różnych wersji : mocniejszy nacisk na strzemię, patrzenie w tym kierunku, w którym chce sie jechac, odstawienie wodzy w bok (lekki odstawienie, bron Boze ciągnięcie do siebie, tylko i wylącznie w bok).
A mnie uczono żeby po prostu popatrzeć tam, gdzie się chce po skoku pojechać - o dziwo działa - ciało samo układa się do ruchu w daną stronę.

dokładnie tak mówi mój trener.
Ja mam takie obserwacje: jeśli "normalnie" lądowania na właściwą nie wychodzą (nie licząc koni młodzików) - czyli patrzenie, intuicyjne obciążanie, ew. wodza lekko w bok - to za jakiś czas okazuje się, że z koniem jest coś nie tak  😕
Co do Poni - ma śliczny dosiad typu "angielskiego" lub "starego" - świetnie sprawdzający się do 130/140, szczególnie dla kobiet. Natomiast skoki wyżej wymagają innego stylu, chyba że ma się taki refleks, jakim dysponował nasz Mistrz Olimpijski  🙂 (bo przy okserze 150/200 prawdopodobieństwo "oberwania w tyłek" siodłem jest ogromne!)
też bardzo podoba mi sie jak siedzi ponia, i rewelacyjne lądowania na strzemieniu :kwiatek: mam tylko jedno pytanko czy na tym etapie (wyższe przeszkody) nie powinnaś ponia oddawać ręki po szyi a nie po grzywie? Pytam bez złośliwości, po prostu ostatnio czytałam artykuł na ten temat  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się